Sanayi Ve Teknoloji Bakani Varank, Türkiye-Tacikistan Is Forumu'nda Konustu Açiklamasi

'Buradan paylasmis olayim; ocak ayindan itibaren Tacikistan'a vize kisitlamasi kalkiyor' 'Insallah vergi ve lojistik anlaminda da karsilikli olarak atilacak olumlu adimlarla birlikte, sizlerin önü daha da açilacak. Iste ticaret hacmimizi bunun gibi adimlarla 1 milyar dolar seviyesine çikaracagiz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, ocak ayinda Tacikistan'a vize kisitlamasinin kalkacagini söyledi.

Varank, Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Tacikistan Is Forumu'nda, is forumunun dost ve kardes Tacikistan ile baglari her alanda daha da güçlendirmesini ümit ettigini dile getirdi.

Türkiye'nin Orta Asya'daki önemli bir ticaret ortaginin Tacikistan oldugunu vurgulayan Varank, iki ülke arasinda 2021 yilinin ilk on ayinda 362 milyon dolar ticaret hacmine ulasarak önceki yili geride biraktiklarini aktardi.

Varank, pandemi döneminde iki ülke ticaret hacminin arttigini ve 1 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine kolaylikla ulasabilecegini ifade etti.

- "Dost ve kardes milletler olarak bu potansiyeli hayata geçirmemiz gerekiyor"

Karma Ekonomik Komisyon toplantilari vesilesiyle gittigi Dusanbe'deki ziyaretine atifta bulunan Varank, söyle konustu:

"Orada ülkelerimiz arasindaki ticari iliskiyi güçlendirmek için 117 somut maddeden olusan bir eylem planini, dostum Kabir ile imzaladik. Bunun yaninda Tacikistan Basbakani ve Ekonomik Kalkinma ve Ticaret Bakani ile görüsmeler yaptik. Oradaki is insanlarimizla bir araya geldik, yatirimcilarimizin önerilerini tek tek dinledim, Türk girisimcilerinin fabrikalarini ziyaret ettim. Tacikistan'daki potansiyele birinci elden sahit oldum. Sayin Cumhurbaskanimizin göreve baslamasiyla ülkemizde baslayan o atilim sürecinin bir benzerini orada da gördüm. Dolayisiyla, dost ve kardes milletler olarak bu potansiyeli hayata geçirmemiz gerekiyor. Birilerinin yaptigi gibi emekleri, kaynaklari sömürmek için degil karsilikli kazanmak ve milletlerimizin refahini arttirmak için bu firsatlari degerlendirmemiz gerekiyor."

- "81 ilimizin tamami ihracatçi konumda"

Varank, Türk mütesebbislerinin olmadigi kita, Türk ürünlerinin girmedigi pazarin neredeyse kalmadigina isaret ederek, "81 ilimizin tamami ihracatçi konumda. Konya'da bu anlamda gözbebegimiz sehirlerimizden. Güçlü ticaret ve sanayi kapasitesine sahip Konya'da üretilen ürünler 170'ten fazla ülkeye ihraç ediliyor. Ülkemizin en büyük 500 sanayi kurulusundan 8'i Konya'da. Ilimizde 10 organize sanayi bölgesi, 2 teknopark, 25 Ar-Ge ve tasarim merkezi mevcut. Biz de ilimizin sanayisini güçlendirmek, yatirimi, istihdami, üretimi artirmak için yatirimcilarimiza destek oluyoruz." diye konustu.

Hükümetin sanayici, yatirimci ve girisimcinin her daim yaninda oldugunu animsatan Varank, ticaret için uygun kosullari saglamanin ve sikintilari çözüme kavusturmanin ana gündemleri oldugunu ifade etti.

Varank, foruma; tekstil, gida, maden, makine, kimya, savunma sanayi, insaat ve yapi malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren is insanlarinin katildigini bildirdi.

- Tacikistan ile vizeler kalkiyor

Hükümetler arasinda güçlü ve samimi bir iletisim oldugunu vurgulayan Varank, söyle devam etti:

"Dusanbe'ye gittigimizde is insanlarimizin ekseriyeti bize vize probleminden, bunun ticaretlerini nasil olumsuz etkilediginden bahsetti. Bunu basta mevkidasim Sayin Kabir olmak üzere tüm ilgili makamlara ilettik. Sevgili Kardesim Kabir dün müjdesini verdi. Ben de buradan paylasmis olayim; ocak ayindan itibaren Tacikistan'a vize kisitlamasi kalkiyor. Buradan vatandaslarimiz vizesiz Tacikistan'i ziyaret edebilecekler. Insallah vergi ve lojistik anlaminda da karsilikli olarak atilacak olumlu adimlarla birlikte, sizlerin önü daha da açilacak. Iste ticaret hacmimizi bunun gibi adimlarla 1 milyar dolar seviyesine çikaracagiz. Tecrübelerimizi aktararak, yeni is birligi alanlari belirleyerek, yeni pazarlara açilarak bunu basaracagiz. Inaniyorum ki; siz degerli is insanlarimizin özverili çalismalari, yeni yatirim ve projeleriyle bu hedefe kolaylikla ulasacagiz."

Varank, insani, kültürel ve siyasi is birlikleriyle desteklenmeyen ticari ve ekonomik iliskiler zamanla gücünü kaybetmeye mahkum oldugunun altini çizerek, "Bu anlayisla sadece ticari olarak degil Tacikistan ile iliskilerimizi güçlü tarihi ve kültürel baglarimizin, Mevlana gibi ortak degerlerimizin üzerine insa ederek ilerletmeyi arzu ediyoruz. Egitimden kalkinmaya, kültürden turizme kadar her alanda is birligimizi derinlestirecegiz." ifadelerini kullandi.

Türk-Tacik Is Forumu'nun ekonomik is birligin yeni alanlara yayilarak derinlesmesine aracilik etmesini temenni eden Varank, forumun düzenlenmesinde emegi bulunan DEIK, Konya Sanayi Odasi ve Konya Ticaret Odasina ve Büyüksehir Belediyesi'ne tesekkür etti.

Varank, Konya Sanayi Odasi ve Konya Ticaret Odasinin Tacikistanli muadilleriyle çesitli anlasmalar imzaladigini, iki ülke özel sektörlerinden firmalarin yeni is birlikleri kuracagini sözlerine ekledi.

Programda, Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Sherali Kabir de konusma yapti.

Bakanlar Mustafa Varank ve Seherali Kabir forumda, "Tekstil, Hazir Giyim ve Moda Endüstrilerinde Isbirliginin Tesvik Edilmesi"ne yönelik bir mutabakat zaptini imzaladi.

Ayrica iki ülke ticaret ve sanayi odalari arasinda da mutabakat metni imzalandi.
Kaynak: AA