Minik Gida Koruyuculari Israfa Dur Diyecek
Dünyanin en büyük problemlerinden biri olan gida israfina dikkat çekmek ve küçük yaslardan itibaren çocuklara küresel sorunlarla ilgili farkindalik kazandirmak için gelistirilen Iyilik Yap: Gidayi Koru!” School Gardening Programi ile Türkiye genelinde 144 okul kampüsü tarim alanina dönüstürüldü. Bu kapsamda ilkokul ve okul öncesi ögrencileri gida koruyuculari oldu.

Program hakkinda bilgi veren Bahçesehir Koleji Okul Öncesi ve Ilkokuldan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Hale Günes, “Pandemiyle beraber önceliklerimizi yeniden degerlendirmemiz gerektigini gördük. Bu bakis açisiyla dünyamizin birçok farki problemleri var. Bu problemlerin basinda iklim degisikligi, ekonomik ve küresel sorunlar, gida israfi, açlik, su kaynaklarinin tükenmesi geliyor. Bu bakimdan ögrencilerimize küçük yaslardan itibaren küresel sorunlarla ilgili farkindalik kazandirmak istedik. Bilesmis Milletler Tarim ve Gida Örgütü’nün Uluslararasi Egitim Örgütü ile birlikte hazirladiklari bir egitim seti var. Bu set ‘Iyilik Yap: Gidayi Koru ve School Gardening Programi’dir. Bu setlerin kolej olarak Türkiye’deki uygulayicisi olduk. 144 kampüsümüzde tüm ögrencilerimiz de gida koruyuculari oldular” dedi.
“Kendi yasantilarindan baslayarak küresel sorunlara çözüm ariyorlar”
Program kapsaminda çocuklarin çesitli etkinliklerle toprakla olan baglarini yeniden kurmaya çalistiklarini ifade eden Günes, “Çocuklarin yedikleri gidanin nerden geldigini ve üretim asamalarini ögrenmelerini amaçliyoruz. Saglikli beslenme, abur-cubura karsi direnme becerilerini gelistirme ve gidanin hem üretim asamasi hem de sonrasinda saklama, yiyecekleri kadar gidayi tüketme ve artan gidayi en azindan gübreye dönüstürme becerilerini ögretmek istiyoruz. Programla birlikte okul bahçelerimizi tarim alanlarina dönüstürdük. Ögrencilerimiz kendi elleriyle diktikleri tohumlari büyüme asamasinda da takip ediyor. Ayni zamanda elde etikleri ürünlerin hasadini yapip, o ürünlerle reçel, tursu gibi farkli üretim asamalarina da geçiyorlar. Amacimiz gidanin israfi ile ilgili kendi yasantilarindan baslayarak, bu probleme çözüm üretmeleridir” diye konustu.
“Gida israfi iklim degisikliyle de baglantili”
Dünyada bir yilda çöpe giden gidanin 1,3 milyar ton olduguna dikkat çeken Günes, “Sadece bireysel olarak yapacaklarimizla bile çok büyük fark olusturabiliriz. En çok israfi yapilan gida ekmek ve sudur. Su kaynaklarinin da tükendigini görüyoruz. Bu bakimdan BM’nin belirledigi 17 tane sürdürülebilir kalkinma amaci var. Bu amaçlari bes yildir egitim programlarimizin içinde ögrencilerimize edindirmeye çalisiyoruz. Bu problemlerin çözümü ile ilgili farkli egitimler yapiyoruz. Çocuklarin ev ve okulda yiyecekleri kadar yemegi tabaklarina almalari, alisveris yaparken, ihtiyaçlari kadar alisveris yapmalari gibi temel becerileri de ögretiyoruz. Çünkü gida israfi ayni zamanda iklim degisikliyle de baglantili. Gida israfi arttikça sera gazlarinin emisyonu da artiyor. Bu da iklim degisikligine sebep oluyor. Dolayisiyla çocuklarin bu süreçte birbiriyle baglantili olan tüm sorunlardan haberdar olmalarini istiyoruz” seklinde konustu.
“Anne- baba egitimleriyle velileri de sürece dahil edecegiz”
Projeye aileleri de dahil ettiklerini söyleyen Günes,” Kurum olarak BM Gida ve Tarim Örgütü ile birlikle farkli etkinlikler de düzenliyoruz. Bu etkinliklerden biri de ailelerin bilinçlendirilmesine yönelik aile egitimleri olacak. Su anda ögrencilerimiz okulda yaptiklari etkinlikleri eve tasiyor. Ebeveynlerini de bu konuda bilinçlendiriyor. Ayni zamanda biz de kurum olarak anne- baba egitimleriyle velileri de bu sürece katmak, evde yapabilecekleri farkli önlemleri onlara da ögretmek istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
