Suluova TDI Besi OSB, Avrupa Devleri Arasina Girecek

Türkiye’nin ilk ve en büyük tarima dayali ihtisas besi organize sanayi bölgesi olan Suluova TDI Besi OSB, yeni genisleme ilave alaniyla birlikte Avrupa’nin devleri arasinda yer alacak.

Suluova TDI Besi OSB, Avrupa Devleri Arasina Girecek
Amasya Valisi Mustafa Masatli, hayvancilikta üretim, kesim ve enerji alaninda ekonomik döngünün tamaminin karsilandigi 95 hektarlik alanda yüzde 100 doluluk oranina ulasan Suluova Tarima Dayali Ihtisas(TDI) Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) genisleme karari verilen ilave alaniyla kapasitesini yaklasik 2 katina çikaracagini açikladi.

Yönetim kurulu baskanligini yaptigi Suluova TDI Besi OSB’deki özel sektörün islettigi modern et entegre tesisinden Çin ve Ortadogu ülkelerine ürün satisi yapildigina deginen Vali Masatli, “Burasi Türkiye’nin en büyük besi organize sanayi bölgesi. Genisleme çalismasiyla birlikte Avrupa’nin en büyükleri arasina girmeyi hedefliyoruz” dedi.



Çin ve Ortadogu ülkelerine ürün gönderiliyor

31 besi, 3 sanayi parseli olmak üzere 10 bin büyükbas hayvan yetistirme kapasitesine sahip Suluova TDI Besi OSB’de faaliyet gösteren modern et entegre tesisinin günlük ortalama 400 büyükbas hayvan kesiminin yapilabilecek kapasiteye sahip olduguna deginen Mustafa Masatli, “Bu tesisimiz dünyanin en iyi tesislerinden bir tanesi. O tesisimizle de övünüyoruz. Çin ve Ortadogu ülkeleri basta olmak üzere her tarafa buradan et gönderiyoruz” diye konustu.



“Suluova’yi Türkiye’nin kirmizi et merkezlerinden biri haline dönüstürme yolundayiz”

Suluova TDI Besi OSB’de 63,5 hektarlik ilave alanda kisa sürede hayata geçmesi planlanan yatirimlarin faaliyete baslamasiyla birlikte büyükbas hayvan varliginin 18 bine çikarilmasinin öngörüldügüne deginen Masatli, “Suluova’yi Türkiye’nin kirmizi et merkezlerinden biri haline dönüstürme yolunda çalismalar yürütüyoruz. Basta bize vizyon çizen Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ile Tarim ve Orman Bakanligimizin yetkililerine çok tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.



Atik gübreler 52 bin hanenin elektrik enerjisi karsiliyor, tarim arazilerinde kullaniliyor

Büyüklügü ve etkinligiyle dünya standartlarinda üretimden kesime, atiklarin enerjiye dönüstürülmesinden tarimsal gübre olarak kullanima sunulmasina kadar ekonomik döngünün tamaminin karsilandigi bölgedeki biyogaz tesisi Türkiye’de tek noktaya kurulu en yüksek kapasiteye sahip olmasi açisindan bir ilk olma özelligi tasiyor. Tesiste atik gübreler 2019 yilindan bu yana elektrik enerjisi üretiminde kullaniliyor. Bu yolla 52 bin hanenin elektrik enerjisi karsilanirken ülke ekonomisine yillik 7 milyon 580 bin dolar katki saglaniyor.

Ayrica biyogaz tesisine bagli gübre fabrikasiyla yetistiricilerin en büyük sorunlari olan gübresel atiklarin degerlendirilmesi konusu da çözüme kavusuyor. Böylece gübresel atiklarin insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldirilirken sivi ve kati gübreye dönüstürülen bu atiklar tarim arazilerinde de kullanilarak önemli bir dönüsümle ülke ekonomisine katki saglaniyor.

Üretim, kesim ve enerji gibi döngülerin yaninda birde hayvan sagligi merkezi bulunan Suluova TDI Besi OSB’de asilama, laboratuvar tetkikleri, hayvan kayitlari, büyükbas hayvan ithalati takipleri ve veteriner hizmetleri yerinde sunuluyor. Hayvan sagligi ve hastaliklari, sürü yönetimi, hayvan bakim, besleme ve rasyon hazirlama gibi konularda teknik danismanlik hizmeti veriliyor.
Kaynak: İHA