Pandemide Kader Mahkumlariyla Aileleri, Sarkilar Ve Radyo Mesajlariyla Görüsüyor

Ünlü oyuncu Mehmet Vanlioglu, sundugu radyo programiyla, pandemi döneminde birbirleriyle görüsemeyen kader mahkumlariyla aileleri arasinda köprü oluyor. Vanlioglu, en çok hapisteki babalarina mesaj gönderen çocuklarin kendisini aglattigini söyledi. Öte yandan cezaevlerinde açik görüsler bugün (çarsamba) günü basliyor.

Pandemide Kader Mahkumlariyla Aileleri, Sarkilar Ve Radyo Mesajlariyla Görüsüyor
Birçok dizi ve filmde rol olan Bursali oyuncu Mehmet Vanlioglu, ayrica Radyo Sampiyon’da kader mahkumlari için program yapiyor. “Çerçeve Sigmayanlar” adli program, korona tedbirleri sebebiyle cezaevlerinde açik görüsler iptâl oldugu için büyük ilgi görüyor. Vanlioglu’nun sundugu program, pandemide kader mahkumlarina ve onlari uzun süredir göremeyen yakinlarina moral oluyor. Hafta sonlari aksam saat 20.00’den sabah 05.00’e kadar süren programa mahkum ailelerinden sürekli sarki istekleri ve mesajlar yagiyor. Aileler, cezaevinde tutuklu bulunan yakinlari için sarki talep edip, onlara olan hasret ve sevgilerini dile getiren mesajlar gönderiyor. Bazen hüzünlü, kimi zaman da hareketli parçalarin çaldigi programi, mahkumlar ve aileleri, günün ilk isiklarina kadar takip ediyor.

Pandemi döneminde kader mahkumlariyla aileleri arasinda köprü vazifesi gördüklerini belirten Mehmet Vanlioglu, ‘’Bu program asagi yukari 10 senedir devam ediyor. Programin adini her türlü haber ve her türlü konuya yer verebilmek için Çerçeveye Sigmayanlar koyduk. Radyomuzda daha önceden Cezaevinden Mektup Var isimli bir programimiz vardi ve yönetimin karari ile kaldirilmisti. Dinleyicilerden gelen istekler olmaya basladi.

Cezaevine mesaj gönderen bazi dinleyicilerimiz vardi. Biz onlari kirmadik, o mesajlarini okuduk. Biz okudukça, mesajlar dag gibi yigildi. Her hafta cezaevine 600 mesaj gönderiliyor" dedi.

"Mikrofon arkasinda çok agladigim oldu"

Bazen çok duygulandigini anlatan Vanlioglu, "Mesela bir çocuk, ‘baba, evimize dön’ dediginde ben çok duygulaniyorum. Burada mikrofon arkasinda çok agladigim oldu. Bizi çok duygulandiriyorlar. Bir de insanlarin verdigi mesaj, ‘rüyanda beni gör’ temennisi oluyor. Yazik, adam seni niye görsün, çiksin gelsin evine degil mi? Çok enteresan mesajlar oluyor. Bunlarin yani sira bazi mahzurlu mesajlar oluyor, bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Herhangi bir sifre falan vermeye kalkan kisiler olursa, onlar bizi zor durumda birakir. Onlara da bilhassa dikkat ediyoruz. Ama pek olmadi bugüne kadar. Bizim dinleyicilerimiz çok iyi ve çok güzel mesajlar iletiyorlar" diye konustu.

“Pandemi döneminde mesajlar dörde katlandi”

Pandemide açik görüsler iptâl oldugu için mesajlarin çok arttigina dikkat çeken Mehmet Vanlioglu, “Pandemi döneminde mesajlarimiz dörde katlandi. Bu mesajlarin çogalma sebebi, pandemide cezaevlerinde görüslerin yasaklanmasi. Kimse gidip yakinini göremiyor ve ziyaret edemiyor. Bunu duyan mesajlarla radyomuza akin etti. Bir ân önce yakinina, canina cigerine mesajlarini iletebilmek için bizi ariyorlar” dedi.

"Ortada gerçekten filmi çekilecek bir olay var"

Bu programin filminin de çekilebilecegini kaydeden Vanlioglu, “Bir yönetmenimizin teklifi vardi, belgeselini çekebiliriz bu olayin diye. Ben her türlü teklife açigim. Öyle bir teklif gelirse neden çekmeyelim? Çünkü gerçekten belgeseli çekilecek bir durum var ortada. Çok enteresan mesajlar geliyor. Eger bu gelen mesajlari alip bir yerde istiflemis olsak, gerçekten çok güzel seyler çikar ortaya. Mesajin ne zaman, nereden ve ne duygular ile yazildigi belli olmuyor. Kisi kapaniyor evine. Meselâ 10 sene, 20 sene esinden, kocasindan ayri kalmis, evde tek basina. O anda yasadigi duygulari ben bilemiyorum, onu kâgida döküyor. Bize de okumak düsüyor burada. Adamin oglu veya kizi evleniyor, ama adam cezaevinde. Izin alip gelemiyor, serbest kalamiyor. Bir baba için kolay bir sey mi bu? Veya anne babasi, çolugu çocugu vefat ediyor. Bunlarin hepsi basli basina çok büyük bir olaydir bence. Allah kimseyi o dört duvarin arasina düsürmesin. Büyük konusmaya gelmiyor, ne zaman ne olacagimiz hiç belli degil. Herkesin attigi adima çok dikkat etmesi gerekiyor. Son pismanlik da fayda etmiyor’’ dedi.

Açik görüsler bugün basliyor

Cezaevlerinde açik görüsler koronavirüs tedbirleri sebebiyle uzun süredir askiya alinmisti. Adalet Bakani Abdülhamit Gül, geçen hafta yaptigi açiklamada, Saglik Bakanligi Bilim Kurulu’nun tavsiye karariyla, açik görüslerin uzun bir aranin ardindan 1 Aralik Çarsamba günü baslayacagini bildirmisti.
Kaynak: İHA