Dalyan Turizm Kültür Ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Orhan Yükselen, Kanalin Doldurulmasini Degerlendirdi

Mugla’nin dünyaca ünlü Dalyan Mahallesi’nde Ortaca Belediyesi tarafindan kiyi düzenlemesi çalismasi baslatildi. Çalismalar kapsaminda Dalyan Kanallari’na dökülen molozlar ve kesilen agaçlar büyük tepki çekti. Çalismalarin baslamasi ile birlikte kanala dökülen moloz görüntülerine tepki gösteren Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Orhan Yükselen çalismalarda mevcut yapinin geri dönülmeyecek sekilde degisiklik içinde oldugunu ve Belediye’nin proje ile ilgili yeterli bilgi vermedigini belirterek, ”Dalyan’in hem çarsisinin hem de kiyi seridinin düzenlemesinin gerekli oldugunu inaniyoruz ama bunu en azindan Dalyan’in kendine özgü yapisini fazla degistirmeden gerçeklestirilebilecegini de de düsünüyoruz” dedi.

Dalyan Turizm Kültür Ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Orhan Yükselen, Kanalin Doldurulmasini Degerlendirdi
Mugla’nin Ortaca Ilçe Belediyesi tarafindan dünyaca ünlü Dalyan Mahallesi’nde baslatilan Kiyi Düzenlemesi çalismalari bölgede tepki gördü. Çalismalar kapsaminda koruma altindaki Dalyan Kanallari’na dolgu yapilmasi ve bazi bölgelerde agaçlarin kesilmesi nedeniyle kiyi tahribatina neden olan çalismalar tepki çekti.

Özellikle koruma altindaki dünyaca ünlü Dalyan Kanallari’na moloz dökülmesinin ardindan tepkilerini dile getiren Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Orhan Yükselen, Dalyan’da Belediye tarafindan çarsi içi ve kiyi seridinde düzenleme çalismalarinin basladigini söyleyerek, “Bu çalismalar kapsaminda su anda bir takim faaliyetler yürütülüyor. Çarsi içinde kaplamalar kaldirildi, Dalyan’in kiyi seridi ile ilgili de Kaunos bahçesinde bir çalisma yürütülüyor. Belediye’ye dilekçemizi verdik, çalismalar hakkinda bilgi talep ettik. Su anda henüz bir dönüs olmadi. Bekliyoruz, açiklamalari elde edip, proje hakkinda yeterli bilgiye sahip olacagiz. Dalyan halkinda da bir merak söz konusu. Ayrica proje alaninda da açiklayici tabela hiçbir sey söz konusu degil. Ancak yapilanlara bakilarak ne yapilacagini görüyoruz” dedi.

Dalyan kanallarinin kendine özgü bir dogal yapisinin oldugunu belirten Orhan Yükselen, “O yapi ile ilgili olarak bir tahribat söz konusu. Sazliklar, gereken bitki örtüsü, agaçlar bu çalismalardan gördügümüz kadari ile zarar görüyor. Çalismalar devam ediyor ve maalesef kanalin dogal yapisi bir sekilde degistiriliyor. O açidan da acil bir toplanti gerektigini düsünüyoruz” dedi.

Geçtigimiz haftalarda Belediye’nin proje hakkinda Dalyan’da yaptigi toplantiya deginen Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Orhan Yükselen, “O toplantida agirlikli olarak çarsinin düzenlenmesi ile ilgili bilgi verildi, kiyi seridi ile ilgili yeterli bilgi elde edemedik, birkaç görsel gösterildi ama detaylarina inilmedi. Dolayisi ile kiyi seridinde nasil bir düzenleme yapilacak onu bilmek istiyoruz, ona göre de gereken itirazlarimizi yapacagiz yada uygunsa tabii ki destekleyecegiz” dedi.

Kaynak: İHA