Çanakkale Karina Deniz Kültürü Merkezi Açildi

Dardanel Yönetim Kurulu Baskani Niyazi Önen: 'Türkiye'de 3 tarafi denizlerle çevrili olmamiza ragmen Çanakkale'miz asirlardan beri denizini kenarinda olmasina ragmen diger Akdeniz ülkelerinde gördügümüz kadariyla denize çok yakin degiliz, daha fazla yakin olmamiz lazim. Deniz kültürünün artirilmasi, denize dayali sanayimizin artmasi hepimizin ve ülkemizin menfaatleri açisindadir'

Çanakkale Belediyesince gelistirilen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Dardanel firmasinin is birliginde hayata geçirilen "Çanakkale Karina Deniz Kültürü Merkezi" törenle hizmete girdi.

Dardanel Yönetim Kurulu Baskani Niyazi Önen, törende yaptigi konusmada, bu kültür merkezinin sehrin yeni bulusma ve deneyim merkezi olmaya aday durumunda bulundugunu söyledi.

Sirket olarak sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerini belirten Önen, söyle konustu:

"Çanakkale’nin yani sira çevre illerin de sosyal yasamini renklendirmeye hazirlanan Karina Deniz Kültürü Merkezi barindiracagi akvaryumla sehrin dogal su ürünleri çesitliligini ve ekosistemini ziyaretçilerle bulusturacak. Türkiye'de 3 tarafi denizlerle çevrili olmamiza ragmen Çanakkale'miz asirlardan beri denizini kenarinda olmasina ragmen diger Akdeniz ülkelerinde gördügümüz kadariyla denize çok yakin degiliz, daha fazla yakin olmamiz lazim. Deniz kültürünün artirilmasi, denize dayali sanayimizin artmasi hepimizin ve ülkemizin menfaatleri açisindadir."

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise Çanakkale'nin her anlamda farkli özellikleri barindiran özel bir sehir oldugunu ifade etti.

Bu anlamda üniversite olarak kente katki saglamaya devam ettiklerini vurgulayan Murat, dogasi, denizi, sanat ve kültürüyle, tarihi degerleriyle Çanakkale'nin marka kent olmasi gerektigini anlatarak, üniversite olarak da kendilerinin bunu istedigini kaydetti.

Çanakkale Belediye Baskani Ülgür Gökhan da Çanakkale'nin Mugla'dan sonra Türkiye'de kiyiya en uzun sahili olan ikinci ili oldugunu hatirlatti.

Kentte iki ada, iki deniz bulundugunu dile getiren Gökhan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Marmara Denizi'miz ve Ege Denizi'miz var. Kiyilarimiz uzun, Saros Körfezi'miz var ve çift tarafli akintisi olan bir bogaza sahibiz. Bütün bunlara ragmen yeteri kadar denizle yakin olmuyoruz, olamiyoruz, olamamisiz. Çanakkale'nin çocuklari, yeni nesli denizi, denizciligi, balikçiligi tanisin. Yani balik avlamasini ögrensin. Bu mekani yapmaktaki amacimiz, Çanakkale'deki deniz ekosistemini tanitmak, su alti rüzgar sporlarini görünür kilmak."

Törenin ardindan açilisi yapilan merkez gezilerek, katilimcilara burada yapilacak çalismalar hakkinda bilgi verildi.

- Çanakkale Karina Deniz Kültürü Merkezi

Çocuk ve gençlerin sosyal ve kültürel gelisimine katki saglamayi amaçlayan kültür merkezinde birbirinden farkli deneyimleme alanlari yer aliyor.

Kapali ve açik alanlarda yer alan akvaryumlar, alg üniteleri, VR teknoloji bölümü, denizcilik bölümü, sergi ve koleksiyon bölümleri, bu alanlar arasinda bulunuyor.

Çanakkale ile özdeslesen su alti ve rüzgar sporlari, sportif balikçilik atölyelerinin yani sira katilimcilar, oyun aktiviteleri ve deniz temali oyun parki gibi alanlarda da keyifli vakitler geçirirken, Piri Reis haritasi ve bilgilendirme panolari esliginde Çanakkale'ye dair ne varsa ögrenebilecekler.
Kaynak: AA