Çin, ABD'yi Çinli Ögrencileri 'Taciz Etmeyi' Birakmaya Çagirdi

Çin, ABD'yi Çinli ögrencileri ve akademisyenleri "taciz etmeyi ve onlar üzerinde baski kurmayi" birakmaya çagirdi.

Xinhua ajansinin haberine göre, Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Vinbin, Çinli ögrencilerin ve konuk akademisyenlerin ABD tarafindan ülkelerine geri gönderilmelerine dair degerlendirmelerde bulundu.

Vang, ABD'de Çinli ögrencilerin ve ziyaretçi akademisyenlerin sik sik taciz ve baskiya maruz kaldigini belirterek, bu ülkeye Çinli ögrencileri ve ziyaretçi akademisyenleri "taciz etmeyi ve onlar üzerinde baski kurmayi" birakmasi çagrisinda bulundu.

Agustos ayindan bu yana yaklasik 30 Çinli ögrencinin ve ABD'ye giden ziyaretçi akademisyenlerin sorgulanmalarinin ardindan Çin'e geri gönderildigine dikkati çeken Vang, çok sayida kisinin kaba ve haksiz sekilde taciz edildigini ve sorgulandigini söyledi.

Vang, söz konusu kisilerin çoguna kendilerinin veya ailelerinin Komünist Parti üyesi olup olmadigina veya ülkeye gitmeden önce Çin hükümeti tarafindan görevlendirilip görevlendirilmediklerinin sorulduguna isaret ederek "Bu sorgulamalar, ABD tarafindan talep edilen normal kolluk kuvvetlerinin yetkilerinin çok ötesine geçti." dedi.

ABD'nin bir yandan Çinli ögrencileri misafir ettigini öne sürerken diger yandan önceki yönetimin "zehirli mirasini devraldigi" yorumunu yapan Vang, ABD yönetimine bu uygulamalara son vermesi çagrisinda bulundu.

Vang, ABD'de egitim amaciyla bulunan vatandaslarinin hak ve çikarlarini kararlilikla koruyacaklarini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA