Edirne'de Kahve Ve Çikolata Festivali Yogun Ilgi Gördü

Çikolata ve kahve tutkunlarini bir araya getiren ve bu yil ilk kez düzenlenen ‘Edirne Kahve ve Çikolata Festivali’ renkli görüntülere sahne oldu.

Edirne'de Kahve Ve Çikolata Festivali Yogun Ilgi Gördü
Edirne Valiligi ve Il Kültür ve Turizm Müdürlügü isbirliginde Karaagaç Mahallesi’ndeki tarihi tren garinda düzenlenen festival, yogun ilgi gördü. Yerli ve yabanci birçok turistin ugrak noktasi olan Karaagaç Tarihi Tren Gari ve Lozan Aniti, yapilan festivalle senlendi. Festivalde konserler, söylesiler, yarismalar, workshoplar, sunumlar ve essiz lezzetler yer aliyor.

Kahve demleme atölyelerinden, Cupcake Atölyesine, sonbahar konseptiyle hazirlanan fotograf atölyelerinden, konserlere kadar birçok etkinligin bulundugu festival, yerli ve yabanci vatandaslarin ilgi odagi oldu. Edirne Valiligi tarafindan festival alanina kurulan stantlardan ücretsiz olarak faydalanan ev hanimlari da hem festivalin tadini çikardi hem de el emegi göz nuru ürünlerin satisini yaparak ekonomilerine katki saglama imkani buldu.

Festivale katilan Edirne Valisi Ekrem Canalp, esi Ayten Canalp ve Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk alandaki stantlari tek tek dolasarak ürünlerin tadina bakti.

“Edirne’nin cazibesini artirma imkanimiz olacak”

Balkanlarda Türkiye’den daha fazla kahve tüketildigini söyleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Edirne, Balkanlara yönelik turizmden de ticaretten de çok önemli gelir elde ediyor. Dolayisiyla bu yönünü de tanitmak suretiyle Edirne’nin cazibesini artirma imkanimiz olacak. Böylesine kisin geldigi dönemlerde insanlar genellikle kendilerini evlerine kapatiyorlar. Bu sekildeki festivallerle de sürekli olarak her hafta sonu farkli bir aktivite ile hayatlarina farkli bir renk katmayi amaçliyoruz” dedi.

Kentin turizmine katki saglamak amaciyla yeni festivallerin de düzenlenecegini müjdeleyen Vali Canalp, "Bundan sonraki festivalimizin adi ’Peynir Festivali’ olacak. Ama arkasindan Edirne’nin en meshurlari olan 3 ürün; süpürgenin, mis sabununun ve tarhananin da etkinliklerini yapmak suretiyle bütün Edirnelilerimizin hayatini yeniden renklendirmeye ve Türkiye’nin her tarafindan insanlarimizi Edirne’ye davet etmeye devam edecegiz. Zaman Edirne’de eglenme zamani ve bunun sonbahari, ilkbahari yazi degil kisi dâhil güzel. Edirne’de her mevsim güzel kis da çok güzel. Edirne’de kisin tadini çikarmaya devam edecegiz” ifadelerine yer verdi.

Festivalin ilki olmasina ragmen yogun ilgi gördügünü söyleyen Festivale katilan Edirneli esnaf Pinar Karaca, “Yerli ve yabanci birçok misafirimiz geldi. Biz de onlar için geleneksel lezzetlerimizi çikolata ile harmanladik. Güzel bir bulusma oldu” dedi.

Adana’dan Edirne’ye misafir olarak gelen Ayhan Önen, “Festivale denk gelmesi güzel oldu. Benim için de farklilik oldu. Ikram güzel, insanlar güzel, iklim güzel, kahve güzel. Geldik dolastik çok begendik” dedi.



“Kavurma tarihi yazdigi kismina bakabilirler”

Öncelikle kahve kavurma tekniklerine dikkat edilmesi gerektigini söyleyen 2017 ve 2020 SCA Türkiye Demleme Sampiyonu ve Kavurucu Orkun Üstel, “Kahve taze mi kavrulmus yoksa üzerinden oldukça geçmis mi. Gida kodeksine göre 1 yil kadar raf ömrü var. Fakat kahve ne kadar taze kavrulmussa lezzet ömrü o kadar iyi oluyor. Buna dikkat etmeliler öncelikle. Kavurma tarihi yazdigi kismina bakabilirler. Evde kahve yapiliyorsa bir tarti kullanmalilar ki yaptiklari düzenli uyguladiklari reçeteyi sürekli hale getirsinler ve iyi kahve elde edebilsinler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA