Güney Afrika Açiklamasi 'Yeni Covid-19 Mutasyonunu Erken Tespit Ettik Diye Cezalandirildik'

Güney Afrika Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Güney Afrika’nin Covid-19’un yeni mutasyonunu erken tespit ettigi için alkislanmak yerine cezalandirildigi ifade edildi.

Güney Afrika Açiklamasi 'Yeni Covid-19 Mutasyonunu Erken Tespit Ettik Diye Cezalandirildik'
Güney Afrika’da Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron’un tespit edilmesinin ardindan birçok ülke yeni mutasyonunun kendi topraklarinda yayilmasi önlemek amaciyla basta Güney Afrika olmak üzere bir çok Afrika ülkesine seyahat kisitlamasi uygulamaya karar verdi. Uygulanan seyahat kisitlamalarinin ardindan açiklama yapan Güney Afrika Disisleri Bakanligi, uygulanan seyahat kisitlamalarini elestirerek, söz konusu kisitlamalarin ve yasaklarin gelismis genomik dizilimleri ve yeni mutasyonlari daha hizli tespit etme yetenegi nedeniyle Güney Afrika’yi cezalandirmaya benzedigini açikladi.

"Mükemmel bilim alkislanmali ve cezalandirilmamali" ifadelerini kullanan Bakanlik, dünyanin baska yerlerinde yeni mutasyonlarin kesfedildigini ve verilen reaksiyonun tamamen farkli oldugunu vurguladi.

Omicron mutasyonu su ana kadar Güney Afrika, Botsvana, Belçika, Ingiltere, Israil, Hong Kong, Almanya, Italya’da tespit edilirken, Çekya’da ise 1 süpheli vaka oldugu ifade edildi.

Güney Afrika’dan Hollanda’ya giden 61 kisinin Covid-19 testi pozitif çikti

Hollanda Saglik Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, dün Güney Afrika’dan iki uçakla Hollanda’nin baskenti Amsterdam’a gelen yaklasik 600 yolcunun teste tabi tutuldugu ve 61 yolcunun korona virüs testinin pozitif çiktigi bildirilmisti. Schiphol Havalimani’na gelen ve test sonucu pozitif sonuçlanan yolcularin otelde karantinaya alinacagi aktarilmis, "Vakalarin, Omicron olarak adlandirilan yeni mutasyon türü olup olmadigini arastiriyoruz" denilmisti.
Kaynak: İHA