(ÖZEL) Kirik Semsiyeler Erhan Amcaya Emanet

Eskisehir’de semsiyesi kirilan veya bozulan vatandaslar, 77 yasindaki tamirci Erhan Erdogan’in yolunu tutuyor.

(ÖZEL) Kirik Semsiyeler Erhan Amcaya Emanet
Eskisehir’in Odunpazari ilçesindeki Sicaksular bölgesinde dükkâni bulunan tamirci Erhan Erdogan, yaklasik 30 yildir kirilan veya bozulan semsiyeleri tamir ederek tekrar kullanilabilir hale getiriyor. Ayni zamanda biçakçilikla da ugrasan Erdogan, çarsida ve Eskisehir’de semsiye tamirati yapan tek usta olarak biliniyor. Farkli illerden de kendisine semsiye tamiri yaptirmak için gelen insanlar oldugunu söyleyen deneyimli tamirci, yagislarin yaklastigi dönemlerde dükkâni önünde kuyruklar olustugunu ifade etti.



“Söktük, taktik, yaptik’ derken ögrendik”

Yillar önce biçakçilik yaptigi sirada, eline gelen birkaç semsiyeyi tamir etmesi sonucu ögrendigi bu isin emek istedigini belirten 77 yasindaki usta tamirci Erhan Erdogan, “Baktim semsiye tamiri yapan yok; aldik 3-5 tane. ‘Söktük, taktik, yaptik’ derken ögrendik. Asagi yukari 30 yili geçkindir semsiye tamiri yapiyoruz. Biraz insani yorucu bir seydir ve radyo, televizyon tamircisi gibi ona benzeyen, çok emek isteyen bir sey. Bazen insani yoruyor. Yatarken kafamda bir proje çizerek ‘Bunu böyle yapsam, söyle olur’ diyorum. Ertesi gün buraya geldigimde, proje eskiden hazirlanmis gibi direkt uyuyor” dedi.



“Bölge tamircisi olduk, sehir disindan dahi gelirler”

Deneyimli tamirci Erdogan, kendisine semsiye tamiri yaptirmak için sehir disindan dahi gelen vatandaslar olduguna degindi. Bazen manevi degeri olan semsiyeleri de tamir ettigini ifade eden Erdogan, “Bölge tamircisi olduk, sehir disindan dahi gelirler. Adam ta Izmir’den gelmis buraya, elinde iki tane semsiyesi var, burada yaptirdi. Kendisi anlatti, geri götürdü. Bilecik’ten gelir, her yerden gelir yani. Baska yapan yok zaten. Eski semsiyeler de getiriyorlar. Adam geliyor diyor ki, ‘Bu benim için önemli, degeri var. Annemden, babamdan kalma’ diyor. Yapiyoruz, gönderiyoruz, gidiyor. Genelde bu zamanlar veya Nisan yagmurlarinda millet kuyruk olur. O kadar güzel ve hizli bir çalismadir” diye konustu.



“Yapilmayacak islerin hepsini yapar kendisi”

Sicaksular bölgesinde ayakkabicilik yapan esnaf Hasan Saffet Karatas, yillardir semsiyelerini Erhan Usta’ya tamir ettirdiklerini belirtti.

Eskisehir’de baska semsiye tamircisi tanimadigini aktaran Karatas, “Erhan amca çarsida tektir, burada ondan baska semsiye tamiri yapan yoktur. Yillardan beri semsiye, biçak, bütün islerimizi ona göndeririz. Iyi ve çok eski bir esnaftir. Burasi zaten asirlik, o da burada bir 50 seneden beri çocuklariyla, kendi devam eder. Esnafligi, isçiligi güzeldir. Eskisehir’de baska semsiye tamirciligi yapan yok yani ben bilmiyorum, bir burasi var. Yapilmayacak islerin hepsini yapar kendisi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA