Artik Evler Oksijensiz Kalmayacak

Bursa’da lise ögrencileri astim hastalarinin evlerinde daha rahat nefes almalari için "oksijen üretme" proje gelistirdi.

Artik Evler Oksijensiz Kalmayacak
Yildirim Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, yaptiklari arastirmalar sonucu, dünyadaki ormanlarin oksijenin yüzde 20’sini, geri kalan yüzde 80’nini alglerin ürettigini ögrendi. Evlerde oksijen seviyesini özellikle kisin artirmak için çalisan ögrenciler, evlerin oksijen seviyesini artiran proje gelistirdi. Içi suyla dolu kavanoza "elodea" bitkisi eken ögrenciler, bu bitkinin kirmizi ve mor isik oldugu müddetçe oksijen ürettigini belirledi. Ögrenciler evlerde sürekli oksijen üreten bir proje gelistirdi. Bu bitki kirmizi ve mor isikla beslendigi takdirde sürekli gece ve gündüz oksijen üretebiliyor. Bu kisin havasiz kalan evlerde oksijen miktari düsmemis oluyor.

Yaptiklari projeyle ilgili bilgi veren ögrenciler, "Bize oksijenin ormandan, agaçlardan geldigini söylüyorlar, fakat bu oksijenin yüzde 20’sine tekabül ediyor. Oksijenin yüzde 80’lik kismini ise algler, yani su bitkileri karsiliyor. Bu bitkilerin sürekli oksijen üretmesi için de mor ve kirmizi isiga ihtiyaç var. Biz kavanoza ektigimiz bu bitkinin kirmizi ve mor isik kullanarak sürekli oksijen üretmesini sagladik. Evlerimiz kis aylarinda oksijensiz kaliyor. Bu gelistirdigimiz proje sayesinde evler oksijensiz kalmayacak. Bu bitkinin adi elodea. Bu projenin bilhassa nefes darligi çekenler için gerekli bir proje oldugunu düsünüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA