Bulgaristan'da Cumhurbaskanligi Seçimi 2. Tura Kaldi

Seçimlere katilim yüzde 33'te kalirken adaylar yüzde 50+1 oya ulasamadi Erken genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarina göre, 6 siyasi parti, parlamentoya giris için gerekli yüzde 4 barajini asabildi.

Bulgaristan'da düzenlenen cumhurbaskanligi ve erken parlamento seçimleri için oy verme islemi sona erdi, seçim 2. tura kaldi.

Sandik kapanisindaki resmi olmayan sonuçlara göre, cumhurbaskanligi seçiminde katilimin yüzde 33'te kalmasi ve adaylarin yüzde 50+1 oya ulasamamasi nedeniyle ülkenin cumhurbaskani, ikinci turda belirlenecek.

Alpha Research sirketinin sandik çikisi anketine göre, cumhurbaskanligi seçiminde Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) destegi ile aday olan mevcut Cumhurbaskani Rumen Radev, oylarin yüzde 49,1'ini alarak seçimin 21 Kasim'da yapilacak ikinci tura yükseldi.

Eski Basbakan Boyko Borisov'un partisi "Bulgaristan'in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar"in (GERB) destekledigi Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov, oylarin yüzde 26,5'ini alarak ikinci turda Radev'in rakibi oldu.

Seçimde Türk ve Müslümanlarin tek adayi olan, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Genel Baskani Mustafa Karadayi, oylarin yüzde 9,8'ini alarak 3'üncü sirada yer aldi.

Seçimde kent soylu sag güçlerin aday gösterdigi hakim Lozan Panov ise yüzde 5,06'da kaldi.

- Parlamento seçimleri

Yine Alpha Research sirketinin paralel oy sayiminin ilk sonuçlarina göre, ülkenin 47. Dönem Parlamentosu için yapilan erken genel seçimlerde 6 siyasi parti, parlamentoya giris için gerekli yüzde 4 barajini asabildi.

Resmi olmayan ilk belirlemelere göre, Parlamento seçiminde katilim yüzde 38,9 oldu.

Eski Basbakan Boyko Borisov'un GERB partisi, oylarin yüzde 24,8'ini alarak mecliste en büyük gruba sahip olacak.

Eylülün sonunda Cumhurbaskani Rumen Radev'in geçici teknokratlar hükümetinden ayrilan Ekonomi Bakani Kiril Petkov ve Maliye Bakani Asen Vasilev'in kurdugu Degisime Devam (PP) partisi, seçimde güçlü destek alarak, oylarin yüzde 24,1'i ile parlamentonun ikinci büyük partisi oldu.

Rusya yanlisi ve eski Komünist Parti'nin devami Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ise oylarin yüzde 13,7'sini aldi.

Üyelerinin çogunlugunu Türklerin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi bu seçimde de aldigi istikrarli destegini sürdürerek, oylarin yüzde 10,7'si ile parlamentoda temsil bulan 4'üncü büyük parti oldu.

Ülkede 11 Temmuz’da yapilan bir önceki erken genel seçimlerde birinci en büyük parti olan, popülist sovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (ITN) partisi ise yeterince destek bulamadi ve bu seçimde oylarin sadece yüzde 9,9'unu alabildi.

Sag görüslü kent soylu siyaseti temsil eden Demokratik Bulgaristan (DB) partisi yüzde 7,8'lik oy orani ile 6. sirada yer aldi.

Baraj çizgisinin altinda kalan irkçi ve asiri milliyetçi partiler, kurulacak yeni parlamentoda temsil bulamayacak.

Merkez Seçim Komisyonu'nun, nihai sonuçlari 17 Kasim'a kadar açiklamasi bekleniyor.
Kaynak: AA