Bakan Pakdemirli, Osmaniye'de Sektör Temsilcileriyle Bulustu Açiklamasi (2)

'Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alimlarinin Destegi kapsaminda 1421 üreticimize 54,5 milyon lira, Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi kapsaminda 292 yatirimciya 52,2 milyon lira ve Sertifikali Tohum Üretimi destegi kapsaminda 7 üreticiye yaklasik 843 bin lira olmak üzere toplam 107,6 milyon lira destekleme ödemesine bugün itibariyla basliyoruz'.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alimlari, Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi ve Sertifikali Tohum Üretimi desteklerinin ödemesinin bugün itibariyla basladigini söyledi.

Pakdemirli, kentteki bir dügün salonunda düzenlenen Sektör Bulusmasi Toplantisi'nda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde ari gibi çalisan ve çalismayi siar edinmis bir ekip olduklarini belirtti.

Suya göre tarim yapilmasi gerektiginin altini çizen Pakdemirli, yeralti barajlariyla ilgili yaptiklari çalismalari anlatti, gelecege yönelik suyla alakali ciddi tedbirler aldiklarini ifade etti.

Pakdemirli, 2002 öncesinde Türkiye'de tarimsal destek namina çok bir sey olmadigini anlatarak, "Bir taraftan da müdahale alimlari yapiliyordu. 2002 sonrasinda müdahale alimlarinin terk edildigi veya çok azaldigi ama desteklerin çok arttigi dünyayi özellikle AK Parti'nin hükümetleri döneminde gördük ancak Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile hem tarimsal desteklerin arttigi hem de dogru, düzgün ve üretici dostu müdahale alimlarini birlikte yasadigimiz bir döneme girdik." dedi.

Destek artirilinca üretimin arttigini, dogru müdahale alimlarinin, dogru fiyatla alimin da çiftçinin emeginin bosa gitmemesini sagladigini dile getiren Pakdemirli, sözlerini söyle sürdürdü:

"Elbette bir yandan destek artarken, bir yandan müdahale alimlari olacak ama bir yandan da hasila artarken ister istemez süspansiyonlu tarim kredilerini de arttirmaniz gerekiyor. Buralarda da desteklerimiz devam ediyor. Amerika'da olan yeni bir sistem daha var, sigorta. Sigorta elbette TARSIM hepimiz biliyoruz, önemli. TARSIM'in ötesinde TARSIM'in yine çalistigi bir gelir koruma sigortasi. Bugün itibariyla çiftçimiz ektigi, biçtigi günden itibaren satacagi güne kadarki zamanini tahminleyip satacagi günde de kaç paraya satacagini bilmesi gerekiyor. Eger bunu bilirse çiftçimiz bir defa çok daha üretimini yapar. Bu gelir koruma sigortasiyla ilgili çalismayi Bakan olunca gelir gelmez baslattim, su an pilot çalisma Konya ilinde devam ediyor. 2023 yilinda insallah bunu Türkiye'nin dört bir tarafina yayacagiz."

ABD'deki tarim sigortalarinin yüzde 85'inden fazlasinin gelir koruma sigortasi seklinde yapildigini anlatan Pakdemirli, "Destek gibi müdahale alimlari gibi bunun da çok çok önemli oldugunu düsünüyoruz. Bir yapisal iyilestirme önerimiz de sözlesmeli üretimi Türkiye'de yayiyor olmamiz lazim. Henüz bitkisel üretimde sözlesmeli üretim Türkiye'de yüzde 5, ama Batili ülkelerde bu yüzde 85'lere variyor. Bu da çiftçimize finansman imkani, enflasyona karsi çok ciddi bir tedbir, yani fiyat dalgalanmasini önledigi için ve zayiati azaltiyor. Çiftçimiz finansmana ulasiyor, fiyatini, karini sabitliyor. Bunu alacak sanayici, perakendeci için nereden alacagini biliyor. Sözlesmeli üretimle ilgili yasa tasarimiz hazir, Meclis'te de bu konuda arkadaslarimiz çalismaya devam ediyorlar." ifadelerini kullandi.

