Fransa'nin DEAS Ve PKK Ile Derin Iliskilerini Ortaya Koyan Belgesel, TRT'de Yayinlandi

TRT'nin, Fransiz istihbarati, Fransiz çimento devi Lafarge ile terör örgütü PKK ve DEAS arasindaki iliskiyi konu edinen "The Factory" isimli belgeselinde Fransiz devletiyle yakin iliski içinde olan Lafarge'in terör örgütü PKK ve DEAS'a 10 milyonlarca dolar ödeme yaptigi ortaya konuldu.

TRT'nin resmi belgelere dayanarak Fransiz sirket Lafarge'in Suriye'de terör örgütleriyle iliskilerini belgeler ve tanikliklar üzerinden anlatan The Factory belgeselinin ilk bölümü, TRT World ve TRT Haber'de yayinlandi.

Belgeselde, çimento üreticisi Lafarge'in Suriye'de faaliyette bulundugu süre zarfinda fabrikanin çalismaya devam etmesi için terör örgütü PKK ve DEAS'a ödeme yaptigi ve bunun Fransiz istihbaratinin bilgisi dahilinde gerçeklestirildigi ortaya konuldu.

Lafarge tesisleri, Ayn el-Arab'in 50 km güneydogusunda konumlandirilirken, sirkete ait 2011 tarihli bir belgede, terör örgütü PKK'ya bagis ve vergi adi altinda ya da çalisanlarinin serbest birakilmasi karsiliginda milyonlarca dolar para ödendigi tespitine yer verildi.

TRT'nin ulastigi sirket yöneticilerine ait elektronik posta gönderilerinde ise Lafarge'in tesisin faaliyetini sürdürmesi için 2013-2014 yillarinda terör örgütü DEAS'a aylik on binlerce avro ödeme yaptigi ve söz konusu dönemde Suriye'nin petrol kaynaklarini elinde tutan bu terör örgütünden milyonlarca dolarlik ham madde satin aldigi belirlendi.

Fransa'nin resmi yasaklara ve yaptirimlara ragmen ülkesinden bir sirketin bu kirli iliskilerini açikça destekledigine isaret edilen belgeselde, sirketin baskan yardimcisi Christian Herrault'a dönemin Fransa Disisleri Bakani Laurent Fabius tarafindan sirketin Suriye'de kalmasi gerektigi yönünde telkinde bulunuldugu da belgeleriyle izleyicinin bilgisine sunuldu.

Öte yandan, belgeselde eski Fransa Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy'nin Bessar Esed ile Lafarge'in Suriye pazarina girisine dair görüsme yaptigina isaret edildi.

Lafarge, Lübnan, Ürdün ve Danimarka'nin yani sira Fransa Kalkinma Ajansi ile Avrupa Yatirim Bankasi gibi 16 banka tarafindan fonlanirken, sirket finansmaninin yüzde 45'ini saglayan Avrupa Yatirim Bankasi bir adim öne çikiyor.

The Factory'nin ikinci bölümü 13 Kasim Cumartesi günü saat 21.00'de TRT Haber'de Türkçe ve TRT World'de Ingilizce olarak yayinlanacak.

Anadolu Ajansi , Lafarge'in DEAS'i Fransa istihbaratinin bilgisi dahilinde finanse ettigini kanitlayan belgelere ulasmisti.

AA'nin elde ettigi Fransiz kurumlarina ait belgeler, dünyanin en büyük çimento üreticilerinden Fransiz Lafarge'in DEAS ile iliskisi hakkinda Fransiz iç, dis ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdigini ve iliskinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçeklestigini gözler önüne sermisti.

Kaynak: AA