TBMM Baskani Sentop, Azerbaycan Meclis Baskani Gafarova Ile Görüstü

Ispanya'nin baskenti Madrid'de düzenlenen Parlamentolar Arasi Birlik (PAB) 143. Genel Kurul toplantilarina katilan TBMM Baskani Mustafa Sentop, Azerbaycan Meclis Baskani Sahibe Gafarova ile görüstü.

TBMM Baskani Sentop, Azerbaycan Meclis Baskani Gafarova Ile Görüstü
Sentop, Azerbaycanli mevkidasina, Ermenistan'in 16 Kasim'daki saldirilari sonucu sehit olan Azerbaycanlilara Allah'tan rahmet, Azerbaycan halkina bassagligi diledi.

Azerbaycan'in Zafer Günü olan 9 Kasim'dan sonra Ermenistan'in provokasyonlarini arttirdigi süreci endiseyle izlediklerini kaydeden Sentop, "Birçok kez açiklama yaptigimiz gibi Ermenistan, Azerbaycan'in toprak bütünlügünü ihlal etmekten vazgeçmeli ve sagduyulu tavir benimsemelidir." dedi.

TBMM Baskani Sentop, "Bölgede istikrar ve is birligine yönelik firsatlarin belirlendigi bir dönemde, gelismelerin kontrol altinda tutulmasini saglamaliyiz. Bölgesel is birligine yönelik açilan firsat penceresinin açik tutulmasi için Ermenistan da itidalli davranmalidir." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin Azerbaycan ile dayanismasinin bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da süreceginin altini çizen Sentop, "Türk Silahli Kuvvetlerimizin Azerbaycan'daki görev süresinin uzatilmasina iliskin tezkereyi 10 Kasim'da TBMM'de onayladik. Agdam'da bulunan Ortak Merkez'deki bölgede ateskesin korunmasi ve güvenligi için faaliyetlerimize devam edecegiz." dedi.

Sentop, Türk Devletler Teskilatinin Demokrasi ve Özgürlükler Adasi'nda 12 Kasim'da gerçeklestirdigi zirveyi hatirlatarak Türkiye'nin dönem baskanliginda belirlenen "Yesil Teknolojiler ve Dijital Çagda Akilli Sehirler" temasi kapsaminda Karabag'in yeniden imar ve ihyasinin da daha görünür kilinacagini, Susa Beyannamesi'nde de belirtildigi üzere, Türk Cumhuriyetleri ile iliskilerin Türk Dili Konusan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) çatisi altinda gelistirilmesine de özel önem gösterilecegini söyledi.

Bu arada Sentop, TBMM'nin ev sahipliginde 9-10 Aralik'ta Istanbul'da düzenlenecek Islam Isbirligi Teskilati Parlamento Birligi (ISIPAB) 16. Konferansi'na, Azerbaycan Meclis Baskani Gafarova'yi davet etti.

Kaynak: AA