(Düzeltme) Kahvede Pompali Tüfekli Dehsete Çifte Müebbet Talebi

Bursa’da kahvede tartistigi Yildiray Danismanoglu’nu (48) pompali tüfekle öldürdügü, Nejdet Namik Yesilyurt’u (54) ise agir yaraladigi iddia edilen Mehmet Karakanli’nin (39) yargilanmasina devam edildi. Savci, sanik Karakanli hakkinda iki kez müebbet hapis cezasi talep etti. Sanik Karakanli, kahveye kumar oynandigi gerekçesiyle yapilan baskinda suçu üstlendigini, kesilen 330 lira para cezasinin 33 TL olan taksiti ödenmeyince çikan tartismada olayi gerçeklestirdigini söyledi.

Olay, geçen yil ocak ayinda Nilüfer ilçesi Karaman Mahallesi’nde meydana geldi. Kumar oynanan kahveye kesilen para cezasinin ödenmesi konusunda Mehmet Karakanli, Yildiray Danismanoglu, Nejdet Namik Yesilyurt ve Kenan Günesli arasinda tartisma çikti. Münakasanin kavgaya dönüsmesi üzerine Mehmet Karakanli, Danismanoglu ve Yesilyurt’a pompali tüfekle ates etti. Yildiray Danismanoglu hayatini kaybederken, Nejdet Namik Yesilyurt ise agir yaralandi. Olayin ardindan gözaltina alinan Mehmet Karakanli, sevk edildigi adliyede çikarildigi mahkemece tutuklandi.

Bursa 1’inci Agir Ceza Mahkemesi’nde tutuklu sanik Mehmet Karakanli ile tutuksuz sanik Kenan Günesli hakkinda dava açildi. Durusmaya Karakanli tutuklu bulundugu cezaevinden SEGBIS’le katilirken, Danismanoglu, Yesilyurt, Günesli ve taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Durusmada savunma yapan Karakanli, “Olay tarihinden yaklasik üç ay önce müsteki Ercan’in is yerine gitmistim. Çay içerken polis baskin yapti. Kahvede kumar oynandigi tespit edildi. Müsteki Ercan, yanima gelerek, ‘Benim denetimli serbestligim var, suçu sen üstlen’ dedi.

Ben de, ‘Cezamin geri ödemesini yaparsan suçu üzerime alabilirim’ dedim. Is yeri sahibi olarak benim adima 330 lira para cezasi kesildi. 10 taksit halinde ödeyecektik. 4’üncü taksiti geldiginde Ercan’i aradim, ulasamadim. Is yerine gittim, bulamadim. Sonra beni arayip, ‘Is yerine gelmissin racon kesmisin’ dedi.

Beni is yerinde bekledigini söyledi.

Tüfegimi tedbir amaçli üzerime alip, is yerine gittim. Ercan bahçede bekledigi sirada müstekiler bana küfredip, saldirdilar. Yere düstüm. Darbetmeye devam ettiler. Gözüm karardi. Bir ara Nejat elini beline götürünce silah çekecek zannederek, tüfegimi elime aldim. Tüfegi zorla elimden almaya çalisirken iradem disi iki el patladi. Daha sonra kendimi kurtarip olay yerinden uzaklastim. Kenan Günes’in evine gittim. Tüfegi vererek, ondan saklamasini istedim. O da silahi alip disariya çikardi, nereye götürdü bilmiyorum. Ben kimseyi öldürmek ve yaralamak kastiyla ates etmedim. Suçlamalari kabul etmiyorum. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi.

"Benden yardim istedi, teslim olmasini söyledim"

Kenan Günesli ise, “Sanik Mehmet benim uzaktan akrabam olur. Saat 22.00 siralarinda geldiginde sarhostu. ‘Hala oglu kavga ettim, birisi ölmüs olabilir, bana yardimci ol’ dedi.

Yardimci olacagimi ve teslim olmasi gerektigini söyledim. Gece bende kaldi. Uyuyamadi, evde gezinip durdu. Ertesi gün polisler gelip kendisini aldi. Arabama koydugum tüfegi polislere teslim ettim” diye konustu.

"Isyerimin ruhsati yoktu. Cezayi üstlenmesini istedim"

Sikâyetçi Ercan Danismanoglu ise, “Olay tarihinden bir yil önce bir kahvehane açmistim, henüz ruhsatimi alamamistim. Mehmet ile arkadaslari oyun oynarken polis baskin yapti. Suçu Mehmet’in üzerine almasini söyledim. Denetimli serbestligim oldugu için Mehmet is yeri sahibi olarak evraki imzaladi. Üç taksitini ödedim. 4’üncü taksitini param olmadigi için ödeyemeyince, Mehmet’e ’sen öde ben sana veririm’ dedim. Is yerinde olmadigim bir sirada gelip, bagirip çagirmis. O gün cep telefonunum sarji bitmisti. Sarja taktigimda Mehmet’in aradigini gördüm. Daha sonra cep telefonundan arayip banka hesabini vermesini, parasini ödeyecegimi söyledim. 10-15 dakika sonra is yerime geldi. Çok sarhostu. Disari çikardim. Parayi verdim, almadi. Bana küfretmeye basladi.

O sirada agabeyim Yildiray olanlari gördü ve duydu. Onu alip duraga dogru götürürken sanik yere düstü. Ayaga kalkip, tüfegini çikarip bize dogru ates etti. Yildiray ve Nejdet açilan ates sonucu yaralandi. Agabeyim öldü” dedi.

Olay sirasinda yaralandigini ve iki gözünü kaybettigini söyleyen Nejdet Namik Yesilyurt ise, “Bir silahin kendiliginden patlamasi akla uygun degildir. Iki kisinin de yaralanmasi uygun degildir. Saniktan sikâyetçiyim” ifadelerini kullandi.

Durusmada mütalaa veren savci, sanik Karakanli hakkinda ‘kasten adam öldürme’ ve ‘kasten adam öldürmeye tam tesebbüs’ suçundan iki kez müebbet hapis cezasi istedi.

Tutuksuz sanik Kenan Günesli hakkinda ise ‘suçluyu kayirma, suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme’ suçlarindan 6 aydan 10 yila hapis cezasi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, sanigin tutukluluk hâlinin devamina karar vererek durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA