'Sifir Atik' Uygulamalariyla Yesil Kampüs Platformu'na Girmek Için Basvuruda Bulundular

Sürdürülebilir ve yesil kampüs olma yolunda yapilan çalismalarla 'Temel Seviye Sifir Atik Belgesi' alan Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi, küresel farkindalik olusturmayi amaçlayan platforma üye olmayi hedefliyor Rektör Prof. Dr. Sükrü Beydemir: 'Green Metric olarak ifade edilen bin üniversite arasina girmek istiyoruz. Bununla ilgili çalismalarimizi, müracaatlarimizi yaptik. Yakin zamanda sonuç elde etmeyi bekliyoruz'

YAVUZ EMRAH SEVER - Sürdürülebilir ve yesil kampüs olma yolunda atilan adimlarla "Temel Seviye Sifir Atik Belgesi" alan Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi (BSEÜ), sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkati çekmeyi ve çevre bilinci konusunda küresel farkindalik olusturmayi amaçlayan Green Metric (Yesil Kampüs) Platformu'ndaki bin üniversite arasina girmeyi amaçliyor.

BSEÜ'de 2018 yilindan itibaren uygulanmaya baslanan sifir atik yönetimi, Sifir Atik Koordinatörlügü, üniversite personeli ve ögrenciler tarafindan özverili sekilde yürütülüyor.

Kampüsteki tüm birimlerde çöp kutulari kaldirilarak, atiklarin özelligine göre ayri ayri toplandigi kutular yerlestirildi.

Üniversite personeli ve ögrenciler, atiklarini koridorlarda bulunan kutulara atiyor. Toplanan atiklar, siniflandirilarak anlasmali firmaya teslim ediliyor.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca, sifir atik çalismalari çerçevesinde gereken kriterlerin karsilanmasinin ardindan üniversiteye "Temel Seviye Sifir Atik Belgesi" verildi.

BSEÜ yönetimi ayrica, 2010 yilinda baslatilan Green Metric Platformu'na girebilmek için basvuruda bulundu.

- 1 ton ambalaj kagidi geri dönüsüme kazandirildi

Rektör Prof. Dr. Sükrü Beydemir, AA muhabirine, üniversitede sifir atikla ilgili çalismanin 2017'de baslatildigini, 2021 yili itibariyla bu çalismayi büyük ölçüde tamamladiklarini söyledi.

Türkiye'nin Sifir Atik Projesi kapsaminda 2023 hedeflerine ulasacak sekilde bu çalismalari gerçeklestirdiklerini vurgulayan Beydemir, üniversitenin sifir atik belgesini almaya hak kazanmasinin ardindan 2-3 ay içinde yaklasik 1 ton ambalaj kagidini geri dönüsüme göndererek ekonomiye kazandirdiklarini dile getirdi.

Beydemir, "Bir ton kagidi geri dönüsüme kazandirmakla en azindan 17 agaci kurtarmis, yaklasik 12 bin metreküp civarinda sera gazinin olusmasini engellemis olursunuz." dedi.

- 17 bin kisiye çevrim içi sifir atik egitimi verildi

Sifir atik konusunda egitime de önem verdiklerine dikkati çeken Beydemir, "Pandemi döneminde hem personelimize hem de ögrencilerimize çevrim içi olarak yaklasik 17 bin kisiye bu egitimi verdik. Sifir atikla ve çevreyle ilgili egitimlerimizi verdik. Üniversite olarak bunun hassasiyetini hala devam ettiriyoruz." diye konustu.

Beydemir, üniversitedeki her türlü atigin toplandigini belirterek, "Simdi personelimiz ve ögrencilerimizle, Sifir Atik Koordinatörlügümüzün planladigi bir projemiz var. Evlerdeki kullanilmis bitkisel yaglari toplayip bunlarin tekrar dönüstürülmesiyle ilgili bir proje üzerinde de çalismaktayiz." ifadesini kullandi.

Diger çevresel çalismalarinin da devam ettigini, enerji ve iklim degisikligi, altyapi ve egitim gibi 6 ayri ölçüte göre degerlendirilen "Green Metric" platformunda yer almak için girisimde bulunduklarini anlatan Beydemir, "Green Metric olarak ifade edilen bin üniversite arasina girmek istiyoruz. Bununla ilgili çalismalarimizi, müracaatlarimizi yaptik. Yakin zamanda sonuç elde etmeyi bekliyoruz." seklinde konustu.
Kaynak: AA