Dogaseverler Gabar Dagi'ndaki 7 Katli Apartman Magaraya Hayran Kaldi

Sirnak’ta terör olaylarinin son bulmasi ile huzur bulan Gabar Dagi’nda doga yürüyüsü etkinligi düzenlendi. Geziye katilanlar, yedi katli apartman magaraya hayran kaldi.

Dogaseverler Gabar Dagi'ndaki 7 Katli Apartman Magaraya Hayran Kaldi
Sirnak Üniversitesi öncülügünde Gabar Dagi’nin dogal güzellikleri ve tarihi yapilarini tanitmaya yönelik trekking etkinligi düzenlendi.

Ilk olarak Akdizgin köyündeki magara evleri gezen dogaseverler, ardindan Gabar Dagi’ndaki vadilerden geçerek, Kirkagaç bölgesindeki yedi katli apartman magaraya ulasti. Magara dogaseverleri kendine hayran birakti.

Sirnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, “Sirnak Üniversitesi öncülügünde DIKA’nin destekleriyle Sirnak genelinde kültür rotalari olusturuluyor. 10 rota belirlendi. Bunlarin bazilari Hz. Nuh, ters lale, Cehennem Deresi, Serefiye rotasi ve bugün de Akdizgin rotasini gezdik. Bu rotada 100 yasindaki zeytin agaçlarini gördük. Burada çok yogun tarihi eserler var. Herkesi rotam Sirnak gezilerine davet ediyoruz. Özellikle tarihi olmayanin gelecegi olmaz. Biz özellikle tarihimizi, dogal güzelliklerimizi tanitip, bu güzellikleri görebilmenin huzurunu yasiyoruz. 40 yildir çikamadigimiz Sefine bölgesine bu sene çiktik. Annelerimizin ve büyüklerimizin Sefine’deki gözyaslarini gördük ve çok etkilendik. Tarihten bir kopusumuz var. Bu medreseleri, kültür abidelerini muhakkak bütün dünyaya tanitmamiz gerekiyor” dedi.

Sirnak Üniversitesi Turizm ve Otel Isletmeciligi Yüksekokulu Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelik de, “Bu günkü trekking yürüyüsümüzü Akdizgin köyünden baslayip, Kirkagaç mintikasinda bulunan 7 katli magarada tamamladik. Su an bulundugumuz yer de apartman magaralari. Bu apartman magaralari 7 katlidir. Burada daha önce yasam olmus ve Islam alimlerinin burada çok fazla talebe yetistirdigi biliniyor. Bu tarihi unsurlar burayi çekici hale getiriyor. Dolayisiyla gelen kisiler de hem yatirimcilar hem de turizmciler olsun çok memnun kaldilar. Bu trekking yürüyüsümüz geçen yil Sirnak Üniversitemiz tarafindan yürütücülügü yapilan ve Dicle Kalkinma Ajansi tarafindan finansman saglanan bir projedir. Sirnak’ta sürdürülebilir kültür ve turizm rotalari adi altinda biz bu proje kapsaminda var olan potansiyeli, fizibilite raporunu ortaya koymaya çalistik. Bir ay sonra projemizin bütün faaliyetleri tamamlanmis olacak. Internet sitemiz ve bütün rotalarin yer aldigi, haritalarin da çizildigi, ayni zamanda tanitim kitapçiginin da yapildigi bir sekilde proje tamamlanacak” diye konustu.

Akdizgin köyü sakinlerinden Nesim Sevgin, “Akdizgin köyünde 1991 yilindan önce yerlesim vardi. Biz o dönemde ihtiyaçlarimizi katirla görüyorduk. Akdizgin köyünde pirinç, mercimek, bugday, bittim, zeytin yetisiyordu. Hepsi dogal bir sekilde yetisiyordu. Biz hayvancilikla geçiniyorduk. O dönemde tek masrafimiz elbiselerdi. Bu tas magaralar Artuklular döneminden kalma ve Müslüman köyü. Çünkü oyulan kayalarda cami yapmislar” seklinde konustu.

Cizre’de bir otelin müdürü olan Nail Turunç, uzun zaman Istanbul ve Irak’ta otelcilik yaptiktan sonra farkli bir deneyim olmasi için Cizre ilçesine özel bir otele tayin oldugunu söyledi.

Turunç, "Yaklasik 11 aydir burada görev yapiyorum. Sirnak’in öyle kadim bir tarihi var ki, Mezopotamya’nin besigi dedigimiz yer. Ben de burayi kesfetmek için böyle bir projede yer aldik. Gerçekten bölgeye ciddi yatirimcilarin gelmesinin gerekli oldugunu gösteren iyi bir isaret. Bunun devaminin gelmesi lazim. Su an Gabar Dagi apartman magaralarin oldugu yerdeyiz. Burasi gerçekten ulasim anlaminda biraz zor olmakla birlikte kesfetmek isteyen herkese açik olan yerlerdir. Inanilmaz bir dogasi var. Inanilmaz bir cografya, inanilmaz bir tarihi var. Burayi dinlediginizde, hissettiginizde aslinda tarih, cografya dedigimiz turizm hissederek yapilmasi gereken bir seydir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA