AB, Rusya Ile ABD Ve NATO Arasindaki Olasi Güvenlik Görüsmelerinde Bulunmak Istiyor

Avrupa Birligi (AB) yönetimi, Rusya'nin, ABD ve NATO'ya güvenlik garantileriyle ilgili tekliflerini iletmesinin ardindan yürütülecek olasi müzakerelerde mutlaka masada bulunmak istedigini bildirdi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya ile ilgili blog yazisinda, diplomasinin, benzer düsünen taraflarin ortakligiyla yürütülmesi halinde en iyi sonucu verecegini belirtti.

Bu nedenle ABD ve G7 ülkeleri gibi kendileriyle benzer duruslara sahip ülkelerle temas içinde olduklarini kaydeden Borrell, pek çok AB ülkesi liderinin de koordinasyona devam etme ve diplomatik çabalari sürdürme gereginin altini çizdigini vurguladi.

Borrell, "Ben de Avrupa güvenlik mimarisi hakkindaki herhangi bir tartismada, AB'nin tabii olarak masada bulunmasi gerektigini vurguladim." ifadesini kullandi.

Rusya Disisleri Bakanliginin cuma günü Rusya ve ABD arasindaki güvenlik garantileri hakkindaki taslak teklifini ayni zamanda NATO'nun Avrupali üyeleri için de yayimladigini hatirlatan Borrell, "AB'nin, bu tartismalarin ayrilmaz bir parçasi olmasi gerektigi çok açiktir." degerlendirmesinde bulundu.

Josep Borrell, Rusya ile herhangi bir görüsme zemini için Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilatini (AGIT) isaret etti.

Rusya, ABD ve NATO'ya ilettigi güvenlik garantileri hakkindaki teklifinde, NATO'nun doguya genislemesinden ve eski Sovyetler Birligi ülkelerinin NATO'ya alinmasindan vazgeçilmesine yönelik taahhüt istemisti.

Rusya geçen hafta yayimladigi teklifte ayrica ABD'nin eski Sovyetler Birligi ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmamasini, bu ülkelerle askeri is birligi yapmamasini talep etmisti.

Rusya, hem Ukrayna sinirindaki askeri tahkimati, hem AB'nin göç sorunu yasadigi Belarus hem de enerji meseleleri nedeniyle son haftalarda ABD ve AB'nin dis iliskiler gündeminde ön sirada yer aliyor.

Kasim ve aralik aylarinda yapilan G7, NATO, AGIT ve AB'nin disisleri bakanlari toplantilarinda, ayrica AB-Dogu Ortakligi Zirvesi ve AB Konseyi toplantilarinda liderler düzeyinde ana gündem maddesi Rusya oldu.

NATO ve AB, Ukrayna'ya saldirgan tutum sergilemesi halinde Rusya'ya çok ciddi karsilik verilecegi ve agir yaptirimlar uygulanacagi uyarisinda bulundu.

Kaynak: AA