Türkiye'de Ilk Olan Çocuk Adalet Merkezi Erzurum'da Hizmete Açildi

Türkiye’de ilk Çocuk Adalet Merkezi (ÇAM), Adalet Bakanligi, Erzurum Valiligi ve Erzurum Büyüksehir Belediyesi’nin isbirligi ile insa edilerek hizmete açildi. Merkezde temsili olarak çocuk durusmasi düzenlendi.

Türkiye'de Ilk Olan Çocuk Adalet Merkezi Erzurum'da Hizmete Açildi
Çocuk Adalet Merkezi (ÇAM) için Adalet Bakanligi, Erzurum Valiligi ve Erzurum Büyüksehir Belediyesi’nin isbirligi ile bu yil 23 Mart’ta is birligi protokolü imzalandi. Protokol kapsaminda Çocuk Adalet Merkezi (ÇAM) Türkiye’de ilk olarak Erzurum’da Olimpiyat Parki alaninda hizmete açildi. Merkezde ‘onarici adalet’ çerçevesinde çocuklarin üstün yarari gözetilerek çocuk dostu usuller uygulanacak. Ayrica, suça sürüklenen çocuklar için önceligin cezalandirma olarak degil çocuklari suç ve suç ortamlarindan uzaklastirma olarak benimsenmesi amaçlaniyor.

Erzurum Çocuk Adalet Merkezinde (ÇAM) Çocuk Mahkemesi ve Cumhuriyet Bassavciligi Çocuk Sorusturma Bürosu ile Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügünü yeniden yapilandirildi. Öte yandan çocuk polisi, adli tip uzmani, aile ve sosyal hizmetler görevlisinin yani sira baroya, hukuk klinigi uygulamasi için Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesine, psiko-sosyal destek klinigi uygulamasi için de Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümüne yer ayirmak amaciyla 9 farkli birim bir araya getirildi.

Çocuklarin üstün yarari gözetilerek tasarlanan merkezde çocuk hakkindaki adli is ve islemlerin yürütülmesinde görev alan tüm ilgili birimlerin yani sira çocuklarin sosyal ve fiziksel gelisimine katki saglayacak parklar, bahçeler, oyun alanlari da bulunuyor.

“Çocuklar için tüm kurumlar bu merkezde toplandi”

Çocuk Adalet Merkezi (ÇAM) tanitim toplantisinda açiklamalarda bulunan Adalet Bakanligi Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Dairesi Baskani Murat Binici, “2 Mart 2021 tarihinde Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan kamuoyuna açiklanan Insan Haklari Eylem Planinda, çocuk mahkemelerinin müstakil bir kampüs içinde yapilandirilmasina iliskin model gelistirilmesine ve durusma salonlarinin çocuk dostu sekilde yeniden tasarlanmasina yönelik hedeflere yer verilmisti. Bu hedefler uyarinca Sayin Bakanimizin talimat ve tensipleriyle baslatmis oldugumuz çalismalar kapsaminda, Bakanligimiz ile Erzurum Büyüksehir Belediyesi arasinda Çocuk Adalet Merkezi kurulmasina yönelik is birligi saglandi. Bu is birligi sonucunda Erzurum’da ülkemizin ilk Çocuk Adalet Merkezinin yapimini tamamladik ve 20 Kasim 2021 tarihinde, Dünya Çocuk Haklari Günü gibi anlamli bir günde Sayin Bakanimizin katilimiyla açilisini yaptik. Yeni yaklasim ile suça sürüklenen çocuklarimiz için de önceligin cezalandirma olarak degil onlari suç ve suç ortamlarindan uzaklastirma olarak benimsenmesini amaçliyoruz. Tüm kurumlarimiz bir araya gelerek çocuklarimizi suç ve suç ortamlarindan kurtarmaya, onlari suça iten etkenleri ortadan kaldirmaya onlari topluma yararli birey olarak toplumla bütünlesmelerini saglamak amaciyla faaliyetler yürütsün istiyoruz. Çocuk Adalet Merkezi yapilanmasi tamda bu bilincin bir sonucu olarak ortaya çikti. Çocuk Adalet Merkezimiz, bu asamalarda görev alan tüm kurumlari bir araya getirmis ve birlikte çalisma firsati sunmustur. Daha önce sadece evrak üzerinden birbirlerini taniyan kurumlar böylesine yararli bir amaç dogrultusunda bir araya geldiler” dedi.



“Bu merkezde çocuk yargilandigini degil, kendisine yardimci olundugunu hissedecek”

