Batuhan Bagiban Açiklamasi 'Yapay Zeka Ile Insaat Maliyetlerini Azaltmak Mümkün'

Yapay zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), bulut sistemler gibi teknolojilerin insaat sektöründe birçok dinamigi degistirecek özelliklere sahip oldugunu ifade eden Gürbag Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bagiban, “Yapay zekanin insaat sektöründeki kullanim alanlari düsünülenin aksine daha fazlasidir ve oldukça genistir. Bu alanlardan biri de yükselen insaat maliyetleridir. Bir önceki yila göre yaklasik yüzde 45 artan insaat maliyetleri nedeniyle maliyet tasarrufu saglayacak teknolojilerin projelere entegrasyonu daha fazla önem kazanmistir” dedi.

Batuhan Bagiban Açiklamasi 'Yapay Zeka Ile Insaat Maliyetlerini Azaltmak Mümkün'
Insaat sektöründeki gelecek projeksiyonlari veya tahminleri yapay zekanin sektör için önemini ortaya koymaktadir. Reports and Data tarafindan yayinlanan bir raporda yapay zekanin 2026 yilinda insaat sektöründeki pazar payinin yaklasik 4,5 milyar dolar olacagi ifade edilmistir. Rapora göre yapay zekâ ve makine ögrenmesi, kalite kontrol, is çizelgeleme, sorunlarin ortaya çikarilmasi ve takibi, güvenlik yönetimi, kaynak kullanimi ve tasarim yönetiminde daha aktif olarak kullanilacaktir. Accenture tarafindan yayinlanan baska bir rapora göre ise 2035 yilina kadar yapay zekânin sirketlerin karini yaklasik yüzde 70 artirabilecegi belirtilmistir.

Yapay zekâ insaat alaninin her yerinde kullaniliyor

Teknolojik gelismeler insaat sektöründe uzun zamandir önemli bir yere sahip. Yapay zekanin da ayni sekilde insaat sektöründe özellikle maliyet azaltma konusunda olumlu etkileri oldugunu ifade eden Batuhan Bagiban, “Yapay zekâ insaat sektöründe pek çok alanda kullaniliyor. Kullanim alaninin daha da genisleyeceginden hiç süphe yok. Maliyetlerin kontrolünden daha üretken tasarimlara, risklerin azaltilmasindan proje planlanmasina kadar pek çok alanda yapay zekâ kullaniliyor. Bunlar disinda kalan alanlarda da yapay zekâ kullaniliyor. Bu anlamda gelecekte tüm alanlarda yapay zekânin daha sik kullanilmasi kaçinilmaz” seklinde konustu.



“Yükselen maliyetleri azaltmak mümkün”

Bagiban, yapay zekânin maliyetlere pozitif etkisi konusunda ise, “Bir bütün olarak düsünüldügünde bir binanin veya yapinin maliyeti yapay zekâ, robotlar, Internet of Things (IoT) gibi teknolojiler sayesinde yüzde 20-25 oraninda düsürebilmektedir. Ancak bu teknolojilerden yararlanabilmek için büyük miktarda veriye sahip olunmasi gerektigi de unutulmamalidir” ifadelerini kullandi.

“En iyi tasarim en kisa sürede ve en güvenli sekilde test edilebilir”

Insaat sektöründe kullanilan yapay zekâ, en fazla planlama ve tasarim için kullanilmaktadir. Bu durumu Bagiban, “Insaat sektöründe kullanilan yapay zekanin kullaniminda yüzde 50’den fazla paya sahip planlama ve tasarim ile üretken tasarim imkâni oldukça mümkün hale geliyor. Bu sayede en iyi seçenegi bulmak için birçok modelin farkli varyasyonlari denenebilir ve yapay zekâ en güvenli, en hizli ve en uygun insaat projeleri için çesitli seçenekler sunabilir“ seklinde açikladi.



Proje yönetiminin etkinligi için bir sans

Bir projede en çok zorlanilan konunun plan yapmak oldugunu ve basarili bir proje yönetiminin yine yapay zeka ile daha kolay hale gelebildigini aktaran Bagiban, “Eldeki verilere göre projede olasi hatalari tahmin edebiliyor veya olasi gecikmeleri öngörülebilir hale getiriyor. Bu sayede kaynaklarin en verimli sekilde kullanilmasi mümkün oluyor. Böylece kalite, güvenlik, zaman ve maliyet konularindaki riskler daha öngörülebilir hale geliyor” dedi.



Maliyetleri tahmin ederek optimum gider imkâni

Bagiban, maliyetlerin hesaplanmasi noktasinda yapay zekanin olanaklarini su sekilde açikladi:

“Maliyetlerin tahmin edilmesi yapay zekâ ile mümkün hale gelmektedir. Bu da projeye baslamadan önce veya proje sirasinda tahminlerin daha saglikli yapilmasina imkân sagliyor. Ayrica, malzeme tahmini yaparak ihtiyaçlarin belirlenmesine olanak taniyor. Bu hem lojistigin daha kolay optimize edilmesine olanak sagliyor hem de israfi önlüyor.”

Riskleri azaltarak istenmeyen kötü olaylari engelliyor

Mali konularda sagladigi faydalarin yaninda is sagligi ve güvenligi konusunda da yapay zekanin pek çok fayda sagladigini ifade eden Bagiban, “Örnegin dronelar, kameralar ve IoT cihazlariyla entegre olan YZ, kask takmayan bir çalisani tespit edebiliyor ve bu konuyu raporlayabiliyor” diyerek is sagligi ve güvenligi konusuna dikkat çekti.

Tamamlanan projelerin verimliligi yapay zekâ ile mümkün

Sadece proje esnasinda degil sürdürülebilir bir yapay zekâ kullanimi olmasi gerektigini vurgulayan Bagiban, “Sadece insaat sirasinda degil, yapi süreci tamamlandiktan sonra da yapay zekâ tercih edilmelidir. Akilli bina konseptine olanak taniyan YZ, enerji yönetimi basta olmak üzere temel bina operasyonlarinda maliyetlerin kontrolünü saglayabilmektedir” seklinde konustu.



"Gelecek projeksiyonunda birçok firsat bizleri bekliyor"

Teknolojiyi iyi kullanmak, projelere entegrasyonunu saglamak ve gelecegi hakkinda iyi bir öngörüye sahip olmak, verimlilik artisi ve maliyetlerde düsüs saglayacaktir. Kimi kaynaklar yapay zekânin diger sektörlerdeki gibi verimli kullanilmadigini ifade etmektedir. “Gelecek projeksiyonlarinda, veri analizi, görüntü isleme veya bilgisayarli görme gibi yöntemlerle insaat sektöründe yapay zekânin daha fazla kullanilacagi oldukça asikâr” diyen Bagiban, “Örnegin yapisal kusurlarin önceden fark edilmesi için bilgisayarli görme, görüntü isleme ve analizi kullanilabilir. Baska bir örnek ise proje riskleri, insa edilebilirlik veya yapisal istikrar gibi konularda mevcut verilerin analizi ile elde edilen bilgilerin daha fazla kullanilabilecegidir” açiklamasinda bulundu.

Bagiban, “Saglik ve ilaç sektöründe kullanilan yöntemlerin insaat sektörü için kullanilmasi gelecekte projeleri daha verimli ve en uygun maliyetli hale getirebilecektir. Dijital dönüsüme ayak uyduranlar, gelecek için en güçlü olanlar arasinda yerini alacaktir. Dönüsüme karsi çikanlar veya direnenler ise maliyetler ve firsatlari kaçirmalari nedeniyle çöküse mahkum olacaktir” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA