Kayseri'de Bulunan Termal Su Tarimin Çehresini Degistirecek

Kocasinan ilçesinde termal su bulunan alanda kurulmasi planlanan Tarima Dayali Ihtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nde çesitli ürünler üretilebilecek Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Sahin: 'Buranin önemli bir özelligi de çok güzel bir günes egrisi içerisinde. Van Çaldiran'dan baslayip güneye dogru giden bir günes egrisi içindeyiz. Özellikle kirmizi meyvelerde günesin büyük rolü var. Kayseri'nin bir baska önemli özelligi de lokasyonu'

ESMA KÜÇÜKSAHIN - Kayseri'de termal su bulunan bölgede kurulacak Tarima Dayali Ihtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi ile ürün çesitliliginin artirilmasi hedefleniyor.

Saniyede 54 litre debiye sahip 84 santigrat derece sicaklikta termal su bulunan Kocasinan ilçesine bagli Elmali Mahallesi'ndeki alana, sera OSB kurulmasi yönünde çalismalar sürüyor.

Sera OSB'nin mütesebbis heyetinde Kayseri Valiligi, Büyüksehir Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Kayseri Sanayi Odasi (KAYSO), Kayseri Ticaret Odasi (KTO) ve Kayseri Ticaret Borsasi yer aliyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Sahin, AA muhabirine, Kayseri'nin tarimsal alan büyüklügünde 6'nci sirada yer aldigini, tarimsal üretimde ise çerezlik kabak çekirdegi, ay çekirdegi, çemen ve kimyonda ilk siralarda, arpa ve pancarda ilk 4'te, elmada ilk 5'te yer aldigini söyledi.

Maden Tetkik Arama (MTA) tarafindan yapilan çalismalar sonucu Elmali-Düver bölgesinin tamaminda termal kaynak bulundugunun tespit edildigini animsatan Sahin, bu sicak su kaynagi degerlendirilerek bin dekar alan üzerine Tarima Dayali Ihtisas OSB kurulmasi için fizibilite çalismalari yapildigini, yönetim kurulunun olusturuldugunu belirtti.

Sahin, hazirlanan dosyanin bakanligina gönderildigini anlatarak, "Bakanlik incelemesi neticesinde çok büyük degil, ufak tefek eksiklikler var. Onlarin da tedarikini yapip geri gönderecegiz." dedi.

OSB kurulacak alanin önemine dikkati çeken Sahin, sunlari kaydetti:

"Buranin önemli bir özelligi de çok güzel bir günes egrisi içerisinde. Van Çaldiran'dan baslayip güneye dogru giden bir günes egrisi içindeyiz. Özellikle kirmizi meyvelerde günesin büyük rolü var. Kayseri'nin bir baska önemli özelligi de lokasyonu. Doguya da batiya da es mesafedesiniz, kuzey ve güneydeki limanlara da es mesafedesiniz. 300-350 kilometre asagi indiginizde İçel Limani'na, 300-350 kilometrede de Samsun Limani'na ulasiyorsunuz. Ulusal marketleri düsündügünüz zaman batidan bir ürünü alip da doguya götürmektense Kayseri gibi bir sehirden bunu alip götürmek çok daha dogru olacaktir."

- OSB içindeki sanayi bölgesinde sera malzemeleri de üretilecek

Sahin, OSB'de küçük bir sanayi bölgesi de olacagini, seradaki kasa, karton kutu gibi ihtiyaçlarin da buradan karsilanacagini ifade etti.

Sera OSB'nin bölge halkini heyecanlandirdigini vurgulayan Sahin, söyle konustu:

"Üreticilerimiz 'ne zaman faaliyete geçecek' diye her gün bizi ariyor. Ihtisas OSB'lerdeki usul sudur, burayi sadece yatirim yapmak için alamazsiniz, size 2 yil süre verilir, bu süre içinde faaliyete geçilmezse sizden alinir yapacak baska birine verilir. Izmir Dikili'de faaliyete geçmis bir örnegi var. Birçok sehirde bu OSB'lerle ilgili hazirliklar basliyor. Olaganüstü bir durum olmazsa 2023 yilinda Kayseri'de belirlenen alanda seralarin kurulmasini hedefliyoruz. Önce alt yapinin yapilmasi gerekiyor. Bu konuda bakanligimiz ulusal kaynaklar ve Dünya Bankasi da dahil olmak üzere kaynak yaratmaya çalisiyor. Çünkü buradaki termal kaynaklarin, atik sularin, sulama suyunun hepsinin yer altindan dösenip filizlerinin de sera kurulacak parseller üzerine kurulmasi lazim."

Sahin, OSB'de Akdeniz bölgesinden kente gelen patlicandan kabaga, domatesten çilege tüm ürünlerin üretilebilecegini ve ürün çesitliliginin artacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA