Ingiltere'de Maske Kullanimi Yeniden Zorunlu Olacak

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Güney Afrika’da Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron’un kesfedilmesinin ardindan ülke genelinde magazalarda ve toplu tasima araçlarinda maske kullaniminin yeniden zorunlu hale gelecegini ve yurtdisindan gelenlere PCR testinin zorunlu olacagini aktardi.

Ingiltere'de Maske Kullanimi Yeniden Zorunlu Olacak
Covid-19’un Güney Afrika’da kesfedilen yeni mutasyonu Omicron’un Ingiltere’de 2 kiside tespit edilmesinin ardindan Ingiltere Basbakani Boris Johnson, hükümetin Bas Saglik Danismani Chris Whitty ve Bas Bilimsel Danismani Patrick Wallace ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Johnson, mutasyonun dünyaya yayildigini ve bu erken asamalarda mutasyona dair yeterli bilgi olmadigini belirtti.

Johnson, Covid-19’un yeni mutasyonu nedeniyle Ingiltere’nin "hedefli ve orantili önlemler" almasi gerektigini vurgulayarak, bu önlemlerin bilim adamlarina mutasyonu tanimlayabilmeleri için zaman kazandiracagini ve Ulusal Saglik Sistemi (NHS) üzerindeki is yükünü azaltacagini aktardi.

MASKE VE PCR TESTI ZORUNLU OLACAK

Johnson, yeni mutasyon türüne önlem olarak ülke genelindeki tüm magazalarda ve toplu tasima araçlarinda maske kullaniminin bugünden itibaren yeniden zorunlu hale gelecegini ifade etti.

Ayrica uluslararasi seyahatler için yeni kurallarin getirildigini söyleyen Johnson, Ingiltere’ye gelen tüm yolcularin ülkeye varislarindan sonraki 2’inci günün sonunda bir PCR testi yaptirmalari ve negatif bir test sonucu alana kadar kendilerini izole etmeleri gerektigini duyurdu.

OMICRON TEMASLILARINA KARANTINA ÇAGRISI

Johnson ayrica, Omicron vakasi görülen bir kisi ile yakin temasta bulunan herkesin asilama durumundan bagimsiz olarak 10 gün boyunca kendilerini izole etmeleri gerektigini ekledi.

Seyahatleri tamamen durdurmak istemedigini söyleyen Johnson, seyahat önlemlerinin herhangi bir yeni mutasyonun yayilmasini azaltacagini ancak durduramayacagini ifade etti.

Johnson önlemlerin 3 hafta sonra tekrar gözden geçirilecegini söylerken, bir sonraki incelemede kisitlamalarin kaldirabilecegini umdugunu belirtti.



ASININ ÜÇÜNCÜ DOZUNDA BEKLEME SÜRESININ DÜSÜRÜLMESI ISTENDI

Johnson, daha fazla kisiye üçüncü doz destekleyici Covid-19 asisi verilmesi için Asilama ve Bagisiklama Ortak Komitesinden (JCVI) ek dozlar ile asinin ikinci dozu arasindaki farki düsürmesini istedi.

OMICRON INGILTERE’DE 2 KISIDE TESPIT EDILDI

Ingiltere Saglik Bakani Sajid Javid yaptigi açiklamada, Ingiltere’de 2 kisi de Omicron mutasyonu tespit edildigini belirtmis, vakalardan 1’inin baskent Londra’nin kuzey dogusundaki Chelmsford sehrinde, digerinin ise Nottingham’da oldugunu aktarmisti. Söz konusu bölgelerde Covid-19 testleri yapilacagini ifade eden Javid, 2 vakanin "baglantili" oldugunu ve bu baglantinin Güney Afrika’ya kadar takip edildigini ifade etmisti.

Ingiltere’de yeni mutasyonun yayilmasini önlemek amaciyla yeni önlemlerin alinabilecegini belirten Javid, "Gerektigi takdirde daha fazla önlem almaktan çekinmeyecegimiz konusunda her zaman çok net olduk. Bu, pandeminin sona ermekten çok uzak oldugunun gerçek bir hatirlaticisidir. Su anda herkesin yapabilecegi bir sey var, lütfen asi olun" demisti.

(Aylin Albayrak/IHA)
Kaynak: İHA