BM Libya Özel Temsilcisi Williams 5+5 Komitesi'nin 'Basarilarini' Övdü

Birlesmis Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, 5+5 Ortak Askeri Komitesi'nin "basarilarini" takdir etti.

Williams, ülkenin Sirte kentinde BM öncülügünde Libyali taraflari temsilen olusturulan 5+5 Ortak Askeri Komitesi ile düzenledigi toplantinin ardindan AA muhabirine açiklamada bulundu.

Williams, askeri komitenin özellikle Misrata - Sirte sahil yolunun açilmasiyla ilgili basarilarini takdir ederek, ülkenin bati ile dogu arasindaki sahil yolunu açmanin büyük bir basari oldugunu söyledi.

Askeri komitenin 2020'de yapilan anlasmanin imzalanmasindan bu yana çok yol katettigini dile getiren Williams, basarilari insa etmek için daha yapilacak çok isin oldugunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 6 Aralik'ta Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis'in istifasinin ardindan, ülkede 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimler öncesi Amerikali diplomat Stephanie Williams'i danisman olarak atamisti.

Libya ordusu ve ülkenin dogusundaki gayrimesru silahli milislerin lideri Halife Hafter'e bagli güçlerden beser askeri temsilcinin yer aldigi 5+5 Ortak Askeri Komitesi, 12 Kasim 2020'de "sahil yolunun vatandaslarin güvenli geçisine izin verecek sekilde açilmasi, parali askerlerin ve yabanci savasçilarin belirlenen alandan çikarilmasi ve sinir disi edilmek üzere Trablus ve Bingazi'de toplanmasi" yönünde anlasmaya varildigini duyurmustu.

Libya Basbakani Abdulhamid Dibeybe, 20 Haziran'da yaklasik iki yildir kapali olan ve ülkenin dogu ile bati yakasini birbirine baglayan sahil yolunun yeniden açildigini duyurmustu.

Kaynak: AA