Küresel Piyasalarda 'Omicron Ve Tapering' Endiseleri Odakta Kalmaya Devam Ediyor

Küresel piyasalarda, Omicron varyantina yönelik endiseler ve ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell'in aralik toplantisinda tahvil alimlarinin azaltilmasini (tapering) hizlandirmayi tartisacaklarini belirtmesinin ardindan dün negatif bir seyir izlenirken, bugün dünya genelinde açiklanacak imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de yayimlanacak ADP istihdam raporu takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Omicron varyantina iliskin endiseler, mevcut asilarin etkinligine dair farkli açiklamalar ile gündemin üst siralarinda kalmaya devam ediyor.

ABD ilaç firmasi Moderna Üst Yöneticisi (CEO) Stephane Bancel, dün yaptigi açiklamada, Omicron varyantina karsi yeni bir asi gelistirilmesi gerektigini, bunun da aylar alabilecegini söyledi. BioNTech-Pfizer tarafindan ise Omicron'un asili kisiler için de enfeksiyon riski tasidigi, ancak mevcut asinin muhtemelen agir bir hastaliga karsi güçlü koruma saglamaya devam edecegi açiklamasi gelirken, panik yapilmamasi gerektigi ve iki haftalik degerlendirme sürecinin kritik olacagi bildirildi.

Enflasyona dair kaygilarin arttigi bir ortamda para politikalarinin gelecegine dair gelismeler de yakindan takip ediliyor. Fed Baskani Jerome Powell, dün ABD Senatosunun Bankacilik, Konut ve Kentsel Isler Komitesi'nde üyelerin sorularini yanitladi. Daha yüksek enflasyon riskinin arttigini düsündügünü, enflasyonun "geçici" oldugu degerlendirmesinin bir kenara birakilmasi zamaninin geldigini belirten Powell, "Ekonomi çok güçlü ve enflasyonist baskilar yüksek. Bu nedenle kasim toplantisinda açikladigimiz varlik alimlarinin azaltilmasini belki birkaç ay önce tamamlamayi düsünmek uygun olur. Birkaç hafta içinde yapacagimiz toplantida bunu tartisacagimizi umuyorum." dedi.

Powell'in açiklamalarinin ardindan pay piyasalarinda satis baskilari hizlanirken, dolara olan talebin arttigi, tahvil piyasasinda faizlerin düstügü görüldü.

Bu gelismelerle New York borsasinda dün Dow Jones endeksi yüzde 1,86, S&P 500 endeksi yüzde 1,90 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,55 deger kaybetti. Endekslerdeki düsüste, Conference Board Tüketici Güven Endeksi'nin kasimda önceki aya kiyasla 2,1 puan azalarak 109,5 ile 9 ayin en düsük seviyesine gerilemesi de etkili oldu. Dün 96,6'nin üzerine çikan dolar endeksi bugün 95,9 seviyelerinde yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yillik tahvil faizi ise dün yüzde 1,52 seviyelerinden düsüse geçerek yüzde 1,42'nin altini görürken, bugün yüzde 1,48 civarinda dengelendi. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinda ise yeni günün pozitif basladigi görülüyor.

Avrupa tarafinda da dün endekslerin seyrinde, Omicron varyantina iliskin endiseler etkili olmaya devam etti Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,87 düsüsle kapandi. Öte yandan dün açiklanan verilere göre, Avro Bölgesi'nde kasim ayinda yillik enflasyon yüzde 4,9 ile son 25 yilin en yüksek seviyesine ulasti. Avro/dolar paritesi, Powell'in açiklamalariyla hizla gerileyerek 1,1240'i görse de günü yüzde 1,13'ün üzerinde tamamladi. Parite, bugün 1,1330 seviyelerinde hareket ederken, Avrupa endeks vadeli kontratlari güne alicili basladi.

Asya tarafinda bugün açiklanan verilere göre, Japonya'da kasim ayina iliskin imalat sanayi PMI 54,2'den 54,5'e revize edilerek üst üste 10. ayda da genislemeye isaret etti. Çin'de ise imalat sanayi PMI, kasimda önceki aya göre 0,7 puan azalarak 49,9'a geriledi. Beklentilerin altinda kalan veri, artan vaka sayilari ve zayif talep nedeniyle Nisan 2020'den bu yana ikinci kez daralma bölgesine düstü. Verilerin ardindan yeni günün Asya tarafinda pozitif baslamasi dikkati çekerken, kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,05, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,2 artisla seyrediyor.

Emtia tarafinda da dün Moderna'nin açiklamalari ile 1.808 dolarin üzerini gören altinin ons fiyati, Powell'in yönlendirmeleri sonrasi dolardaki yükselisin etkisiyle 1.771 dolara kadar geriledi. Altinin ons fiyati, bugün 1.781 dolari yükselirken, Brent petrolün varil fiyati ise dün 67,5 dolarla 3 ayin en düsük seviyesini görmesinin ardindan bugün yüzde 2,1'lik artisla 71,0 dolardan islem görüyor.

Yurt içinde BIST 100 endeksi, dün yataya yakin bir seyir izleyerek günü yüzde 0,05'lik artisla 1.809,65 puandan tamamladi. Dolar/TL, dün tarihi zirvesini 13,8835'e tasimasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda yüzde 1'e yakin düsüsle 13,5770 seviyelerinde bulunuyor.

Dün TRT ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitlayan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, iki önemli destek paketi hazirladiklarini, bunlardan birinin ilave istihdama, digerinin imalata dayali ithal ikamesine yönelik oldugunu belirterek, "Küçük ve orta ölçekli isletmelerimize yönelik 50 kisinin altinda çalisani olan firmalarimiza istihdama katkilari sebebiyle her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar kredi garanti fonu kefaletiyle krediye erisim imkani sagliyoruz. Amacimiz kisa sürede 11 bin firmamizin toplam tutari 10 milyar lirayi bulan bu krediden faydalanmasini saglayarak, 50 bin yeni istihdamin önünü açmak. Imalata dayali ithal ikamesi destek paketimizle de uzun vadeli kredi imkani olusturarak, üretime ve ihracata öncelik veren yatirimlari destekleyecegiz." dedi.

Analistler, Omicron varyantinin ekonomiye etkisine iliskin endiseler ve tahvil alimlarinin beklenenden önce sonlandirilabilecegine isaret eden Powell'in sahin açiklamalarinin piyasalar üzerinde baskiya neden oldugunu belirterek, Kovid-19 salgini ile ilgili haber akisinin yatirimci kararlari üzerinde etkili olacagini söyledi.

Bugün Fed Baskani Powell'in Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacagi degerlendirmelerde, para politikalarinin gidisatina iliskin daha fazla ipucu aranacagini belirten analistler, veri tarafinda ise küresel çapta imalat sanayi PMI verilerinin yani sira ABD'de ADP özel sektör istihdami ve Fed'in Bej Kitap Raporu'nun izlenecegini bildirdi.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.830 seviyesinin direnç, 1.730 puanin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, kasim ayi imalat sanayi PMI

11.55 Almanya, kasim ayi imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, kasim ayi imalat sanayi PMI

12.30 Ingiltere, kasim ayi imalat sanayi PMI

16.15 ABD, kasim ayi ADP istihdam raporu

17.45 ABD, kasim ayi imalat sanayi PMI

18.00 ABD, Fed Baskani Powell ile Hazine Bakani Yellen'in konusmasi

18.00 ABD, kasim ayi ISM imalat sanayi PMI

22.00 ABD, Fed'in Bej Kitap Raporu

Kaynak: AA