'Su Maymunlari Edirne'deki Ekosisteme Ve Çeltik Üretimine Zarar Veriyor' Uyarisi

Dr. Aysegül Iliker Kozbas: 'Su maymunlari çeltikleri yiyor ve tarlalara büyük zarari oluyor'

Güney Amerika kökenli istilaci tür olan su maymunlarinin, Arda, Tunca ve Meriç nehirleri üzerinden geldikleri Edirne'deki sulak alanlara yayilarak ekosisteme ve çeltik üretimine zarar verdikleri belirtildi.

Avrupa Birligi tarafindan desteklenen ve Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen "Türkiye'deki Karasal Ortamlarda ve Iç Sularda Istilaci Yabanci Türlerin Degerlendirilmesi" Projesi kapsaminda Edirne'de egitim toplantisi düzenlendi.

Kentteki bir otelde gerçeklestirilen toplantida Edirne'deki nehirlerde ve Gala Gölü'nde popülasyonu giderek artan su maymunlarinin ekosisteme ve çevreye olan zararlari ele alindi.

- "Edirne'ye nehirler üzerinden geliyor"

Proje egitmeni Dr. Aysegül Iliker Kozbas, AA muhabirine Güney Amerika kökenli su maymununun istilaci bir tür oldugunu ve Edirne'deki popülasyonlarinin oldukça çok oldugunu ifade etti.

Kürk çiftliklerinde kullanilmak üzere Türkiye'nin komsu ülkesi Bulgaristan'a getirilen hayvanlarin kürk talebinin azalmasinin ardindan dogaya salindigini anlatan Kozbas, bu hayvanlarin nehirler araciligiyla Edirne'ye ulastigini dile getirdi.

Kozbas, yari sucul olan su maymunlarinin otçul bir hayvan oldugunu sulak alanlardaki sazlari yemesinin yani sira çeltik tarlalarina büyük zarari oldugunu belirterek sunlari kaydetti:

"Su maymunlari çeltikleri yiyor ve tarlalara büyük zarari oluyor. Gala Gölü'ndeki sazlari tüketiyorlar. Sazlarin yenip tükenmesi orada üreyen kuslarin yuvalarinin yok olmasina neden oluyor. Saz diplerine yumurtlayan ve üreyen baliklarin üreme ortamlari zarar görüyor. Ekosisteme bu tür zararlari oluyor. Gala Gölü Milli Parki bir kus cenneti ve orada yuvalanan kuslarin yasam alanlarinin zarar görmesi büyük bir tehlike. Sazliklarin azalmasi ve hem balik popülasyonunu hem de kuslarin yasamlarin etkiliyor. Gala gölü çevresindeki çeltik tavalarinin büyük kisminda beslenen bu hayvanlar çeltiklere de zarar veriyor."

Kaynak: AA