Kars'ta Göçerlerin Kar Üzerinde Zorlu Yolculugu

Kars’ta hayvanlariyla yaylada kalmayi sürdüren son göçerler de kar yagisiyla birlikte göçe basladi. Göçerlerin kar üzerinde yolculugu havadan görüntülendi.

Kars'ta Göçerlerin Kar Üzerinde Zorlu Yolculugu
Dogu Anadolu’da asirlardir sürdürülen kisin hayvanlar ile yayladan alçak rakimli bölgelere göç etme gelenegi çerçevesinde birçok göçer yayladan köyüne dönerken, kar yagisiyla birlikte son göçerlerde Igdir’a dogru kar üzerinde yolculugunu sürdürüyor.

Yüzyillardir Anadolu’da, Orta Asya’dakine benzer ritüellerle sürdürülen bu gelenek çerçevesinde yazin yaklasik 6 ay hayvanlari ile yaylada kalan göçerler, kisin havalarin sogumaya baslamasiyla da daha alçak rakimli mahalle ve köylerine dönüyor.

Kars’ta hayvanlarini otlatmak için dönmeyip yaylada kalmayi sürdüren son göçerler kar yagisinin meralari kaplamasi, hayvanlarin otlak bulamamasi ve soguk hava dolayisiyla yaylalardan ayrilarak kar üzerinde soguga aldiris etmeden gece günüz hayvanlariyla birlikte Igdir’a dönüyor.

Geri dönüs yolunda hem hayvanlarinin karnini doyurmak için çaba sarf eden göçerler, hem de sogukla mücadele ediyor.

Ardahan Göle’den yola çikan göçerler, Bogatepe, Susuz Yolboyu köyü üzerinde Subatan köyünü geçerek buradan Digor üzerinden Igdir’a varmis olacak. Göçerlerin kar üzerinde hayvanlariyla yolculugu havadan görüntülendi.
Kaynak: İHA