Boeing, '737 Max' Davasinda Hissedarlar Ile 237,5 Milyon Dolarlik Anlasmaya Vardi

ABD'li uçak üreticisi Boeing sirketinin mevcut ve eski yöneticileri ile hissedarlarin, “737 max” tipi uçaginin emniyet yönetimine iliskin davayi karara baglamak için 237,5 milyon dolarlik bir anlasmaya vardigi bildirildi.

Delaware Yüksek Mahkemesinde varilan anlasmada Boeing, bir yil içinde, havacilik, uzay, mühendislik ve ürün güvenligi alanlarinda tecrübe sahibi bir yönetim kurulu baskani seçmeyi kabul etti.

Öte yandan anlasma ile Boeing Yönetim Kurulu'nun güvenlik alaninda tecrübe sahibi en az 3 yöneticiyi sürekli olarak bulundurmasi zorunlu kilindi.

Anlasmaya ile Boeing yöneticileri, sirket tüzügünün CEO ve yönetim kurulu baskanligi pozisyonlarini ayiracak sekilde degistirilmesinde de karar kildi.

Bunun yani sira Boeing’den güvenlik uygulamalarinda yaptigi iyilestirmeler hakkinda da her yil kamuya rapor sunmasi istendi.

Müsterek dava sahipleri New York Eyalet Denetçisi Thomas P. DiNapoli ve Colorado Itfaiye ve Polis Emeklilik Dernegi, anlasmanin onaylanmasi halinde 237,5 milyon dolarin Delaware mahkemelerinde elde edilen en büyük zarar tazmini olacagini kaydetti.

Öte yandan Eyalet Denetçisi DiNapoli, Boeing yönetiminin “asli görevlerinden olan güvenligin gözetilmesi ve müsterilerle hissedarlarin güvensiz is uygulamalarindan korunmasi eylemlerini yerine getiremedigini ve yasa disi davranislari kabul ettigini” beyan etti.

DiNapoli, anlasmada kararlastirilan reformlarin Boeing ve yolcularini muhtemel trajedilere karsi korumasina ve sirketin itibarini geri kazanmasina katki sunacagini umdugunu dile getirdi.

5 ay arayla, 346 insanin öldügü iki trajik kaza geçiren Boeing’in en çok satan modeli “737 max”, uçusu 20 ay boyunca yasaklandiktan sonra sirketin yaptigi yazilim ve gelistirmelerin ardindan tekrar hizmet vermeye baslamisti.

Eylül ayinda Delaware Yüksek Mahkemesi, hissedarlarin sirket yöneticilerine dava açabilecegine hükmetmisti.

- Uçus kontrol sistemindeki hata 346 cana mal oldu

Endonezya'da Lion Hava Yollarina ait "JT 610" sefer sayili Boeing "737 Max 8" tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adasi'ndaki Pangkal Pinang sehrine gitmek üzere havalandiktan kisa süre sonra denize çakilmisti. 189 kisinin yasamini yitirdigi kaza, "bu tip uçaklarin ilk kazasi" olarak tarihe geçmisti.

Etiyopya Hava Yollarina ait Boeing "737 Max 8" tipi yolcu uçagi da 10 Mart 2019'da Addis Ababa'dan Kenya'nin baskenti Nairobi'ye gitmek için havalandiktan kisa süre sonra düsmüs, uçaktaki 157 kisi hayatini kaybetmisti. Etiyopya'daki kazanin ardindan Türkiye, Çin, Etiyopya, Ingiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nin da aralarinda bulundugu birçok ülke, "Boeing 737 Max" tipi uçaklarin operasyonlarini geçici olarak durdurmus ve hava sahalarini bu uçuslara kapatmisti.

Her 2 kazaya da uçaklardaki yükselis açisini ayarlayan sensörler arasindaki veri uyusmazliginin yol açtigi tespit edilmisti.

Kaynak: AA