Safranbolu'da 'Milli Bitki' Safran Ile Turizmi Artirma Hedefi

Karabük Valisi Fuat Gürel: 'Safran bitkisiyle gelen turist sayisi artti. Insallah önümüzdeki süreçte 1,5 milyonluk ziyaretçi hedefine ulasmis olacagiz' Safran üreticisi Ismail Yilmaz: 'Dünyanin her bölgesinden safrani görmek için geliyorlar. Koklamak, toplamak ve almak için günlerce burada bekliyorlar'

AHMET ÖZLER - Karabük'ün UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde üretimi yapilan dünyanin en pahali bitkisi safrana yönelik yeni projelerle turizme katki saglanmasi hedefleniyor.

Osmanli döneminden kalan han, hamam, cami, çesme ve köprülerin yani sira geleneksel konaklariyla ülkenin önemli turizm merkezlerinden birisi olan Safranbolu, her yil 1 milyon yerli ve yabanci turiste ev sahipligi yapiyor.

Ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuga çikaran Safranbolu'da yöneticiler, yillik 1,5 milyon turist agirlama hedefini yakalamak için çesitli çalismalar yapiyor.

Dünyada "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Safranbolu'da turist sayisinin artirilmasi için yapilan çalismalardan birisi de ilçeye adini veren, dünyada tescili saglandigi için "milli bitki" unvanini alan safran oldu.

Safranbolu turizminin yeni destinasyonu haline gelen ilçedeki 40 dekarlik safran tarlalari, son yillarda yerli ve yabanci turistlerin ugrak noktalari arasinda yer aliyor.

- "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesi

Ugruna savaslarin yapildigi bilinen, 3 bin 500 yillik geçmise sahip, agirliginin 100 bin kati kadar siviyi sariya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarim kilogram üretilebilen ve kilogrami 40 ila 60 bin liradan alici bulan "dünyanin en pahali bitkisi" safran üretimini artirmak için ilçede "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesi hayata geçirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi koordinasyonunda yürütülen 2021 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan ve Karabük Valiligi, Il Özel Idaresi, Safranbolu Kaymakamligi ile Bati Karadeniz Kalkinma Ajansinca (BAKKA) desteklenen projeyle 15 dekar alanda yeni safran üretimi yapilacak.

Projeyle bölgede temini kritik önem tasiyan safran sogani üretilecek, cografi isaretli Safranbolu safrani üretimi yayginlasacak, birlik üyesi çiftçilerin kaliteli, yerli ve ucuz tedarikine imkan saglanacak. Katma degerli tarimsal üretim desteklenecek, 100 çiftçiye üretime yönelik egitim verilecek ve 20 kadinin tarimsal faaliyete baslamasi saglanacak.

- "Turizmi yayinlastirmak istiyoruz"

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, safranin turizm alaninda da deger kazanan bir bitki oldugunu söyledi.

Safran tarlalarini binlerce turistin ziyaret ettigini dile getiren Gürel, "Safranbolu'nun bir kültür turizmi altyapisi var. 1 milyondan fazla insanin geldigi, bunlarin özellikle ecdadimizdan kalan yapilari, Osmanli mimarisinin örneklerini gördügü bir bölgede bir de turistlerimiz tarlalarda yetisen çok degerli 'kirmizi altin' dedigimiz mucizevi bitkinin hasadina, üretimine katiliyor. Bu da bizi sevindirmekte." diye konustu.

Gürel, sözlerini söyle sürdürdü:

"Safran bitkisiyle gelen turist sayisi artti. Insallah önümüzdeki süreçte 1,5 milyonluk ziyaretçi hedefine ulasmis olacagiz. Bölgemizdeki turizmi, özellikle yurt disindan gelen misafirlerimizi çesitlendirmeye çalisiyoruz. Yani Uzak Dogu'dan, Avrupa'dan, dünyanin degisik yerlerinden, degisik milletlerden insanlarin gelmesiyle buradaki turizmi yayginlastirmak istiyoruz. Bununla ilgili çalismalarimiz var."

- "Müze kurmayi düsünüyoruz"

Turizme, ekonomiye katki sunan safranin üretimini artirmak için sivil toplum örgütleri ve çiftçilerle bir proje hayata geçirdiklerini anlatan Gürel, söyle devam etti:

"Bu proje, safrani, safran üretimini ön plana çikaracak bir çalisma. Buna bir de lavantayi eklediler; 'Lavanta Kokulu Safran Bahçesi' diye. Ayni zamanda içerisine müze kurmayi düsünüyoruz. Bu çalismayla üretim sahalarimiz gelismis olacak. Bu manada direk turizme yönelik çalisma olacak. Buradaki insanlar kazandikça, gelen insanlar mutlu oldukça, biz de mutlu olacagiz, bölge turizmine ve tarima katkida bulunmus olacagiz."

- "Safran üretimini yüzlerce dönüme çikaracagiz"

Üretici Ismail Yilmaz da safranin turizm açisindan çok önemli oldugunu ifade etti.

Ne kadar çok üretim yaparlarsa bölgeye o kadar çok misafir gelecegini aktaran Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Dünyanin her bölgesinden safrani görmek için geliyorlar. Koklamak, toplamak ve almak için günlerce burada bekliyorlar. Çiçeklerin fotograflarini çekiyorlar, hasat ediyorlar. Safrani genis alanda üretmek zor, biz genis alanda üretiyoruz. Köyümde benimle birlikte 9 üretici var. Alanlarimiz var, gelecekte safran üretimini inaniyorum ki yüzlerce dönüme çikaracagiz."
Kaynak: AA