Beyaz Saray'dan, Sincan Uyarisi Nedeniyle Özür Dileyen Intel'e Tepki Açiklamasi

'(Intel'in Sincan uyarisi nedeniyle Çin'deki tedarikçilerinden özür dilemesi) Amerikan sirketleri hiçbir zaman temel insan haklarina sahip çiktiklari ya da baskiya karsi çiktiklari için kendilerini özür dilemek zorunda hissetmemeli'.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'li çip üreticisi Intel'in Çin'deki tedarikçilere yaptigi Sincan uyarisi için özür dilemesine iliskin, "Amerikan sirketleri hiçbir zaman temel insan haklarina sahip çiktiklari ya da baskiya karsi çiktiklari için kendilerini özür dilemek zorunda hissetmemeli." yorumunu yapti.

Psaki, Beyaz Saray'da yaptigi basin toplantisinda, Intel'in Çin'deki tedarikçilerine gönderdigi ve insan haklari ihlalleri nedeniyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden ürün, hizmet ve is gücü kullanmamalarini istedigi için özür dilemesine iliskin degerlendirmede bulundu.

ABD'nin her zaman insan haklarini savunan bir ülke oldugunu belirten Psaki, "Amerikan sirketleri hiçbir zaman temel insan haklarina sahip çiktiklari ya da baskiya karsi çiktiklari için kendilerini özür dilemek zorunda hissetmemeli. Daha önce de söyledigimiz gibi, Amerikan endüstrilerini zorla çalisma yoluyla elde edilen ürünlere kaynak saglamamaya davet ediyoruz." ifadesini kullandi.

Psaki, Baskan Joe Biden'in bugün imzaladigi ve "zorla çalistirma yoluyla üretim" yaptigina dair iddialar nedeniyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde üretilen ürünlerin ABD'ye ithalatini yasaklayan yasanin, ülkedeki tedarik zinciri sikintilarini artiracagi endisesini de reddederek Amerikan sirketlerinin her ne olursa olsun insan haklarini ezdirmemesi gerektigini vurguladi.

- Intel'in özrü

Çip üreticisi Intel, tedarikçilerine gönderdigi yil sonu mektubunda, "Çok sayida ülkenin getirdigi kisitlamalar nedeniyle tedarik zincirinde Sincan bölgesinden is gücü, ürün veya hizmetten yararlanilmamasi gerektigi" belirtmisti.

Mektubun, kamuoyuna yansimasinin ardindan sirket, Çin basininda elestirilerin hedefi olmus ve sosyal medyada ürünlerine boykot çagrilari yapilmisti.

Bunun üzerine sirketten WeChat ve Weibo hesaplarinda yayimlanan Çince açiklamada, uyarinin ABD yasalarina uyum amaciyla yapildigi belirtilerek "Yol açtigimiz dertler için degerli Çinli müsterilerimizden, ortaklarimizdan ve kamuoyundan özür diliyoruz. Intel, Çin için güvenilir bir teknoloji ortagi ve ortak gelisimin motoru olmayi sürdürecek." ifadeleri kullanilmisti.
Kaynak: AA