Türkiye, Ispanya'nin Kurtuba Kentinde Fahri Konsolosluk Açti

Türkiye Disisleri Bakanligi, Ispanya'nin güneyindeki Endülüs özerk yönetiminin önemli kentlerinden Kurtuba'da fahri konsolosluk açti.

Kurtuba, Ispanya'da Türkiye'nin açtigi yedinci fahri konsolosluk oldu.

Türkiye’nin Kurtuba Fahri Konsoloslugunun açilisi münasebetiyle düzenlenen törene Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar, Kurtuba Belediye Baskani Jose Maria Bellido Roche, Kurtuba Fahri Konsolosu olarak atanan Juan Pablo Cortes ile kentin önemli is insanlari ve akademisyenleri katildi.

Büyükelçi Akçapar, burada yaptigi konusmada, 17 Kasim'da Ankara’da düzenlenen 7. Türkiye-Ispanya Hükümetler Arasi Zirve’de iki ülke liderlerinin iliskileri "kapsamli ortaklik" ifadesiyle tanimlamasinin önemine vurgu yapti.

"Kapsamli ortaklik, iki devlet ve milletin aralarindaki iliskilerin geldigi noktayi ve bunu daha da ileriye götürme iradelerini yansitiyor." diyen Akçapar, iki müttefik ülkenin, ekonomi, ticaret, savunma ve savunma sanayi ile diger tüm alanlarda ikili is birligini ilerletme çabalarinin bir devlet politikasi oldugunu kaydetti.

Türkiye ve Ispanya’nin, Avrupa’nin dogu ve bati ucunda Avrupa'nin güvenlik, istikrar ve refahinin teminati olarak stratejik konuma sahip iki NATO müttefiki oldugunu ifade eden Büyükelçi Akçapar, ikili is birliginin ayni zamanda tüm bölgenin baris, huzur ve refahi için kritik önemde oldugunu söyledi.

Endülüs bölgesinin Türkiye için ayri bir yerinin bulundugunu, Madrid Büyükelçiligi görevine sadece 6 ay önce baslamis olmasina ragmen buraya üç resmi ziyarette bulundugunu aktaran Büyükelçi Akçapar, Ispanya'nin en çok turist çeken yerlerinden biri olan Kurtuba Cami-Katedraline ve Granada'daki El Hamra Sarayi'na sahip Endülüs ile Türkiye arasindaki tarihsel ve kültürel baglarin önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin Kurtuba Fahri Konsolosu olarak atanmaktan büyük gurur ve memnuniyet duydugunu dile getiren Juan Pablo Cortes de ikili iliskilerin gelistirilmesi için kendi bölgesinde en büyük çabayi gösterecegini kaydetti.

Kurtuba Belediye Baskani Jose Maria Bellido Roche ise Türkiye ile Ispanya arasindaki iliskilerin geldigi seviyeden duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Kentlerinde Türkiye'nin Fahri Konsoloslugunun açilmasinin oldukça önemli bir anlami oldugunu belirten Roche, "Bu girisimin, Kurtuba ile Türkiye arasinda sosyal, kültürel ve ekonomik iliskilerin gelistirilmesine katki saglayacagina inaniyorum." dedi.

Kaynak: AA