'Mutlak Kulak' Deniz Örak, Ünlü Piyanistlerle Sahne Alma Hedefinde

Hatay'da yasayan görme engelli Deniz Örak, henüz 4 yasindayken fark edilen 'mutlak kulak' yetisi sayesinde uluslararasi basarilara imza atti 13 yasindaki Deniz Örak: 'Piyano çalarken çok büyük keyif aliyorum, Türk Marsi'ni ve Chopin, Schubert, Mozart ve Fazil Say'in eserlerini çalmayi çok seviyorum. Sahnede olmak, dinleyenlerin alkis sesini duymak beni çok mutlu ediyor' Anne Nursel Bayramoglu Örak: 'Sanat camiasi çok büyük, çok güçlü. Deniz'i duysunlar isterim, birlikte degerli isimlerle sahne almasini da isterim. Deniz'i büyük sahnelerde, çok büyük kitleler karsisinda hayal ediyorum ve görecegime inaniyorum'

LALE KÖKLÜ - Hatay'da, dogadaki frekanslarin hangi müzikal sese ait oldugunu ayirt edebilen "absolut kulak" olarak da bilinen "mutlak kulak" yetenegine sahip görme engelli 13 yasindaki Deniz Örak, uluslararasi basarilarinin sayisini arttirmayi ve ünlü piyanistlerle sahne almayi hedefliyor.

Prematüre dogan ve kuvözdeki yasam mücadelesi sirasinda görme yetisini kaybeden Örak'in, henüz 4 yasindayken "mutlak kulak" olarak bilinen özel bir yetiye sahip oldugu ortaya çikti.

Dünyaca ünlü piyanistlerin çaldigi eserleri kolaylikla icra edebilen, duydugu her parçayi kisa sürede piyanonun tuslarina dokunarak seslendiren Örak, 4 yasindan bu yana konserler verip uluslararasi ödüllerle basarisini taçlandiriyor.

Örak, ünlü piyanistlerle ayni sahneyi paylasmak ve dünyasini aydinlattigi piyanosuyla engellilere örnek olmak istiyor.

Deniz Örak, AA muhabirine, piyano çalmayi çok sevdigini ve tuslarin basina geçtiginde kendisini buldugunu söyledi.

Gününün büyük bölümünü piyano basinda geçirdigini ifade eden Örak, "Piyano çalarken çok büyük keyif aliyorum, Türk Marsi'ni ve Chopin, Schubert, Mozart ve Fazil Say'in eserlerini çalmayi çok seviyorum. Sahnede olmak, dinleyenlerin alkis sesini duymak beni çok mutlu ediyor." dedi.

- "Deniz'in mevcut gelisimini piyano üzerinden sürdürmeye çalisiyoruz"

Anne Nursel Bayramoglu Örak da, kendisinin de kurucu üyesi oldugu özel bir okulda 6. sinif egitimi gören oglunun ayni zamanda bir piyano ögretmeniyle müzik derslerine devam ettigini belirtti.

Oglunun bütün hayatini piyano üzerine organize etmeye çalistiklarini anlatan anne Örak, söyle devam etti:

"Deniz'in mevcut gelisimini piyano üzerinden sürdürmeye çalisiyoruz. Yasam koçuyla bu yasta almasi gereken dersleri onun alabilecegi sekilde kendisine aktariyoruz. Ayrica Braille alfabesi üzerinden okuma yazma çalismasini da devam ettiriyoruz. Henüz bir çocukken yasam koçunun fark etmesiyle hemen özel derslere basladik. Zaten 6 aylik bir egitimden sonra Deniz ilk konserini verdi. O bize bir isikti, bir umuttu ve hemen bunu degerlendirdik."

Örak, zaman içerisinde oglunun çok sayida organizasyondan konser için davet aldigini dile getirerek, "Deniz, Uluslararasi Pera Piyano Festivali'nde su ana kadar 3 defa yarismaya dahil oldu ve hep ödülle döndük. Bu bizim için çok degerli bir adim ve asama çünkü Deniz'in ilk defa uluslararasi bir bilirkisi kitlesinin önünde basarisi resmi bir sekilde tasdik edildi." diye konustu.

Oglunun basarilari hakkinda bilgi veren anne Örak, sunlari kaydetti:

"Deniz, Ingiliz Kraliyet Müzik Okullarinin (ABRSM) uygulamali piyano dalinda 3 kur birden atladi. O da çok degerliydi ve bölge birincisi olarak üstün basari belgesiyle takdir edildi. Bu da Deniz'in bu yolda ilerlemesi adina bizi de onu da daha da ümitlendirdi, daha da güçlü kildi.

Bu yolda ilerlerken Deniz adina degerli, güçlü, sanata deger veren isimler ve bu sakli kalmis yetenekleri açiga çikarabilecek degerli insanlarla bu yolda yürümeyi çok isteriz. Bu anlamda Deniz bu ise aç. 'Daha çok ne yapabiliriz?' derdindeyiz. Bu anlamda bize uzatilacak her keyifli ele biz de el uzatmak isteriz. Bu sanat camiasi çok büyük, çok güçlü. Deniz'i duysunlar isterim, birlikte degerli isimlerle sahne almasini da isterim. Deniz'i büyük sahnelerde, çok büyük kitleler karsisinda hayal ediyorum ve görecegime inaniyorum."

Kaynak: AA