Israil Basini Açiklamasi Tel Aviv Ve Washington'in Arasina 'Yerlesimci Siddeti' Tartismasi Girdi

ABD Disisleri Bakani, Israil Savunma Bakani ile görüsmesinde 'yerlesimci siddeti' basligina Iran'in nükleer programi kadar vakit ayirdi.

Israil Savunma Bakani Benny Gantz'in ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile görüsmesinde yasa disi Yahudi "yerlesimci siddeti" konusunun Iran'in nükleer programi kadar gündeme geldigi bildirildi.

Jerusalem Post gazetesinin birden fazla diplomatik kaynaga dayandirdigi haberine göre, Israil Savunma Bakani Gantz'in Washington temaslarinda ABD Disisleri Bakani Blinken'in, yasa disi "yerlesimci siddeti" konusuna Iran'in nükleer programi kadar vakit ayirmak istemesi Israil heyetini sasirtti.

Gazeteye konusan bir diplomat, "Amerikalilar yerlesimci siddetini sürekli takintili biçimde gündeme getiriyor." dedi.

Blinken'in görüsmede Gantz'a Israil hükümetinin yasa disi "yerlesimci faaliyetlerinin iki devletli çözüm ihtimalini baltaladigini" söyledigi aktarildi.

Buna karsin, görüsmelere katilan baska bir kaynak, Blinken ile görüsmenin dostça bir ortamda gerçeklestigini ve çogunlukla Iran konusuna odaklanildigini, Filistin meselesinin de görüsüldügünü ancak toplantinin merkezinde olmadigini savundu.

- Baris Simdi: Yerlesimci saldirisinda gözle görülür artis

Israilli insan haklari örgütü Baris Simdi, Bati Seria'daki yasa disi Yahudi yerlesimci siddetine iliskin rapor hazirladi.

Raporda, 2020 yilinda Filistinlilere yönelik saldirilarin arttigi günde 2 defadan fazla yasa disi Yahudi yerlesimci saldirisi yasandigi aktarildi.

Haaretz gazetesinin Israil ordu yetkililerine dayandirdigi habere atifta bulunulan rapora göre yerlesimci saldirilari 2020 ve 2021'in ilk yarisinda 2019'un iki kati kadar artti.

Raporda, 2019'da 363 yerlesimci saldirisi kaydedilirken, saldirilar 2020'de 507'ye yükseldi, 2021'in ilk yarisinda ise 416'ya kadar çikti.

- Israil siyasetinde "yerlesimci siddeti" tartismasi

Israil Kamu Güvenligi Bakani Omer Barlev'in 13 Aralik Pazartesi ABD Disisleri Bakan Yardimcisi Victoria Nuland ile gerçeklestirdigi görüsmeye iliskin sosyal medyadan yaptigi açiklamada, ABD'li yetkilinin "yerlesimci siddeti, bölgesel gerilimin azaltilmasi ve Filistin yönetiminin güçlendirilmesi" basliklarina ilgi gösterdigini ifade etmesi, Israil siyasetinde tartismanin fitilini atesledi.

Basbakan Naftali Bennett yasa disi yerlesimcileri "koruyucu kalkan"a benzetti. Dini Isler Bakani Matan Kahana ise polisten sorumlu Bakan Barlev'e yüklendi.

Kahana,"güvenlik alaninda bunca deneyime sahip bir kisinin bu kadar yanlis ve çarpitilmis bir söylemi kabul etmesini görmek üzücü" degerlendirmesini yaparak, Bati Seria'daki yasa disi Yahudi yerlesimcilerin "saldirganlar degil öncüler" oldugunu ileri sürdü.

Israil'de muhalefet partisi konumundaki Likud da Barlev'in açiklamalarinin "Israil'i kirlettigini" belirterek, "Bennett hükümetinin raydan çikmaya devam ettigini" savundu.

Israil siyasetinin sagindan, asiri sagdan ve koalisyon hükümetinden gelen tepkilerin ardindan Barlev, sosyal medya hesabindan verdigi yanitta, kendisini elestirenlerin "aynaya bakmakta zorlandigini" ve yerlesimci siddeti konusunun uluslararasi alanda ve yabanci hükümetler nezdinde ilgi gördügünü aktardi.

Barlev, "(Yerlesimci siddetini) Anlamakta zorlananlar bir bardak su içebilir. Filistin terörüyle yerlesimci siddeti yokmus gibi asirilikçi yerlesimci siddetiyle de Filistin terörü yokmus gibi mücadele edecegim." ifadelerini kullandi.

Filistin Disisleri Bakanligindan da Barlev'in açiklamalarina destek geldi.

Barlev'in "yerlesimci siddeti" beyani üzerine yayimladigi açiklamada Filistin Disisleri Bakanligi, "Bu teshis dogru yönde bir adim ancak yeterli degil." ifadelerini kullanarak, Israil'deki koalisyon hükümeti içindeki merkez ve sol bakanlara "yerlesimci terörü" konusunda konusma çagrisi yapti.

Israilli sivil toplum kurulusu B'tselem, kasim ayinda yayimladigi raporunda, Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 2 milyon dönümden büyük bir alanda insa ettigi 280'den fazla yerlesim biriminde 440 bin kadar yasa disi Yahudi yerlesimcinin yasadigi bilgisini paylasmisti.

Raporda, Bati Seria'daki yasa disi yerlesimcilerin, ele geçirmek istedikleri topraklardaki Filistinli nüfusa "fiziksel siddet, tas atma, tehdit etme, tarlalarini yakma, agaçlarina ve ürünlerine zarar verme, mahsullerini çalma, gerçek mermilerle ates açma, evlerini ve arabalarini tahrip etme, nadiren de cinayete varan" siddet yollarina basvurdugu kaydedilmisti.

B'tselem ayrica 2021 yili basindan eylül ayina kadar 251'i Filistinli çiftçilere olmak üzere Yahudi yerlesimciler tarafindan gerçeklestirilen 451 saldiri kaydettigini bildirmisti.

Kaynak: AA