Antalya'da Covid-19'Dan Ölen Annenin, Aile Resini Ayakta Tutan Vasiyeti

Antalya’da korona virüsten esini kaybettikten sonra biri zihinsel engelli iki çocugu için isini birakmak zorunda kalan baba, evinin geçimini kizinin engelli bakim maasiyla sagliyor. Esinin hayatini kaybetmeden önce ‘çocuklarimiza iyi bak’ vasiyetini bir an olsun aklindan çikarmayan baba, engelli kizini bir an olsun bile yaninda ayirmiyor.

Antalya'da Covid-19'Dan Ölen Annenin, Aile Resini Ayakta Tutan Vasiyeti
Kepez ilçesinde yasayan Ibrahim - Kezban Karkale çifti ile dogustan zihinsel engelli 15 yasindaki Nazan isminde kizlari ve 14 yasindaki ogluyla birlikte Nisan ayinda ailecek Covid-19’a yakalandi. Aileden Kezban Karkale’nin durumu ise gün geçtikçe agirlasmaya basladi.

Atatürk Devlet Hastanesinde yogun bakima kaldirilan anne, 6 gün sonrasi vefat etti. Ailenin reisi Ibrahim Karkale ise esinin annesinin yanina gömülme vasiyetini yerine getirip, çocuklari için bir akaryakit istasyonundaki isini birakmak zorunda kaldi. Özel gereksinimli kizi için bakim maasi basvurusunda bulunan baba Karkale’ye, bin 800 TL aylik baglandi. Çalisamadigi için evin geçimini ve kizinin ihtiyaçlarini bu parayla karsilayan Karkale, tek gözlü evlerinde çocuklarina hem annelik hem babalik yapiyor.

“Son bakisini yapip gitti, bir daha da gelmedi”

Ibrahim Karkale, esinin yasadigi zorlu süreci, “Hastalanmadan 1 yil öncesinde ‘ben herhalde ölecegim. Çocuklarimiza iyi bak. Nazan’i kimseye verme. Beni de annemin yanina defnet’ demeye basladi.

Bir komsusuyla helallesip vedalasmis. Babasina da ölecegini söylemis. Nazan’a iyi bakmazsam hakkini helal etmeyecegini söyledi.

Hastalanmadan önce 6 ay dünya ile alakayi kesmisti. Evden 2 dakika disarida oturdugu zaman sanki bir sey olmus gibi içeri kaçardi. Geçen yildan oruç borcu vardi, ‘Tutma, hasta olursun, kötü olursun’ dedim, dinlemedi. Oruç tutmaya basladiktan 1 hafta sonra, üsüyorum demeye basladi.

20 gün o sekilde oruç tuttu. O sira cigerleri kötü olmus zaten. Karantinada 6. Günde kötü olmaya basladi, hastaneye kaldirildi. Giderken, küpelerini çikartti verdi. Iyilesip gelecegini söyledim ama hayir der gibi kafasini salladi. Bana ve çocuklara son bakisini yapip gitti, bir daha da gelmedi” sözleriyle anlatti.

“Maddi olarak degil manevi olarak zorlaniyorum”

Karkale, esinin ölümünün ardindan çalisamadigini ve kizina baglanan bakici maasiyla geçinebildigini belirterek, “Nazan’a baktigim için suan çalisamiyorum. Devletimiz bin 800 lira bakim maasi baglamisti. Askeri ücret yükseldigi için bizimki de yükseldi diye düsünüyorum. Mühim olan huzur. Maddi olarak degil manevi olarak zorlaniyorum. Babaliktan geçtim, suan onun annesiyim. Her bakimini yaptiriyorum. Nazan’i da yanimdan ayirmiyorum. Gölgesi gibiyim” diye konustu.



“Bu çocuklara bagirmamak gerekiyor”

Özel çocuklara kesinlikle bagirilmamasi gerektigini vurgulayan baba Karkale, “Tüm çocuklara bagirilmamasi gerekiyor. Bu çocuklara konusarak, anlatarak göstermek lazim. Cinnet geçirme diye bir sey yok. Geçirsem ben geçirirdim. Sinir stresten disimi sikmisim, iki disimi yedi. Tüm dislerim feda olsun. Atmam ben çocugumu. Sabretmek gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Çanakkale’de sehitleri ziyaret edip bol bol dua etmek istedigini, Sanliurfa’da Balikli Göle gitmek istedigini söyledi.



“Çanakkale’de sehitlere dua okumak istiyorum”

Annesini özledigini dile getiren Nazan da “Özlüyorum, o da bizi özlüyor. Babami çok seviyorum. Çok ilgileniyor benimle. Arkadas gibiyiz biz babamla” diye konustu.

Nazan, hayalinin Çanakkale’de sehitleri ziyaret edip bol bol dua etmek istedigini ve Sanliurfa’da da Balikligöl’e gitmek istedigini söyledi.

Kaynak: İHA