231 Yillik Kilisenin Sahibi Inat Edince Tarihi Mekan Konutlarin Ortasinda Harabe Halde Kaldi

Erzurum’da Ermeniler tarafindan 1790 yilinda insa edilen Surp Minas Kilisesi, Almanya’da yasayan Türk sahibinin restorasyonuna ve yer degisikligine izin vermemesinden dolayi harabe bir sekilde Gezköy kentsel dönüsüm projesinin tam ortasinda kaldi. Bin 13 konutun ortasinda harabe sekilde kalan kiliseye kimse dokunamiyor.

231 Yillik Kilisenin Sahibi Inat Edince Tarihi Mekan Konutlarin Ortasinda Harabe Halde Kaldi
Erzurum’un Aziziye ilçesine bagli Saltuklu Mahallesi’nde 1790 yilinda Ermeniler tarafindan yapilan 231 yillik Surp Minas Kilisesi, harabe sekilde Aziziye Belediyesi tarafindan yapilan Gez Köy Kentsel Dönüsüm Projesi’nin tam ortasinda kaldi. Aziziye Belediyesi tarafindan restore edilerek kentsel dönüsüm projesine de ortak edilmek istenen kiliseye en büyük engel ise Almanya’da yasayan Türk sahibi oldu. Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan, mal sahibiyle uzun süre görüsse de herhangi bir anlasmaya varamadi. Kilisenin hiçbir sekilde restore edilmesine ve tasinmasina izin vermeyen mal sahibi, kilisenin oldugu gibi kalmasini istedi.

Kilise kentsel dönüsüm projesine engel teskil etmese de yikik ve harabe görüntüsüyle dikkat çekiyor. Öte yandan sahibinin istegi üzerine dokunulmayan kilise definecilerin ve madde bagimlilarinin da ugrak yeri haline geldi. Defineciler tarafindan kazilmadik yeri kalmayan kiliseye konutlarin insaati sirasinda herhangi bir zarar verilmemesi için ise büyük çaba sarf ediliyor. Etrafi korumaya alinan kiliseye zarar verilmemesi için özen gösteriliyor.

“Bir çözüme varamiyoruz”

Konuyla ilgili açiklamada bulunan Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan, kilise sahibiyle görüsmeye devam ettiklerini fakat henüz bir anlasmaya varamadiklarini ifade ederek, “Kilise sahibiyle halen herhangi bir anlasmaya varamadik. Anitlar Kuruluyla koruma altina alinmis, tescilli bir yapi durumunda. Biz de koruma karari çerçevesinde üzerimize düseni yapiyoruz. Yapi sahibiyle halen görüsüyoruz ama bir çözüme varamiyoruz. Birinci asli görevimiz burayi korumak. Herhangi bir zarar görmedi, zarar da görmeyecek. Ama böyle kalmasi da uygun degil. Ben ümit ediyorum bir anlasmaya varip oranin restorasyonunu yapacagiz” dedi.

Kaynak: İHA