- "Bu sene son 19 yilin en yüksek artislarini verdik"

Tarimsal destekler hakkinda bilgi veren Pakdemirli, "Bu sene son 19 yilin en yüksek artislarini verdik. Bugdayda yüzde 36, arpada yüzde 37, nohutta yüzde 21, mercimekte yüzde 30, kirmizi mercimekte yüzde 40 gibi." dedi.

Bugdayda tona 2 bin 250 lira verdikleri fiyatin, dünya fiyatlarinin üzerinde oldugunu aktaran Pakdemirli, sunlari ifade etti:

"Piyasalarin bu kadar tirmanacagini da bilmiyorduk. Hakikaten simdi ben bakiyorum partiler agizlarina dolamislar, hem CHP hem de IYI Parti. Agizlarinda su var, 'Iste siz çiftçiye iyi fiyat vermediniz'. Iyi fiyat verdik, çok iyi fiyat verdik. Bir de biz bunu bir baz olarak veriyoruz. Yani bunun altinda piyasa olursa biz hepsini girer aliriz diye bir fiyat verdik ve mayis ayinda verdigimiz fiyati kasim ayindaki fiyatla karsilastirmak özellikle böyle derin bir pandemi yasadigimiz ve dünya çapinda çok ciddi problemler yasadigimiz dönemde maalesef cahillikten öte bir sey degil. Maalesef veya kötü niyet ama biz her zaman üreticimizi memnun edecek fiyatlari açikladik ve verdik, bundan sonra da vermeye devam edecegiz."

Pakdemirli, Türkiye'de ilk defa 2020'de ekilen alanlarin arttigini anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bunun anlami çiftçimiz üretime küsmemis. Aksine daha da fazla üretmek için çaba sarf ediyor. Bunun için de ciddi bir motivasyon içerisinde. Biz de her zaman çiftçimizin bu emegine destek olma gayreti içerisindeyiz. 2020'de 370 bin dekar alani üretime kazandirdik, bunun anlami 52 bin futbol sahasi. Nadas alanlarini 2 milyon dekar alan azalttik. Tarim disina çikan alanlari son üç yilda 10 kat azalttik, senelik 14 bin hektara düstü. Bu 2002'ye kadar senelik 120 bin hektar civarindaydi. 10 kat asagi düstü. Büyük ovalari koruyoruz."

- "107,6 milyon lira destekleme ödemesine bugün itibariyla basliyoruz"

Pakdemirli, 2020'de toplam bitkisel üretimin Cumhuriyet tarihinin rekoru oldugunu ve 126 milyon ton gerçeklestigini dile getirdi.

AR-GE çalismalariyla 19 yilda ortalama olarak bugdayda yüzde 41, seker pancarinda yüzde 54, ayçiçeginde yüzde 84, misirda yüzde 124 verim artisi yasandigini anlatan Pakdemirli, hayvan sayisi artisinin yani sira karkas et ve süt gibi ürünlerde de verimlilikte artis oldugunu belirtti.

Pakdemirli, tarim sektörünün son 12 çeyrektir kesintisiz büyüdügünü vurgulayarak, çiftçiye ödenecek desteklerle ilgili sunlari kaydetti:

"19 Kasim 2021 tarihinde ödenecek destekler, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alimlarinin Destegi kapsaminda 1421 üreticimize 54,5 milyon lira, Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi kapsaminda 292 yatirimciya 52,2 milyon lira ve Sertifikali Tohum Üretimi destegi kapsaminda 7 üreticiye yaklasik 843 bin lira olmak üzere toplam 107,6 milyon lira destekleme ödemesine bugün itibariyla basliyoruz."

Pakdemirli, Osmaniye'ye son 19 yilda 2,5 milyar lira destek verdiklerini belirterek, bitkisel üretim, hayvancilik, ormancilik ve diger alanlarda sunulacak destekleri anlatti.

(Bitti)
Kaynak: AA