Bebek Gibi Bakiliyor Tek Tek El Masajiyla Yumurtalari Aliniyor

Antalya’da bulunan alabalik tesisinde alabalik üretimi için sagim islemine basladi. Baliklardan alinan havyarlar kuluçkaya yatirildi. Geçtigimiz yil ortalama bir milyon 500 bin ile 2 milyon adet alabalik üretimi gerçeklestirilirken, bu yil ise ortalama 4 milyon yavru üretimi hedeflenen alabalik çiftliginde, alabaliklarin sagimi ve yumurta dölleme islemi el masajiyla yapiliyor.

Bebek Gibi Bakiliyor Tek Tek El Masajiyla Yumurtalari Aliniyor


Dolaplarda 30 gün bekletilen yumurtalardan yavrular çikmaya basliyor

Sagim dönemi gelmis olan anaç baliklardan önce disi baliklarin yumurtalari daha sonra erkek anaçlarin spermalari sagiliyor. Disi baliklardan sagilan yumurtalar ile erkek baliklarin spermalari karistirilip, 7-15 dakika döllenmesini beklendikten sonra yumurtalar yikayip özel kuluçka dolaplarina konulur. Dolaplarda 30 gün bekletilen yumurtalardan yavrular çikmaya basliyor. Alabalik yavrulari, büyütme havuzlarinda ise 125-150 gün içerisinde parmak boya ulasiyor.

Alabalik tesisi sahibi Halil Arslan, “Alabalik sagim sezonuna Kasim ayinda basladiklarini ve Ocak ayinin sonuna kadar devam edecegini söyledi.

Senede bir defa baliklardan havyar alip yavrularini ürettigini söyleyen Arslan, “Burada alabalik yetistiriyoruz. Ürettigimiz baliklari 5 gram agirligina geldikten sonra yavru olarak satisini yapiyoruz” dedi.

Bir yil önce beslenip hazirlanan üreme mevsiminde yumurtalari olgunlasan disi anaçlarin, kuluçka ünitesindeki havuzlara alinarak hazirlandigini ifade eden Arslan, “Sonrasinda anaç baliklar el masaji yöntemiyle yumurtalari sagiliyor. Damizlik baliklarin da ayni yöntemle spermleri sagiliyor. Kasim ayi ortalarinda basladigimiz sagim islemi ocak ayi sonuna kadar sürecek. Toplamda bin 500 adet anaç alabaligin sagimi yapilacak. Sagimdan sonra disi balik yumurtalariyla erkek balik spermleri karistirilarak bir saatlik bir bekleme sonunda döllenme islemi tamamlaniyor. Daha sonra 30 günlük kuluçka döneminden sonra yumurtalardan çikan larvalar 15 gün sonunda yüzmeye basliyor ve bu yavru baliklarin yemlenmesine basliyoruz” dedi.



Kasim ayinda çalismalar basliyor

Kasim ayinda çalismalara basladiklarini anlatan Arslan, “Erkekleri disileri Kasim ayinda ayiriyorsun. Bunlarin aralik ayinin ortasinda tek tek elden geçiriliyor. Disilerin sagima gelenleri tek tek ayriliyor. Ayrildiktan bir gün sonra onlarin sagimlari yapiliyor. Yumurtalarin dölleme islemleri için kuluçka dolaplarina yerlestiriyoruz. Dolaplarda 18 günde gözleniyor. Daha sonra tek tek çikmaya basliyor. 35 günde yavru olusuyor. Kesesini atmaya basladigi zamanda küvetlere aktariyoruz. Küvetlerde bir hafta kaldiktan sonra alistirma yemleri veriyoruz. Alistirma yemlerinden sonra disarida bulunan küçük havuzlara aktariyoruz. Orada da tamamen yeme alistiktan sonra 0,5 gram agirligina geldikten sonra büyük havuzlara aktariyoruz. Daha sonra yaklasik iki ay sonra ise 5 gram agirligina gelince yavrularimizi pazarliyoruz” diye konustu.



“Yavru üretimi hassas bir sey”

Yavru yetistirmenin çok hassas olduguna dikkat çeken Arslan “Yavru yetistirmek o kadar hassas bir sey ki, çok ilgi isteyen bir is. Ben sabahin erken saatlerinde kalkarak çiftligimin basindayim. Onlara bebek gibi bakiyorum. Bundan zevk aliyorum. Rutin olarak haftalik banyolarini yaptiriyorum. Havuzlar temizlenip yikaniyor. Çok dikkat ve özen isteyen bir istir. Bunu meraki olmayan insanin yapma imkani yok. Bu meslegi sevmek gerek. Geçen yil ki hedefimi tutturdum. Bu yil ikiye katladim” diye konusan Arslan söyle devam etti: “Yeni yavru kaldirma havuzlari için proje çalismalari baslattim. Yeni havuzlar yapacagim. Yaz yumurtasi alabilmek için kapali sisteme geçecegim. Bunun çalismalari içerisindeyim. Gelecek yil 7 ve 8’nci ayda tekrar sagim yapmayi planliyorum. Bir anaçtan yilda iki kez yavru almayi hedefliyorum. Yetistirmis oldugum yavrular yüzde yüz disi yavru. Bizden alinan bu yavrular 5 gramdan sonra sattigimiz firmalar tarafindan somona çevirerek büyütüp ihraç ediyorlar. Ülkemiz ekonomisine ise katki sagliyoruz”
Kaynak: İHA