New York Borsasi Karisik Seyirle Kapandi

New York borsasi, günü karisik seyirle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, yüzde 0,03 azalarak 35.804,38 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,25 artarak 4.702,38 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,44 kazançla 15.845,2 puana çikti.

Endeksler, ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklarin yayimlanmasinin ardindan karisik bir seyir izledi.

Politika faizinin yüzde 0-0,25 araliginda sabit tutuldugu ve aylik 120 milyar dolarlik varlik alim programinda 15 milyar dolarlik azalisa gidilmesinin kararlastirildigi Fed'in son toplantisinin tutanaklari, Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin enflasyon konusunda endiseli oldugunu gösterdi.

Tutanaklar, bazi üyelerin enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde varlik alimlarinin azaltilmasini hizlandirmaya ve faiz oranlarini beklenenden daha erken yükseltmeye hazir olunmasi gerektigini düsündügünü ortaya koydu.

ABD Baskani Joe Biden'in Fed Baskani adayi olarak Jerome Powell'i seçmesi sonrasi, enflasyon endiselerinin de etkisiyle yükselise geçen ABD'nin 10 yillik tahvil faizi ise yüzde 1,63 seviyelerine geriledi. Tahvil faizlerindeki asagi yönlü hareketle teknoloji hisseleri de toparlanma gösterdi.

Sükran Günü nedeniyle yarindan itibaren tatile girecek ABD'de yogun veri gündemi de yatirimcilar tarafindan takip edilirken, bu veriler arasinda en dikkat çekeni 52 yilin en düsük seviyesine gerileyen issizlik maasi basvurulari oldu.

ABD'de ilk kez issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisi, 20 Kasim ile biten haftada 199 bine gerileyerek 1969'dan bu yana kaydedilen en düsük seviyeye indi.

Ayrica ABD ekonomisine iliskin büyüme verisinde de revizyona gidildi. Ülke ekonomisinin bu yilin üçüncü çeyregine ait büyüme orani yüzde 2'den yüzde 2,1'e yükseltildi.

Amerikalilarin kisisel tüketim harcamalari ise yüksek enflasyona ragmen ekimde beklenenden fazla artti. Ülkede kisisel gelirler, ekimde aylik yüzde 0,5 ve kisisel tüketim harcamalari yüzde 1,3 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde yükselis gösterdi. Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldigi çekirdek kisisel tüketim harcamalari fiyat endeksi, ayni dönemde yillik yüzde 4,1 ile 1991'den bu yana en yüksek artisi kaydetti.

Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi de kasimda 67,4'e yukari yönlü revize edilmesine ragmen enflasyon endiseleriyle 2011'den bu yana kaydedilen en düsük seviyede kalmaya devam etti.

Analistler, ABD'de Sükran Günü tatili nedeniyle persembe günü piyasalarin kapali olacagini belirtti.

Kaynak: AA