Lise Ögrencilerinin Gelistirdigi Robot Denizleri Tertemiz Yapacak

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde egitim gören lise ögrencileri, uzaktan kumanda ile kontrol edilen deniz temizleme robotu gelistirdi.

Lise Ögrencilerinin Gelistirdigi Robot Denizleri Tertemiz Yapacak
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan özel bir lisenin ögrencileri, temiz bir dünya hedefiyle projeler gelistiriyor. Bu kapsamda ögrenciler, yazilim ve çizimlerini kendilerinin yaptigi ’Koridoras’ adini verdikleri deniz temizleme robotu üretti. Ögrencilerin gelistirdigi robot, uzaktan kumanda ediliyor ve denizdeki pislikleri haznesinde topluyor. Ögrenciler simdi de robotun uzaktan kumanda haricinde otonom olarak yani kendi kendisine denizde dolasarak temizlik yapabilmesi için çaba sarf ediyor.

“Dünyayi daha güzel bir hale getirebilecegimizi düsünüyoruz”

Koridoras adi verilen proje hakkinda bilgi veren 16 yasindaki lise ögrencisi Efe Budakoglu, "Aslinda bizim üzerine en çok ugrastigimiz projelerden biri. Çünkü oldukça kapsamli bir proje. Bu projeyi yapma amacimiz aslinda denizdeki pislikleri, özellikle müsilaji görmemizdi ve bunun üzerinden biz de çalismaya devam etmeye karar verdik. Sonuç olarak prototiplerden sonra Koridoras adini verdigimiz robotumuz ortaya çikti. Biz bu robotun yapiminda öncelikle bir prototip hazirladik. Ondan sonra Türk Alman Üniversitesi’yle birlikte mentörler araciligiyla konusmaya basladik. Mentörlerimizle birlikte görüntü isleme üzerine kodlar yazdik. Bir uygulamadan da 3 boyutlu çizimini yaptik. Sonrasinda çizdigimiz robotu sanayide yaptirdik ve yazdigimiz kodlarla birlikte bu robot üzerinden görüntü islemeye basladik. Su an yaptigimiz bu robot, plastigi, metali kendisi tanimlayabiliyor. Bu sayede maddeyi ayirt edebiliyor. Oldukça fazla maddeyi de toplayabiliyor. Su anlik uzaktan kumanda ediyoruz robotumuzu ancak ilerletmeyi, üzerinde çalismayi düsünüyoruz. Bu sayede otonom adini verdigimiz bir sekilde robotun kendi kendine de temizlik yapabilecegini düsünüyoruz. Biz öncelikle insanlarla el ele verip bu projeleri gelistirmeyi sonrasinda ise dünyaya bu gibi projeleri yaymayi amaçliyoruz. Böylelikle dünyayi daha güzel bir hale getirebilecegimizi düsünüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA