Proje Bazli Desteklerde 5 Milyar Lira Yatirim Harcamasindan Sonra 'Kismi Tamamlama' Islemi Yapilabilecek

Kismi tamamlama islemi, yatirimin her bir fazi için Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan görevlendirilen en az iki eksper tarafindan yatirim yerinde yapilan tespite istinaden gerçeklestirilecek.

Proje bazli devlet yardimindan yararlanacak firmalar, süresi asgari 10 yil olarak belirlenen ve entegrasyonu saglanan fazlardan olusan yatirimlar için asgari 5 milyar lira yatirim harcamasi gerçeklestirdikten sonra "kismi tamamlama" islemi yapabilecek.

Yatirimlara Proje Bazli Devlet Yardimi Verilmesine Iliskin Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair Cumhurbaskani Karari, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, enerji destegi ödemesi, eski dönem borçlari, gecikme faizleri, ceza bedelleri, nakliye, iletim, dagitim, vergi fon ve benzeri harcamalar hariç, enerjinin temin edildigi kurum veya kuruluslarca düzenlenmis ve bedelinin tamami ödenmis faturadaki enerji tüketim harcamasi esas alinarak yapilacak.

Sigorta primi isveren hissesi destegi uygulamasina, yatirimci tarafindan talep edilmesi halinde, yatirimin kismen isletmeye geçisinin Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca görevlendirilen en az iki eksper tarafindan yerinde tespit edilmesiyle yatirimin tamamlanma vizesinden önce de baslanabilecek.

Yatirim süresi asgari 10 yil olarak belirlenen ve entegrasyonu saglanan fazlardan olusan yatirimlar için de bazi kararlar alindi. Bu kapsamda, asgari 5 milyar lira yatirim harcamasinin gerçeklestirilmesini takiben kismi tamamlama islemi yapilabilecek. Kismi tamamlama islemi, yatirimin her bir fazi için Bakanlikça görevlendirilen en az iki eksper tarafindan yatirim yerinde yapilan tespite istinaden gerçeklestirilecek. Kismen isletmeye geçis, belirtilen kismi tamamlama kosullarinin saglanmadigi durumda "kismi tamamlama" olarak degerlendirilmeyecek ancak bu islemin yapilmis olmasi, kismen isletmeye geçildigini de ifade edecek.

Karar, 11 Kasim 2016'dan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüge girdi.

- Tebligde de düzenleme yapildi

Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca hazirlanan Yatirimlara Proje Bazli Devlet Yardimi Verilmesine Iliskin Kararin Uygulanmasina Iliskin Teblig'de Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig de Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, sigorta primi isveren hissesi destegi uygulamasina, kismen isletmeye geçildiginin tespit edilmesi veya tamamlama vizesinin yapilmasini takiben yatirimciya ait bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini izleyen aydan itibaren baslanacak ve uygulamanin ilk basladigi ay esas alinarak yatirim tesvik belgesinde belirtilen süre kadar yararlandirildiktan sonra uygulamaya son verilecek.

Kismen isletmeye geçise istinaden sigorta primi isveren hissesi desteginden yararlanilabilmesi için kullanicilar tarafindan Elektronik Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Bilgi Sistemi uygulamasinda yer alan tanimli alanlar doldurulacak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca talep edilmesi halinde ilgili belgelerin sisteme yüklenmesi gerekecek.

Kullanici talebinin ardindan kismen isletmeye geçildigi ve ilave istihdam saglandigi Bakanlikça görevlendirilen en az iki eksper tarafindan yatirim yerinde tespit edilip, tespite iliskin ekspertiz raporu onaylaninca sigorta primi isveren hissesi destegi uygulamasi baslatilacak.

Kismen isletmeye geçise iliskin tespit islemi azami yilda bir defa yapilabilecek.

Kaynak: AA