Ingiltere'de Parti Içi Muhalefetle Karsi Karsiya Kalan Johnson'in Liderligi Tartisiliyor

Isçi Partisi lideri Keir Starmer: 'Basbakan ile kendi partisi arasindaki güven sorununun ne kadar derin oldugunu anlamanin çok önemli oldugunu düsünüyorum'.

Ingiltere'de asi pasaportuna iliskin teklife Basbakan Boris Johnson'in partisinden yaklasik 100 milletvekilinin "hayir" oyu vermesi partide liderlik mücadelesini gündeme getirdi.

Kendisi ve ekibinin geçen sene Noel partileri düzenleyerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kisitlamalarini ihlal etmekle suçlanan Johnson, parti içi muhalefeti ikna edemedi.

"Kendi koyduklari kurallara kendileri uymuyor." elestirileri altinda oylama öncesi, Avam Kamarasindaki önde gelen Muhafazakar Partili isimlerden olusan 1922 Komitesi üyeleriyle görüsen Johnson'in son dakika çabalari sonuç vermedi.

Aksam saatlerinde yapilan oylamada gece kulüpleri gibi mekanlara girislerde asi veya test durumunu içeren belge gösterilmesine iliskin madde, 126'ya karsi 369 oyla kabul edildi.

- En büyük parti içi isyan

Ana muhalefetteki Isçi Partisinin evet oyu verdigi maddeyi, Basbakan Boris Johnson'in lideri oldugu Muhafazakar Partiden 98 vekil desteklemedi.

Bir oylamada ilk kez bu kadar büyük bir parti içi muhalefetle karsi karsiya kalan Johnson, düzenlemeyi, kendisine "en kötü zamanda gelmis en kötü lider" diyen Isçi Partisi lideri Keir Starmer'in verdigi destekle geçirebildi.

Johnson'in teklifine hayir oyu verenler arasinda sadece 2 hafta önceki ara seçimle parlamentoya giren Louie French de yer aldi.

- Öfke artiyor

Johnson'in 1922 Komitesinden destek istemesine ragmen aldigi bu sonuç, ona karsi artan öfkenin bir isareti olarak degerlendiriliyor.

1922 Komitesi mali isler sorumlusu Geoffrey Clifton-Brown, sonuca iliskin degerlendirmesinde, Basbakan'in Avam Kamarasina yeni kisitlama tasarilari getirmeden önce milletvekillerine danismasi zorunlulugunu artik anlamasi gerektigini söyledi.

Sky News'e konusan Clifton-Brown, "parti içinde oldukça büyük bir bölünme oldugunu", isyanin boyutuna "çok sasirdigini" belirtti.

Basbakan'i bölünmüs bir partiyle nasil devleti yönetecegi konusunda düsünmesi gerektigini kaydeden deneyimli siyasetçi, yeni yilda bir liderlik mücadelesi olasiligina iliskin soru üzerine, "Bence bu muhtemel. Uygulamalarini degistirmesi gerektigini anlamali." dedi.

Basbakan'i uyaran Clifton-Brown, "Artik tehlikede oldugunu anlamali çünkü bunu anlamazsa, o zaman çok daha büyük bir tehlikede olacaktir." diye konustu.

- "Umarim dogru seçimi yapar"???????

Önde gelen muhalif isimlerden Mark Harper da hükümetin milletvekillerinin mesajina kulak vermesi gerektigini belirterek, "Açikçasi bakanlar veya hükümet için iyi bir gece degildi. Ya dinler, tepki verir ve farkli seyler yaparsin ya da sana söylenenleri görmezden gelirsin ve ne olursa olsun yoluna devam edersin. Bu seçim Basbakan'a kalmis. Umarim dogru seçimi yapar ve hükümetin isleyisini degistirir." ifadelerini kullandi.

- Otoritesi sorgulaniyor

Isçi Partisi lideri Starmer ise alinan sonuca iliskin, "Basbakan'in zaten zarar görmüs otoritesine çok önemli bir darbe." degerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin temel islevlerini yerine getirmede çok zayif oldugunu söyleyen Starmer, Johnson'a istifa çagrisinda bulunmasa da "Basbakan ile kendi partisi arasindaki güven sorununun ne kadar derin oldugunu anlamanin çok önemli oldugunu düsünüyorum." dedi.

Isçi Partisinden gölge Saglik Bakani Wes Streeting ise Johnson'in otoritesinin "parçalandigini" savunarak, "Bu olaganüstü, bir isyan. Hükümet çogunlugunu kaybetti." degerlendirmesini yapti.

- Halk destegini de yitirdi

Johnson'a sadece parti içinden degil halktan da tepki var. Kurallarin çignendigi Noel partileri, lobi kurallarini ihlal etmekle suçlanan Muhafazakar Parti Milletvekili Owen Paterson'in ilk basta korunmasi ve bazi Muhafazakar Parti milletvekillerinin baska isler yaptigina dair haberlerin etkisiyle Isçi Partisi, anketlerde 9 puan öne geçmis durumda.

Arastirma sirketi Opinium tarafindan Observer gazetesi için yapilan son ankete göre, halkin yüzde 41'i Isçi Partisine, yüzde 32'si ise Muhafazakarlara oy verecegini söyledi. Muhafazakar Parti, 2019'dan bu yana en düsük orani alirken, ankete katilanlarin yüzde 57'si Johnson'in istifa etmesi gerektigini belirtti.

Johnson böylesine bir ortamda yarin Kuzey Shropshire'da yapilacak seçimlerin sonucunu bekliyor. Lobi kurallarini ihlal ettigi için istifa etmek zorunda kalan Paterson'dan bosalan koltugu yeniden kazanmak, Basbakan'in kendi koltugunu korumasi için büyük önem tasiyor.

Kaynak: AA