ABD Hazine Bakani Yellen'dan 'Borç Limiti' Uyarisi Açiklamasi

'Amerika, ödemelerini zamaninda ve eksiksiz yapmali. Bunu yapmazsak, mevcut toparlanmamiza zarar verecegiz'

ABD Hazine Bakani Janet Yellen, borç limitinin yükseltilmemesi halinde ülke ekonomisinin mevcut toparlanmasinin zarar görecegi konusunda Kongre'yi uyaracak.

Hazine Bakanligi, Yellen'in 30 Kasim'da ABD Senatosunun Bankacilik, Konut ve Kentsel Isler Komitesinde Koronavirüs Yardim, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasasi'na (CARES) iliskin yapacagi konusmanin metnini yayimladi.

Yellen, ülkede ekonomik toparlanmanin yolunda oldugunu belirterek, ocak ayindan bu yana ayda ortalama yarim milyon yeni istihdam saglandigini ve gayrisafi yurtiçi hasilanin (GSYH) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini öncesi seviyelerini astigini aktardi.

Issizlik oraninin salginin baslangicindan bu yana en düsük seviyesinde olduguna isaret eden Yellen, ancak ekonomik toparlanmadaki ilerlemenin, salgina karsi saglanan ilerlemeden ayri tutulamayacagini ifade etti.

Yellen, ülke ekonomisinin toparlanmasinin güçlü kalacagindan emin oldugunu belirtti.

Kongre'nin karsi karsiya oldugu ve ABD ekonomisini çok farkli yönlere götürebilecek iki karar olduguna dikkati çeken Yellen, bunlardan birinin borç limiti, digerinin ise sosyal harcama paketi oldugunu kaydetti.

Yellen, borç limiti konusunun "kritik" oldugunu yineleyerek, "Amerika, ödemelerini zamaninda ve eksiksiz yapmali. Bunu yapmazsak, mevcut toparlanmamiza zarar verecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen haftalarda geçen 1,75 trilyon dolarlik sosyal harcama paketinin Senato'da da onaylanmasinin önemine deginen Yellen, söz konusu paketin birçok nedenden dolayi dogru ekonomik karar oldugunu vurguladi.

Yellen, pakette yer alan yatirimlarin, bütçe açigini artirmadan uzun vadede GSYH artisina yol açmasini beklediklerini belirterek, tasariyla ABD'nin salgin sonrasi büyümesini saglama sansi oldugunu ifade etti.

ABD'de federal hükümet, tarihi bir temerrüde yol açabilecek 28,4 trilyon dolarlik borç limitine ulasma tehdidiyle karsi karsiya bulunuyor. Borç limiti, ABD hükümetinin borçlarini ödemek için ödünç alabilecegi para miktarinin üst siniri anlamina geliyor.

Teknik olarak borç limiti için belirlenen süre 1 Agustos'ta dolarken, ABD Hazine Bakanligi, hükümetin ödemelerine devam edebilmesi için "olaganüstü önlemler" almaya baslamisti.

ABD Baskani Joe Biden da ekim ayinda hükümetin temerrüde düsmesini önlemek amaciyla hazirlanan borç limitinin kisa süreli artirilmasina yönelik tasariya onay vermisti. Biden'in onayiyla yasalasan tasari, borç limitinin 3 Aralik'a kadar yeterli olacak sekilde 480 milyar dolar artirilmasini saglamisti.
Kaynak: AA