Gastronominin Yeni Sefleri Musem Akademi'de Yetisiyor

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne bagli (GBB) Mutfak Sanatlari Egitim Merkezi (MUSEM) Akademisi, Türk ve Gaziantep mutfaginin gastronomi gelenegini yasatmak ve genç seflerin istihdamina destek vermek amaciyla, hem teorik hem de pratik egitimler veriyor.

Gastronominin Yeni Sefleri Musem Akademi'de Yetisiyor
MUSEM Akademisi’nde yeni sef adaylari için hazirlanan egitim programi, “Profesyonel Asçilik ”, “Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik” egitimi olarak iki kategoride hazirlandi. Emine Gögüs Mutfak Müzesi’nin yaninda hizmet veren akademide, 8 aylik programa dahil edilen kursiyerler, ilk 4 ay teorik ve pratik egitimler alirken kalan 4 ay içerisinde de tercihe göre staj yapabiliyor. 18 yasini doldurmus adaylara göre planlanan egitimi basariyla tamamlayan kursiyerler, Milli Egitim Bakanligi onayli basari sertifikasi almaya hak kazaniyor.

Öte yandan ilerleyen tarihlerde akademi, “Yöresel Gaziantep Mutfagi” egitimleri ile Gaziantep’in adini dünyaya duyurmus geleneksel lezzetlerini programina dahil edecek.

Gastronominin genç seflerine egitimler iki kategoride veriliyor

Egitim programi hakkinda konusan MUSEM Akademi Profesyonel Asçilik Egitmen Sefi Ahmet Uygun, yaklasik 3 aylik bir süredir faaliyete geçen akademide egitimlerinin devam ettigini belirterek, “Her egitim programinda toplamda 18 kisilik bir ekibe egitim verebiliyoruz. Iki kategoride ‘Profesyonel Asçilik, ‘Pasta ve Ekmekçilik’ çatisi altinda gençlerle bir araya geldik. Egitimlerimizi bu konu basliklari altindan yola çikarak kategorize ettik. Bu egitimlerin yani sira Gaziantep’in yöresel yemekleri için hazirlayacagimiz egitim programi da hali hazirda Milli Egitim Bakanligi’nin onay sürecinde yer aliyor. En kisa zamanda bu programi da devreye sokacagiz” dedi.

Gaziantep’te çok iyi sefler yetisecek

Akademideki egitimin 8 ay sürdügünü anlatan Uygun, “16 hafta teorik ve pratik olarak egitim veriyoruz. Akabinde zorunlu olmamakla birlikte bir staj programini ögrencilerimize sunuyoruz. Ilk egitim dönemimizin sonuna yaklastik. 13’üncü haftamizdayiz. Ögrencilerimize gastronomi adina birçok sey kazandirdigimizi düsünüyorum. Gaziantep mutfaginin da müfredati hazir, bu programi da hizmete aldigimizda, Gaziantep’ten çok iyi gastronomi seflerinin yetisecegini düsünüyorum” seklinde konustu.

Egitimlerin sonunda sunulan staj programinda da yer alacagim

Kursiyer Mehmet Saman ise restoran sahibi oldugunu ifade ederek, “Mutfak anlaminda kendimi yetersiz gördügüm için ve kendi isletmeme yeni bir seyler katabilmek için buradaki egitime dahil oldum. Bu egitimler hayatima gastronomi adina çok sey katti. Çok kapsamli ve detayli egitimler aliyoruz. Ayrica ilerleyen zamanlarda açilmasi planlanan Yöresel Gaziantep Yemekleri egitim programinda da yer almak istiyorum” ifadelerini kullandi.

“Asçi olmak, çocukluk hayalim”

Kursiyerlerden Nejla Saglamer de asçi olmanin çocukluk hayali oldugunu belirterek, “Ama zaman içerisinde daha farkli mesleklere yöneldim. Mesleki yönlendirme konularinda sikintilarim oldu. Ben insaat sektöründeydim. Daha sonra MUSEM Akademi’nin Gaziantep’te hizmet verdigini gördügümde meslegimi birakip burada egitim almaya geldim. Asagi yukari 4 aydir burada egitim aliyorum. Egitimlerimiz çok güzel gidiyor. Seflerimiz edindikleri her tecrübeyi bizlerle paylasmaya çalisiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA