Brezilya Federal Polisi Açiklamasi 'Bolsonaro Seçim Sistemi Hakkinda Dezenformasyon Yapti'

Brezilya federal polisi tarafindan yayinlanan raporda, Devlet Baskani Jair Bolsonaro’nun seçim sistemi hakkinda dezenformasyon yaptigi ifade edilerek, Bolsonaro’nun komplo teorilerini savundugu aktarildi.

Brezilya Devlet Baskani Jair Bolsonaro, geçtigimiz temmuz ayinda sosyal medyada yaptigi canli yayinda, 2018 yilinda yapilan seçimlerde ilk turda kazanmayi hak ettigini ancak elektronik seçim sisteminde hile oldugu için seçimlerin ikinci tura kaldigini iddiasinda bulunmus ve olayla ilgili hiç bir kanit sunmamisti. Bolsonaro’nun iddiasi üzerine federal polis tarafindan baslatilan sorusturma bugün sonuçlandi. Sorusturma hakkinda hazirlana raporda, Bolsonaro’nun canli yayin konusmasinda yanlis bilgi verdigi ve komplo teorisi kurdugu belirtildi.

Federal polis tarafindan yürütülen sorusturma kapsaminda, söz konusu canli yayinda bulunan Brezilya Adalet ve Kamu Güvenligi Bakani Anderson Torres de dahil olmak üzere bir kaç kisinin ifadesine basvuruldugu bildirildi.

Raporda, canli yayinda ortaya atilan iddialarin asilsiz ve yanlis oldugu, seçim sisteminin adilligi konusunda kamuoyunda kuskuya yol açtigini hatta seçimde görev yapan kamu görevlilerini zan altinda biraktigi ifade edildi.

Raporda ayrica, yapilan eylemin “gerçek olmayan bilgileri ve hakkinda somut deliller sunulamayan ifadeleri üretme, yayma ve buna destek olma” oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA