Kuraklik Çiftçilerin Kuru Tarimda Hasatlarini Zorlastirdi

Tarimsal Üretim Uzmani Doç. Dr. Yusuf Dogan, Mardin’de bu yilki kuraklik nedeniyle çiftçilerin kuru tarimda hasat yapamayabileceklerini öngördüklerini söyledi.

Kuraklik Çiftçilerin Kuru Tarimda Hasatlarini Zorlastirdi
Türkiye genelinde yasanan kuraklik tarim bölgesi olan Mardin’de de ciddi sekilde kendini hissettirdi. Yagislarin beklenenden çok daha az olmasi çiftçiyi endiseye sürüklüyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Kiziltepe Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarimsal Üretim Uzmani Doç. Dr. Yusuf Dogan, bu yil yasanan kuraklik nedeniyle yüzde 65’i kuru tarim olan Mardin’de çiftçinin hasat yapamayacagini öngördüklerini söyledi.

Son zamanlarda küresel isinma ile birlikte kulakligin hem dünyada hem Türkiye’de büyük bir sorun olmaya devam ettigini bildiren Doç. Dr. Dogan, “Bu sene itibari ile baktigimiz zaman meteorolojik verileri üzerinde bir degerlendirme yapmak gerekirse 2019-2020 ve 2021’in içinde oldugumuz dönemlerde bir kiyas yaptigimizda ekim ve kasim ayi ortalamalarinda 2021’in ekim ve kasim ayinda ciddi bir yagisin olmadigini görmek mümkündür. 2019 yili itibariyle ortalama yillik yagis yaklasik olarak 536 milimetre iken, 2020 itibariyle bu deger 566 milimetre, 2021’in ekim ve kasim aylarinda suan toplam olarak 10 milimetrelik bir yagis oldugunu görmek mümkündür. Yil ortalamasina baktigimiz zaman bu oran 206 milimetre civarinda diger iki yila göre bir oran yaptigimiz zaman 400-450 milimetre bir yagis aldigindan bahsetmek mümkündür. Uzun yillar ortalamasinda ise bu oranin yaklasik olarak 639 milimetre yagis oldugunu söyleyebiliriz. Mardin bölgesinde genel anlamda baktigimiz zaman 2.7 milyon dakikalik bir tarim arazimiz mevcut olmasinin yaninda bunun yaklasik olarak yüzde 35’i sulu tarim, yüzde 65’i ise kuru tarim yapilmaktadir” dedi.



“Kuru tarimin yapildigi yerlerde ekimin yapilmamasi söz konusu olabilmektedir”

Geçen seneki deneyimlere de baktiklarinda yagisin azligindan dolayi çok çiftçinin kuru tarimda ürün hasadi yapamadiklarini belirten Dogan, “Çiftçinin beklentisinin bu senede bu yönde oldugu ve büyük bir tarim arazisi yani kuru tarimin yapildigi yerlerde ekimin yapilmamasi söz konusu olabilmektedir. Çünkü tarim sistemlerini biz degerlendirdigimiz zaman sulu tarim, kuru tanim ve nemli tarim olarak siniflandiriyoruz. Mardin bölgesinde sulu ve kuru tarim yogun bir sekilde yapilmaktadir. Kuru tarimin yagisa bagli olmasindan dolayi yagis miktarinin düsmesi ile beraber ekim alanlarinda bir azalma bekliyoruz isin açikçasi. Çünkü sadece yagis degil diger taraftan gübre ton fiyatinin artmasi ve mazot gibi etkenlerle beraber su kitligi da yasanmasi ciddi manada tarim sektörünü etkileyecegini görmekteyiz” diye konustu.



“Ikinci ürün olarak soya ve fistiktan olumlu sonuç aldik”

Daha önce yaptiklari çalismalarda bölgede ikinci ürün olarak misir ekimi yogun bir sekilde yapildigini dile getiren Dogan, “Misir ekimi ile su tüketimi çok fazla olan bir bitki oldugu için sulu tarimda alternatif bitki çalismalarimiz devam etmektedir. Bununla ilgili ikinci ürün olan soya ve fistik çalismasini yaptik ve iyi bir sonuç aldik. Hem su miktari misira göre daha az ve su tüketimi bakimindan da daha düsük olmasina bagli olarak yer fistiginda olumlu sonuçlar aldik ikinci ürün olarak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA