BM'den Libya'ya Ertelenen Seçimler Için 'Uygun Kosullar' Olusturmasi Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Danismani Stephanie Williams, Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan ancak ertelenen seçimlerin önündeki mevcut zorluklarin suistimal edilmemesi gerektigini belirterek, kapsayici, özgür, adil, barisçil ve güvenilir seçimler için uygun kosullar olusturulmasi çagrisi yapti.

Williams, Libya'daki baskanlik ve parlamento seçimlerinin ertelenmesine iliskin yaptigi açiklamada, seçim sürecinin önündeki mevcut sorunlari asmak için ilgili kurumlara ve taraflara birlikte çalisma teklifinde bulundu.

Libyali taraflara seçimlerde oy kullanacak 2,8 milyon kisinin iradesine saygi duyma çagrisi yapan Williams, seçimlerin önündeki mevcut zorluklarin suistimal edilmemesi, kapsayici, özgür, adil, barisçil ve güvenilir seçimler için uygun kosullar olusturulmasi çagrisi yapti.

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu, 24 Aralik'ta gerçeklestirilmesi planlanan baskanlik seçimlerinin 24 Ocak 2022'ye ertelenmesini önermisti.

- Tartismali seçimler

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda, ülkede baskanlik ve parlamento seçimlerinin 24 Aralik 2021'de yapilmasina karar verilmisti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden olusan taraflar, seçimlerin hukuki altyapisini belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlasamadi.

Temsilciler Meclisi Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine basvurmaksizin çikardigi bu kanun, Konsey tarafindan reddedilmisti.

Temsilciler Meclisi, 4 Ekim'de tek tarafli çikardigi bir baska kanunla, parlamento seçimlerinin baskanlik seçimlerinden bir ay sonra yapilacagini duyurmustu.

Kaynak: AA