Myanmar'in Devrik Lideri Suu Kyi'ye Yeni Yolsuzluk Suçlamasi

Myanmar’in devrik lideri Aung San Suu Kyi, görev yaptigi dönemde yetkisini kötüye kullanarak yolsuzlukla mücadele yasasini ihlal etmekle suçlandi.

Myanmar'in Devrik Lideri Suu Kyi'ye Yeni Yolsuzluk Suçlamasi
Myanmar’da 1 Subat’taki askeri darbe sonrasi ordu tarafindan görevden alinarak tutuklanan Demokrasi için Ulusal Birlik Partisi (NLD) lideri Aung San Suu Kyi’ye yöneltilen suçlamalara bir yenisi daha eklendi. Ülke basininda yer alan haberlere göre, Suu Kyi devlet fonlarini kullanarak helikopter kiralamak ve bu kapsamda yetkisini kötüye kullanarak yolsuzlukla mücadele yasasini ihlal etmekle suçlandi. Daha önce birçok farkli suçlamaya maruz kalan Suu Kyi’nin tüm suçlamalardan hüküm giymesi halinde 100 yili askin hapis cezasina çarptirilabilecegi belirtilirken, Suu Kyi’nin halihazirda Covid-19 kisitlamalarini ihlal etmek ve halki kiskirtmak suçlamasiyla yargilandigi davanin dün yapilmasi beklenen karar durusmasinin ise 6 Aralik’a ertelendigi ögrenildi.

Suu Kyi, daha önce lisanssiz telsizlere sahip olmak, geçen yilki seçim sirasinda bir kampanya etkinligi düzenleyerek korona virüs kisitlamalarini ihlal etmek, kamuyu endiseye sevk edecek açiklamalarda bulunmak ve söylenti yaymak, sömürge döneminden kalma devlet sirlari yasasini ihlal etmek, görevini kullanarak haksiz kazanç elde etmek, arazi ve bina kiralama yetkisini kötüye kullanmak gibi farkli iddialarla suçlanmisti. Simdiye yek yapilan durusmalarda suçlamalari kesin bir sekilde reddeden Suu Kyi’nin savunma ekibi, suç isnatlarini temelsiz olarak nitelemisti.

Ordudan kanli darbe

Myanmar’da ordu 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat’ta yönetime el koymus, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltina alinmisti. Cunta yönetimi, uluslararasi kamuoyunda sert tepkiyle karsilanan demokrasi karsiti hareketin ardindan baslayan kitlesel protestolari siddetle bastirmis, gösterilerde bini askin sivilin hayatini kaybettigi açiklanmisti.
Kaynak: İHA