ABD, Etiyopya'daki Çatismalarla Ilgili Eritre Savunma Bakanligini Yaptirim Listesine Ekledi

ABD, Etiyopya'daki çatismalarla ilgili Eritre Savunma Bakanligi ve Ulusal Güvenlik Direktörü Abraha Kassa Nemariam basta olmak üzere bu ülkedeki 4 kurulus ile iki Eritre vatandasini yaptirim listesine aldi.

ABD Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, yaptirim kararinin ABD Baskani Joe Biden'in eylül ayinda imzaladigi Baskanlik Kararnamesi kapsaminda Etiyopya'da devam eden çatismalari önlemek için alindigi belirtildi.

Açiklamada, "Eritre'nin Etiyopya'daki istikrarsizlastirici varligi, çatismayi uzatiyor, düsmanliklarin sona ermesine önemli bir engel teskil ediyor ve Etiyopya devletinin bütünlügünü tehdit ediyor." görüsü paylasildi.

Eritre güçlerinin Etiyopya'da ciddi insan haklari ihlallerine karistigina dair kayitlarin bulundugu belirtilen açiklamada, "ABD, çatismanin tüm taraflarinin davranislari konusunda ciddi endise duymaya devam ediyor. Eritre güçleri, Etiyopya'dan derhal çekilmeli." ifadelerine yer verildi.

Washington'un, Afrika Birligi Yüksek Temsilcisi Olusegun Obasanjo'nun diplomatik çabalarini memnuniyetle karsiladigi kaydedilen açiklamada, "Etiyopya hükümeti ile Tigray Halk Kurtulus Cephesi'ni (TPLF) düsmanliklarin önkosulsuz olarak durdurulmasi için müzakere firsatini yakalamaya ve engelsiz insani yardim girisine izin verme konusunda taahhüt etmeye çagiriyoruz." denildi.

Açiklamada, yaptirimlar Eritre hükümetine ve iktidar partisine yönelik olsa da ABD'nin çatismanin tüm taraflarinin davranisi konusunda ciddi endise duydugu kaydedildi.

Uygulanan yaptirimlarin ABD'nin çatismayi uzatanlara somut maliyetler yüklemek ve siddetin derhal sona ermesini tesvik etmek için uygun araçlari kullanacagini gösterdigi vurgulanan açiklamada, sunlar bildirildi:

"Su anda Etiyopya hükümeti ve TPLF'ye bagli unsurlara görüsmelerin ilerleme kaydedip kaydedemeyecegini görmek için zaman ve alan saglamak için yaptirim uygulamiyoruz. Taraflar anlamli bir ilerleme kaydedemezlerse ABD, Etiyopya hükümeti ve TPLF'ye karsi da dahil olmak üzere ek yaptirimlar uygulamaya hazirdir."

ABD Hazine Bakanliginin açiklamasinda da Eritre Savunma Bakanligi, Hidri Trust, Halkin Demokrasi ve Adalet Cephesi, Kizil Deniz Ticaret Sirketi ile bu sirketin üst düzey yöneticisi Hagos Ghebrehiwet Kidan ve Eritre Ulusal Güvenlik Direktörü Abraha Kassa Nemariam'in yaptirim listesine eklendigi kaydedildi.

Kaynak: AA