Erzurum Çocuk Adalet Merkezinde, Çocuk Mahkemesi ve Cumhuriyet Bassavciligi Çocuk Sorusturma Bürosu ile Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügünün yeniden yapilandirildigini ifade eden Binici, “Ayrica buna ilaveten çocuk polisi, adli tip uzmani, aile ve sosyal hizmetler görevlisinin yani sira baroya, hukuk klinigi uygulamasi için Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesine, psiko-sosyal destek klinigi uygulamasi için de Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümüne yer ayirmak suretiyle 9 farkli birimi bir araya getirmis olduk. Uluslararasi ölçekte çocuk mahkemesi yada gençlik mahkemesi gibi bir kisim birimlerin adliye disinda konumlandirildigi örnekler bulunmakla birlikte, bundan farkli olarak Çocuk Adalet Merkezi modelinde ilgili kurumlar entegre sekilde bir arada yapilandirilmaktadir. Bu yönüyle Çocuk Adalet Merkezi uygulamasinin uluslararasi standartlarin üzerinde bir model ortaya koydugunu ifade etmek istiyorum. Çocuk Adalet Merkezi uygulamasiyla istiyoruz ki; Adli süreçte çocuklara iliskin tüm islemler çocuk dostu bu merkezlerde yerine getirilsin. Çocuk yargilandigini degil, kendisine yardimci olundugunu ve adli süreçte yalniz olmadigini görsün, Devletin kendisini suçtan uzak tutmak için seferber oldugunu hissetsin. Muhatap oldugu görevlileri kendisine Devletin sefkatli elini uzatan bir abisi bir ablasi gibi görsün. Çocuk Adalet Merkezinde gerçeklestirilecek onarici adalet uygulamalariyla magdurun suç sonrasi ne yasadigini, hangi zorluklarla karsi karsiya kaldigini suça sürüklenen çocugumuzun görmesi ve hissetmesi saglanacak. Her iki tarafinda istemesi halinde magdurdan özür dilemesine firsat taninacak. Bazi durumlarda suça sürüklenen çocugumuz hakkinda bu tedbirlere uydugu için kamu davasi açilmayip ertelenebilecek. Böylelikle hakkinda adli sicil kaydi olusmayacak. Bir anlamda çocuk savcimiz bu çocugumuza bir firsat daha vermis olacak” diye konustu.



“Temsili çocuk durusmasi düzenlendi”

Çocuk Adalet Merkezi’nde durusmalarin çocuk dostu durusma salonlarinda cübbe giymeyen yargi mensuplari ve avukatlar tarafindan yapilmasi, polis noktasinda da yine sivil giyimli görevlilerin bulunmasi öngörülüyor. Bu amaçla merkezde temsili çocuk durusmasi düzenlendi.

Belirlenmis olan durusma saatinde çocuk dostu sekilde tasarlanan durusma salonunda magdur çocugu vekili, suça sürüklenen çocuk ve vekili, çocuklarin aileleri, aile ve sosyal hizmetler görevlisi ve uzman katilimiyla durusma basladi.

Suça sürüklenen çocukla yüz yüze getirilmelerinin uygun olmayacagi degerlendirildiginden magdur çocugun durusma sirasindaki beyani da yine Adli Görüsme Odasinda uzman araciligiyla alindi.

Suça konu eyleme degil, çocuga odaklanildigi merkezde çocuklarin egitimlerine devam edebilmeleri, sportif faaliyetlerde bulunabilmeleri, meslek edinmeleri ve arkadasliklar kurmalari planlaniyor.

Düzenlenen temsili durusma ile ilgili açiklamalarda bulunan Binici, “Daha önce çocuk savcimiz tarafindan sorusturmanin hemen basinda klasik sorusturma anlayisinin ötesinde, tedbir odakli bir yaklasim sergilenerek adli destek ve magdur hizmetleri müdürlügümüzden hem suça sürüklenen hem de magdur çocugumuz hakkinda sosyal inceleme yapilmasi istendi. Çocuk savcisi tarafindan sosyal inceleme raporlarinda önerilen tedbirler gecikmeksizin çocuk mahkemesinden talep edildi. Çocuk hakimi tarafindan sosyal inceleme raporu uyarinca talep edilen tedbirleri uygulayacak olan kurumlarin temsilcilerinin katilimiyla çocuk dostu sekilde tasarlanan, istisarenin öne çikarildigi birazdan yerinde görecegimiz durusma salonunda yapilan degerlendirme sonucunda gerekli tedbirlere hükmedildi. Bu tedbir kararlari yerine getirilmek üzere ilgili kurumlara gönderildi. Böylelikle çocuklarin korunmasina yönelik süreç geciktirilmeksizin baslatilmis oldu. Suçtan fazla sekilde etkilendigi ve adli süreç boyunca uzman destegi almasi gerektigi degerlendirilen magdur çocuk, ailesinin ve kendisinin rizasi dahilinde durusma günü müdürlüge ait hizmet araci ile uzman refakatinde adresinden alinarak Çocuk Adalet Merkezine getirildi.

Bu islem sirasinda çocugun ifsa edilmemesine yönelik gerekli tedbirler alindi. Çocuk Adalet Merkezine gelmis olan magdur çocugumuz Adli Görüsme Odasinin bekleme bölümüne alinarak burada ilgili uzmanimizla ön görüsme yapmasi saglandi. Durusma sonrasinda magdur çocugumuz yine uzmanimiz refakatinde müdürlük hizmet araciyla ikametine birakildi” seklinde konustu.

Içerisinde havuzlarin, oyun parklarinin, sosyal tesislerin yani sira Erzurum Büyüksehir Belediyesinin kirilgan gruplara yönelik koordinasyon birimlerinin de yer aldigi Olimpiyat Millet Bahçesi içerisinde olusturulan Çocuk Adalet Merkezi uygulamasi ile çocuklari için belirlenen risklerin ortadan kaldirilmasi, ihtiyaçlarinin karsilanmasi, rehabilite edilmeleri, yetenek ve ilgi alanlarina uygun kurs, egitim gibi programlara yönlendirilmeleri saglanarak meslek edinmeleri, spor ve sanat gibi alanlarda yeteneklerini gelistirmeleri saglanacak.
Kaynak: İHA