Van Gölü'nde Sular Çekilince Yeni Adaciklar Olustu

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle sular çekilince, irili ufakli yeni adaciklar ortaya çikti.

Van Gölü'nde Sular Çekilince Yeni Adaciklar Olustu


ABD Havacilik ve Uzay Ajansi’nin düzenledigi uzay fotograf yarismasiyla adini dünyaya duyuran Van Gölü, küresel iklim degisikliginden dolayi yasanan asiri kuraklikla gündeme geldi. Sicakliklarin artmasiyla beraber yagislarin azalmasi, Van Gölü’ndeki su kaybini artirdi.

Kapali bir havzada yer almasindan dolayi diger göllere oranla kurakliktan daha fazla nasibini alan Van Gölü’nde yeni adaciklar olustu. Van Yüzüncü Yil Üniversitesinin (YYÜ) göle olan kiyisinda ortaya çikan adaciklar, fotograf meraklilarinin da dikkatini çekti. Adaciklarin sig suyunda yapilan yürüyüs kartpostallik görüntü olustururken, ortaya çikan manzara ise göldeki su kaybini bir kez daha gözler önüne serdi.

“GÖLÜN ÜZERINDE YÜRÜYORMUSÇASINA BIR GÖRSEL SUNUYOR”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Video Içerik Üreticisi Bülent Mentese, Van Gölü’nde su çekilmelerinin gündemde oldugunu belirtti.

Van Gölü’nün bu yil da ciddi bir geri çekilmeye maruz kaldigini ifade eden Mentese, “Gölün çekilmesiyle birlikte küçük tepecikler olustu. Gölün farkli bölgelerinde bu sekilde olusan tepecikleri görmek mümkündür. Burasi da Van YYÜ sahili ve yaklasik 3 gündür bu sekilde. Ögrenciler buraya gelip fotograf ve video çekiyorlar. Van Gölü’nün üzerinde yürüyormusçasina bir görsel sunuyor. Yalniz, bu dramatik bir sölendir. Çünkü su seviyesindeki bu düsüklük hem bölge halkini hem de bizleri endiselendiriyor” dedi.

Van’da 2011 yilinda meydana gelen depremlerin ardindan gölün çekildigini fark ettiklerini dile getiren Islam Cindioglu isimli ögrenci ise gölde adaciklarin olusabilecegi kadar bir çekilmenin yasanacagini tahmin etmediklerini söyledi.

Cindioglu, güzel manzarada fotograf çektiklerini ancak altinda yatan nedenden dolayi bunun üzücü bir durum oldugunu kaydetti.

(Yilmaz Sönmez - Yunus Tugrul / IHA)
Kaynak: İHA