Prof. Dr. Ökten Ve Prof. Dr. Sayar'dan Gençlere 'Sosyal Medya' Uyarisi

Prof. Dr. Sadettin Ökten: 'Bütün sosyal medya aglarini kapatin. Ilmi ögrenin. Allah'in verdigi mesajlara bakin, gökyüzüyle irtibat kurun... Biraz zorlanirsiniz basta çünkü iptila haline gelmistir. Sonra o yavas yavas kaybolsun, geçsin insallah. Ruh, güzellikleri taniyinca artik o sosyal medyanin cazibesine kalmaz' Prof. Dr. Kemal Sayar: 'Sosyal medya bildirimleri sizi derinlesmekten de alikoyuyor. Derinlesmek için yani bir kitabin basinda çok uzun saatler kalabilmemiz lazim. O zaman bu seyin vizildamamasi lazim. Vizildadigi her an dikkatimizden bir sey gidiyor. Bu bakimdan (sosyal medya) perhizi uygulayabilmek günümüzün en önemli irade problemlerinden bir tanesi'

Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar ve Prof. Dr. Sadettin Ökten, Üsküdar Belediyesi tarafindan düzenlenen "Nev Sohbet" adli söylesi programina katildi.

Baglarbasi Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde, Prof. Dr. Sayar'in moderatörlügünde gerçeklesen söyleside insan yetismenin önemi, medeniyet tasavvuru ve modern çagda özellikle genç kusaklarin yasadigi sorunlar konusuldu.

- "Baskasinin ürettikleriyle degil kendi ürettiklerimizle hayata bakalim"

Kendi hayat tecrübelerini anlatan yazar Prof. Dr. Sadettin Ökten, sosyal medyanin gençleri sanal bir dünya ile mesgul ettigi uyarisinda bulunarak, "Bu post modernitede çok malayani var. Kendinizi buna çok kaptirmayin. Çünkü bunlar zihinlerimizi bir manada igfal etmek, mesgul etmek için yapilmis seyler. Yani sizde bir reel bilinç olusmasin. Çünkü o zaman seçersiniz. Size seçme sansi vermiyor modernite. Yuvarlanip gidiyorsunuz. Birakin Twitter'daki 280 karakteri, reel bir seylere bakin. Bir süre sonra onu rahatlikla söyleyebilirim. Kendinize ait bir dünyaniz olur. Zaten hayat gelip geçiyor. Baskasinin ürettikleriyle degil kendi ürettiklerimizle hayata bakalim." diye konustu.

- "Sosyal medya ile olan iliskinizi miminize edin lütfen"

Bir soru üzerine umutsuzluga kapilan gençlere de tavsiyelerde bulunan Ökten, sunlari söyledi:

"Bütün sosyal medya aglarini kapatin. Ilmi ögrenin. Allah'in verdigi mesajlara bakin, gökyüzüyle irtibat kurun. Hiç umutsuzluk diye bir sey yok. Müslümana yakismiyor umutsuzluk. Insana yakismaz yani. Sizi çevreledi post modernite ve bu küresellesme, öyle bir hava yaratiyor ki zehirli bir hava bu. Ayni zamanda çok da cazip görünüyor. Kapatin sosyal medyayi. Biraz zorlanirsiniz basta çünkü iptila haline gelmistir. Sonra o yavas yavas kaybolsun, geçsin insallah. Ruh, güzellikleri taniyinca artik o sosyal medyanin cazibesine kalmaz. Baska güzellikleri insallah tanirsiniz. O biraz zor olabilir baslangiçta bidayette. Sonra o güzellikleri tanimaya basladiginiz zaman farkli bir dünya açilir gözünüze. Sosyal medya ile olan iliskinizi miminize edin lütfen. Kaldirin demiyorum çünkü tecessüsü diri tutuyor. Tecessüs güzel bir merak degildir. Tecessüs farkli bir huydur. Sizi dedikoduya, heva ve hevese tesvik ediyor."

Prof. Dr. Kemal Sayar ise sosyal medya kullaniminin dikkat daginikligina neden oldugunu belirterek, "Sosyal medya bildirimleri sizi derinlesmekten de alikoyuyor. Derinlesmek için yani bir kitabin basinda çok uzun saatler kalabilmemiz lazim. O zaman bu seyin vizildamamasi lazim. Vizildadigi her an dikkatimizden bir sey gidiyor. Bu bakimdan (sosyal medya) perhizi uygulayabilmek günümüzün en önemli irade problemlerinden bir tanesi." diye konustu.

Söylesinin sonunda Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, Prof. Dr. Ökten ve Prof. Dr. Sayar'a katilimlarindan dolayi tesekkür ederek, Üsküdar'in tarihi hakkinda hazirlanan kitabi takdim etti.

Çok sayida katilimin oldugu etkinlik, hatira fotografinin çekilmesiyle bitti.

Kaynak: AA