Yurt Içi Piyasalar Sanayi Üretimi Verilerine Odaklandi

AA Finans'in anketine katilan ekonomistler, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin eylülde bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 10,34 artmasini bekliyor.

Küresel piyasalarda, enflasyonist baskilara yönelik endiselerin geri plana atilmasi ile alis agirlikli bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) Piyasa Katilimcilari Anketi ile sanayi üretimi verileri, yurt disinda ise ABD'de tüketici güven endeksi takip edilecek.

ABD'de enflasyonun ekimde yillik bazda yüzde 6,2 ile son 31 yilin en yüksek seviyesine çikmasinin ardindan ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) faiz artirimlari konusunda gelecek yil daha sahin bir tutum sergileyecegi beklentileri artti.

Bazi analistler, gelecek yilin ilk yarisinda aylik tahvil alimlarinin sona erdirilmesinin ardindan Fed'in temmuz ayindan itibaren 3 kez faiz artisina gidebilecegi öngörüsünde bulunurken, Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) da ilk hamlesini gelecek yil yapabilecegi ihtimali güçlendi.

Analistler, Fed'in son toplantisinda enflasyona iliskin yönlendirmesini degistirdigini, Fed Baskani Powell'in ise "inatçi enflasyon" ifadesini kullandigini belirterek, son açiklanan verilerle birlikte bakildiginda tüm gelismelerin, gelecek yil daha siki para politikalarinin uygulanmasina zemin hazirladigini söyledi. Pay piyasalari tarafinda ise fiyatlamalarin, yatirimcilarin enflasyona iliskin riskleri göz ardi ettigini gösterdigine isaret eden analistler, sözle yönlendirmelerin öneminin arttigini, bu kapsamda bugün New York Fed Baskani John Williams ile ECB Basekonomisti Philip Lane'nin açiklamalarinin izlenecegini söyledi.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda karisik bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,44 geriledi, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,52 deger kazandi. Uluslararasi piyasalarda dolara olan talebin artmasi ile dün dolar endeksi yükselisini sürdürerek 95,2 ile son 16 ayin en yüksek seviyesini gördü. Endeks bugün de yükselisini 3'üncü güne tasiyarak 95,3 seviyelerini test etti. ABD'nin 10 yillik tahvil faizi de enflasyon verisi sonrasi yükselisini sürdürerek yüzde 1,57'ye çikti. ABD'nin endeks vadeli islem kontratlarinda ise yeni günün alicili bir seyirle basladigi görülüyor.

Avrupa tarafinda dün açiklanan verilere göre, Ingiltere ekonomisi 3. çeyrekte bir önceki çeyrege kiyasla yüzde 1,3 ve yillik bazda yüzde 6,6 ile beklentilerin altinda büyüdü. Ülkede, eylül ayi sanayi üretimi de aylik yüzde 0,4 azalirken, yillik yüzde 2,9 artti. Açiklanan verilerin beklentilerin altinda kalmasi ve artan enflasyona iliskin endiselere karsin pay piyasalarinda alis agirlikli bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,1, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,6, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,26 deger kazandi. Avro/dolar paritesi, dün 1,1443 ile yaklasik 16 ayin en düsük seviyesine inmesinin ardindan bugün de düsüsünü 3'üncü güne tasiyarak 1,1435 seviyelerinde dengelendi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlari ise bugün alicili bir seyir izliyor.

Asya'da Çinli emlak sirketi Evergrande'nin tahvil ödemelerini ödeyerek temerrütten kurtulduguna iliskin fiyatlamalar ve emlak sektörüne yönelik hükümetin refinansman kosullarini gevsettigini duyurmasi, pay piyasalarini desteklemeye devam ediyor. Öte yandan Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Pekin'de düzenledigi 4 günlük üst düzey toplantida, partinin 100 yillik geçmisine iliskin ideolojik bir degerlendirme niteligindeki karar tasarisi kabul edildi. Karar ile Si'nin geçmisten bugüne parti liderleri içinde Mao Zidong ve Ding Siaoping gibi "düsünce kurucu önder" oldugu vurgulanirken, üçüncü iktidar döneminin isareti verildi. Bu da Si'ye hayat boyu liderligin yolunu açti.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 deger kazandi.

Emtia tarafinda dolardaki güçlenmenin etkisiyle Brent petrolün varil fiyati dün yüzde 0,2 deger kaybederek 82 dolarin hemen altindan kapanmasinin ardindan bugün 81,5 dolar seviyelerinden islem görüyor. Altinin ons fiyati ise dün yüzde 0,5 artarak 1.863 dolardan kapanirken, bugün yüzde 0,2 gerileyerek 1.859 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Yurt içinde dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,06 deger kazanarak kapanis rekorunu 1.625,06 puana, gördügü en yüksek seviye rekorunu da 1.643,82 puana tasidi. Dolar/TL ise dün yüzde 0,6 artarak 9,91 seviyelerinden kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 9,9866 ile rekor tazeledi.

Öte yandan, dün Türkiye'nin cari islemler hesabi eylülde 1 milyar 652 milyon dolar fazla verirken, 12 aylik cari islemler açigi 18 milyar 444 milyon dolar oldu.

Analistler, cari dengede beklentilerin üzerinde fazla verilmesinin ardindan gözlerin gelecek hafta gerçeklestirilecek TCMB'nin Para Politikasi Kurulu toplantisina çevrildigini, faiz indirimlerinin bu toplantida da devam edebilecegini söyledi.

Bugün yurt içinde sanayi üretimi ve TCMB'nin Piyasa Katilimcilari Anketi'nin, yurt disinda ise Avro Bölgesinde sanayi üretimi ve ABD'de tüketici güven endeksinin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.650 puanin direnç, 1.570 seviyesinin ise destek konumunda bulundugunu bildirdi.

AA Finans'in anketine katilan ekonomistler, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin eylülde bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 10,34 artmasini bekliyor. Ekonomistler, eylül döneminde arindirilmamis sanayi üretim endeksinin de yillik bazda yüzde 8,03 artacagini öngörüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, TCMB Piyasa Katilimcilari Anketi

10.00 Türkiye, eylül ayi sanayi üretimi

13.00 Avro Bölgesi, eylül ayi sanayi üretimi

18.00 ABD, kasim ayi Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi
Kaynak: AA